Totusi, acestea sunt exceptii. Cei mai multi dintre oamenii care dau cu piciorul la scoala regreta alegerea facuta, peste ani si ani. In ciuda costurilor ridicate ale educatiei, exista si marele cost al absentarii. Un tanar care a renuntat la liceu castiga, la nivelul Americii, cu 80% mai putin decat un absolvent de facultate. Absolventii de facultate sunt mai putin predispusi sa stea in somaj.
Este nevoie de o persoana absolut speciala, care sa dobandeasca succesul fara educatie, relatii si statutul unui absolvent de facultate. Iata cativa antreprenori si vizionari care au reusit sa se impuna in lumea afacerilor fara a detine un raft ticsit cu diplome universitare.
1. Matt Mullenweg (foto) a demarat WordPress, care are o cota de piata de 16% pe internet.
Mullenweg a renuntat la Universitatea din Houston in 2004. Practic, acesta se plictisea la cursuri. La varsta de 20 de ani, dezvoltase deja o versiune de WordPress si companiile de IT au inceput sa-l caute. Mullenweg a preferat sa lucreze pentru CNET in San Francisco, promitand insa ca va dedica 15% din timpul sau proiectului WordPress.
A plecat de la CNET pentru a infiinta compania Automatic, entitatea din spatele WordPress. WordPress inregistreaza peste 140 milioane vizite pe an si are un personal de doar 140 de angajati; toate site-urile Automatic inregistreaza o jumatate de miliard de vizitatori.
2. Arash Ferdowsi este co-fondatorul DropBox, care valoreaza 4 miliarde dolari.
Ferdowsi a renuntat la MIT in 2007, dupa trei ani de scoala. A parasit scoala pentru a fonda DropBox, care s-a metamorfozat dintr-un startup, ajungand un serviciu accesat de sute de milioane de utilizatori din toata lumea. In prezent, este directorul tehnologic al DropBox si detine o avere de cateva milioane de dolari, la varsta de doar 27 de ani.
3. Aaron Levie a pus bazele companiei de software Box; IPO-ul acesteia ar putea ajunge la 3 miliarde dolari.
Cand Levie isi tocea coatele pe bancile USC, facea schimburi de idei cu Dylan Smith, un prieten de la Duke. Un curs de marketing l-a ajutat pe Levie sa dezvolte ideea serviciului Box.net, un sistem de management al continutului in cloud. Levie a obtinut o finantare de 350.000 dolari de la mogulul Mark Cuban. Compania Box valoreaza 3 miliarde dolari.
4. Stacey Ferreira a transformat un tweet al lui Richard Branson intr-o investitie.
In 2012, Ferreira a decis sa renunte la NYU, dupa ce a aflat ca mogulul de la Virgin, Richard Branson si Jerry Murdock vor investi in startup-ul ei din domeniul stocarii in cloud, MySocialCloud.com. Ferreira a inceput sa lucreze la aceasta afacere alaturi de fratele ei, Scott, in liceu si a continuat munca in primii doi ani de facultate.
Cand a vazut un mesaj din partea lui Branson, in care acesta solicita donatii de 2.000 dolari pentru acte de caritate, in schimbul unei intalniri cu celebrul antreprenor in Miami, Ferreira nu a stat pe ganduri si a imprumutat bani de la parintii sai. Cei doi frati au reusit sa se intalneasca cu Branson si i-au expus ideea lor; restul e o poveste frumoasa.
5. David Karp a infiintat Tumblr, al 9-lea cel mai vizitat site din SUA, chiar daca nu a absolvit liceul.
Karp era deja manager de produse la UrbanBaby, un forum online pentru parinti, la varsta de 16 ani. A renuntat la liceul de Stiinte din Bronx in 2001, devenind un autodidact. Nu a obtinut nici macar diploma “de Bac”. A infiintat apoi Davidville, predecesorul Tumblr. Tumblr a devenit treptat al noualea cel mai vizitat site din SUA. Karp are o avere de 200 milioane dolari.
6. Pete Cashmore a infiintat Mashable, care atrage 20 milioane utilizatori unici in fiecare luna. Avea doar 19 ani.
In 2012, Pete Cashmore a ajuns in clasamentul Times 100 al celor mai influenti oameni; site-ul sau, Mashable, atrage peste 20 milioane de utilizatori unici in fiecare luna. In copilarie, Cashmore a folosit internetul pentru a socializa, deoarece era prea bolnav sa iasa din casa; a absolvit liceul cu o intarziere de doi ani, din cauza sanatatii sale precare. Nu a incercat sa intre la facultate si a lansat Mashable la varsta de 19 ani.
7. Evan Williams a infiintat Blogger, o platforma importanta de blogging si una din primele achizitii ale Google; ulterior, a devenit CEO-ul Twitter.
Williams a petrecut doar un an si jumatate pe bancile Universitatii din Nebraska. In 1991, a renuntat la scoala si a pus bazele Pyra Labs. Blogger s-a transformat intr-o platforma uriasa de blogging si a fost cumparata de Google. Williams a plecat de la Google pentru a pune bazele Odeo, o companie de podcasting care a inspirat Twitter-ul, unde Williams a devenit CEO.
8. Daniel Ek a infiintat serviciul popular de difuzare a muzicii Spotify, la varsta de 21 de ani.
Ek a renuntat la studiile Institutului Regal de Tehnologie din Suedia, dupa doar opt saptamani, in 2005, preferand sa devina milionar. La varsta de 14 ani, Ek a infiintat prima sa companie, iar la 16 ani, a solicitat un job la Google. Cinci ani mai tarziu, a devenit co-fondatorul Spotify. Compania are peste 32 milioane abonati in toata lumea.
9. Shawn Fanning a infiintat Napster si a ajuns pe coperta revistei Time la doar 19 ani.
In 1999, Fanning a hotarat sa renunte la Universitatea Northeastern si s-a mutat in Silicon Valley, unde a dezvoltat Napster. Fanning are o avere de 7,5 milioane dolari. Antreprenorul a lansat Napster in timp ce se afla in liceu, cu ajutorul unui calculator Apple Macintosh vechi de zece ani.
10. Jack Dorsey a transformat Twitter-ul intr-un gigant si a fondat startup-ul de plati Square.
Dorsey s-a mutat la New York pentru a studia la NYU, deoarece era fascinat de sistemele de dispecerat ale firmelor de taximetre, dar a renuntat la scoala in 1999. Fascinatia sa, alaturi de experienta muncii la LiveJournal, au inspirat Twitter. Dorsey a lucrat pentru Odeo. Twitter a inceput ca un proiect al acestei companii, devenit apoi autonom, cu Dorsey in frunte.
11. Danielle Morrill a fost prima angajata a Twilio si Forbes a promovat-o cu insistenta.
Morrill a renuntat la facultate in 2007 si este cunoscuta in universul tehnologic drept prima angajata a platformei de comunicatii in cloud Twilio. In 2011, a facut parte din clasamentul Forbes Under 30 for Social/Mobile Technology. In anul urmator, Morrill a renuntat la Twilio pentru a-si infiinta propria companie, Referly, care ofera instrumente pentru colectarea, partajarea si tracking-ul linkurilor de-a lungul internetului.
12. Zach Sims a infiintat Codeacademy, care are peste un milion de utilizatori si a obtinut anul trecut finantari de 10 milioane de dolari de la investitori (inclusiv de la Richard Branson).
Sims a renuntat la Universitatea din Columbia in 2011, pentru a infiinta Codeacademy. Startup-ul a fost inspirat de faptul ca Sims nu era un programator la fel de bun ca si colegul sau si co-fondatorul Codeacademy, Ryan Bubinsky.
In cativa ani, serviciul a fost utilizat in 200 de tari. Anul trecut, compania a primit o finantare de 10 milioane dolari de la investitori celebri, printre care si Sir Richard Branson, care sustin viziunea lui Sims: oricine trebuie sa aiba acces la instrumentele necesare, daca doreste sa invete sa programeze.