10 sfaturi pentru un birou mai frumos si mai functional acasa
biroumunca la domiciliujob flexibilplanta la biroubirou traditionalcolt camera
Daca lucrezi de acasa esti dator sa creezi un spatiu de birou adecvat. E vital sa poti separa viata personala de job, dar spatiul este cel mai important aspect.
Lisa Kanarek, fondatorul site-ului WorkingNaked.com, are cateva sfaturi pentru un birou eficient la domiciliu:
1. In primul rand trebuie sa alegi spatiul potrivit din casa sau din camera.
"Decide daca biroul ar fi mai bine amplasat intr-o alta camera. Cand incepi sa lucrezi la domiciliu, poate ti-ai aranjat biroul intr-un dormitor, camera de oaspeti sau la subsol", spune Kanarek.
Dar poate exista un loc mult mai bun. Locul in care iei masa ori o camera de zi formala pot fi o optiune mult mai buna. Daca lucrezi de acasa cu norma intreaga, incerca sa cheltuiesti la fel ca pentru orice alta amenajare, fara sa te gandesti la birou ca la un spatiu secundar. Ofera-i importanta reala. Astfel, un aspect important este "concediul" pe care ti-l poti lua inchizand usa.
Totusi, Kanarek sustine ca este bine sa incerci diferite spatii pana sa iei o hotarare definitva. Fereste-te de spatiul ideal, care nu e nici prea cald nici prea rece, nici prea zgomotos, nici prea linistit. O perioada de proba este propice pentru configurara definitva a biroului.
2. Si totusi, ce ai spune de un birou in picioare? Oricum incepi de la zero, asadar de ce nu ai renunta la scaun? Un nou concept al biroului este momentul perfect pentru schimbarea modului de lucru si pentru salvarea vietii.
3. Ce se afla in coltul camerei? Poate vei aranja biroul tau, altfel decat un birou traditional. Unul in forma de "L" iti va aduce doua suprafete de munca, locurile ideale pentru imprimanta sau fax, daca este necesar.
4. Ai nevoie de un "tron". Doar trebuie sa te simti ca pestele in apa din moment de lucrezi de acasa. Durerile aparute din cauza unui scaun incomod, pot disparea daca il vei inlocui cu un scaun de birou ergonomic si colorat.
5. Nu ai prea mult spatiu de depozitare? Rafturile te salveaza, iar partea buna este ca nu vei fi imprastiat. Toate lucrurile vor putea fi puse in cutii, sertare, care iti dau posibilitatea de a le gasi mai usor. Un dulap inalt cu rafturi ajustabile poate stoca zeci de carti si materiale de referinta.
6. Lumina este cruciala. Investete in corpuri de iluminat suplimentare pentru ca biroul tau sa fie un spatiu cald si mai luminos. Chiar si doua lampi mici fac diferenta.
7. Utilizeaza tehnologia la cote maxime. PC, monitor, laptop, imprimanta, telefon, aparat de fotografiat, toate iti vor fi necesare la un moment dat. Investeste in toate cele necesare pentru a le avea la indeamana, inclusiv in internet wi-fi.
8. Nu iti neglija peretii, dar nu parasi nici stilul. Iti poti aranja spatiul cu poze de familie, cadourile de la prietnei, suveniruri din calatorii. Nu trebuie sa te coste o avere amenajarea. Poti folosi post-it-uri pe care sa le lipeste oriunde consideri ca este necesar si oriunde crezi ca iti vor sari in ochi.
9. Fiecare birou trebuie sa aiba o pata culoare. Daca este verde, cu atat mai bine. Si se face referire, mai ales, la plante. Beneficiul lor este ca pot reduce stresul si pot creste productivitatea. In plus, nu sunt nici scumpe pentru a-ti transforma aspectul biroului.
10. Niciodata nu este prea tarziu pentru renovare. Indiferent ca este vorba despre schimbarea culorii peretilor sau mutarea biroului de langa un perete, langa celalalt. Micile accesorii pot face diferenta, ajutate de putina munca.