Urmatoarea colectie, alcatuita de CNBC, cuprinde multe obiecte de valoare, pierdute sau ingropate in negura timpului, de la comorile ascunse de nazisti si documentele vitale pentru istoria Americii, pana la comorile unor pirati si cateva avioane de razboi.
Groapa cu bani din Oak Island
Insula privata Oak din sudul Noii Scotii, reprezinta de doua secole o adevarata "Mecca" pentru cautatorii de comori. Povestea a inceput in 1795, cand tanarul in varsta de 18 ani Daniel McGinnis a observat o forma circulara in pamant, cu un sistem de deschidere cu franghie, mascata de un copac. McGinnis si prietenul sau au inceput sa sape in acel loc, dar au renuntat la scurt timp, dupa ce au dat de piatra. Acesta a fost doar inceputul unei povesti misterioase, "Groapa cu bani".
Multi cred ca in acea groapa se ascunde o comoara uriasa. Pe o piatra de la fata locului, era inscris mesajul "la patruzeci de picioare adancime se afla o comoara de doua milioane de lire". Numerosi temerari au excavat zona, printre care si Franklin Delano Roosevelt in tinerete si de-a lungul anilor, sase oameni au murit cautand aceasta comoara. Speculatiile legate de comoara ascunsa la Oak Island variaza intre aurul piratilor, comoara Capitanului Kidd, averile masonilor, ale Cavalerilor Templieri sau chiar comoara lui Marie Antoinette.
Prima copie a Declaratiei de Independenta
In 1989, un barbat din Philadelphia a cumparat un tablou urat, cu 4 dolari, de la un targ de antichitati, fiind interesat mai degraba de rama acestuia, decat de pictura in sine. In spatele tabloului a descoperit insa o comoara: prima copie a Declaratiei de Independenta. Importantul document s-a vandut in cadrul unei licitatii Sotheby's cu 2,42 milioane dolari (1991); in anul 2000, tot in cadrul unei licitatii Sotheby's, Declaratia de Independenta a fost achizitionata pentru o suma mult mai mare, de 8,14 milioane dolari. Aceasta copie facea parte dintr-un set de 25 de exemplare, reprezentand un document absolut valoros pentru colectionari.
Camera de Chihlimbar
Faimoasa Camera de Chihlimbar reprezinta un exemplu de opulenta a secolului 18, fiind localizata, initial, in interiorul Palatului Ecaterina din Sankt Peterburg, Rusia. Constructia sa a durat peste zece ani, incepand cu 1701, cuprinzand peste sase tone de panouri din chihlimbar, placate cu aur si oglinzi. La scurt timp dupa terminarea lucrarii, a fost oferita lui Petru cel Mare. Camera de Chihlimbar a fost considerata "a opta minune a lumii". Expertii estimeaza ca valoarea sa ajungea la 142 milioane dolari.
Chiar daca s-a incercat mascarea peretilor din chihlimbar si aur sub un tapet, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, camera a fost jefuita de nazisti; armata lui Hitler a mutat pretioasa comoara la Konigsberg, in Germania (in prezent, Kaliningrad). La incheierea conflagratiei, camera a disparut, in urma bombardamentelor fortelor aliate asupra Konigsbergului. Au aparut apoi numeroase legende legate de Camera de Chihlimbar.
Au fost gasite doar doua elemente din celebra camera: ramasitele unui mozaic italian, ascunse de familia unui soldat care a ajutat la dezasamblarea Camerei de Chihlimbar si alte ramasite de mozaic, aflate in subsolul Castelului Konigsberg, care a fost bombardat si reconstruit ulterior. Camera de Chihlimbar a fost reconstruita in palatul care a adapostit-o initial, intre 1979 si 2003, costul lucrarii ajungand la 11 milioane de dolari.
Sacul cu monede
Cand oamenii isi imagineaza cum arata comorile ascunse, se gandesc la bijuterii, aur si monede. Goala dupa dublonii spanioli i-a determinat pe multi aventurieri sa-si cumpere un detector de metale. Chiar daca nu toate detectoarele gasesc o comoara, incercarea moarte n-are. Mai mult, unele monede au fost descoperite in tari precum Marea Britanie.
Toamna trecuta, un vanator de comori amator a descoperit 40 de monede dintr-un total de 159, cea mai mare captura de monede romane din aur "solidi", inregistrata pe teritoriul Marii Britanii, cu o valoare de 150.000 dolari. Dar asta nu-i nimic. Un alt vanator de comori a descoperit nu mai putin de 52.000 monede romane in Frome, Somerset in anul 2010, in valoare de un milion de dolari.
Flota de avioane din al Doilea Razboi Mondial
Supermarine Spitfire a fost un avion de vanatoare cu un singur loc, folosit de RAF (Royal Air Force) si alte tari aliate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. La o distanta de 25 de ani, David Cundall, un pasionat de aviatie, a tinut cont de povestioarele unor veterani americani din WW2, care sustineau ca au ascuns o flota de avioane Spitfire in jungla birmaneza, pentru a le feri de inamicii japonezi. Cundall a inceput sa investigheze legenda.
Pe propria cheltuiala, a efectuat numeroase expeditii in Burma (acum Myanmar) si in 2012, a descoperit comoara aviatica ascunsa, care cuprindea circa 140 de avioane Supermarine Spitfire, noi-noute! Excavarile s-au desfasurat cu acordul guvernului birmanez si unele din avioane ar putea fi repatriate in Marea Britanie.
Comoara lui Beale
Oricine viziteaza Lynchburg, Virginia va fi familiarizat cu legenda comorii lui Beale. Acesta este un mister nerezolvat, cu care si-au batut capul multi spargatori de coduri, incepand cu secolul 19, cand un strain a sosit in oras. Thomas J. Beale a petrecut iarna anului 1820 la Hotelul Washington. Chiar daca Beale era un individ popular, "mai ales in randul doamnelor", potrivit afirmatiilor proprietarului hotelului, Robert Morriss, acesta a ramas un personaj misterios.
Doi ani mai tarziu s-a intors la hotel si i-a dat lui Morriss o cutie din fier, inchisa cu cheia, spunandu-i ca aceasta cuprinde "documente de mare valoare si importanta". Beale a disparut fara urma si 23 de ani mai tarziu, considerand-ul mort, Morriss a deschis cutia. Inauntru, erau unele documente, care ofereau mai multe informatii despre misteriosul domn Beale.
Acesta descoperise o comoara alcatuita din aur si argint in Vest; schimbase unele din lingouri pe bijuterii, pentru a usura incarcatura. In timpul vizitei din 1820, desfasurata in Lynchburg, Beale a ingropat comoara. In cutie se aflau si trei coduri, iar doua din ele nu au fost descifrate niciodata. Codul numarul 2 corespundea insa literelor din Declaratia de Independenta americana: "Am amplasat in tinutul Bedford, la patru mile de Buford's, intr-un seif, la sase picioare sub pamant, urmatoarele obiecte: ... Comoara este alcatuita din 2.921 livre de aur si 5.100 livre de argint; de asemenea, am obtinut la schimb unele bijuterii, in St. Louis, pentru a usura transportul... Bijuteriile sunt asigurate cu lacate din fier. Seiful se afla sub pietre..." S-a nascut astfel o adevarata vanatoare de comori, in cautarea comorii lui Beale. Se prea poate ca poveste sa fi fost insa o inselatorie.
Averea mafiotilor
Seful mafiei din Era Prohibitiei, Dutch Schultz, a fost implicat in traficul cu alcool si numeroase jafuri armate, inainte sa fie ucis la varsta de 34 de ani, in 1935. Inainte de a muri, el a comandat un seif subacvatic, in care sustine ca a indesat diamente, aur si mii de dolari. El si bodyguard-ul sau, Bernard Lulu Rosencrantz, au ascuns seiful undeva in New York, posibil in satucul Catskills din Phoenicia. Seiful mafiotului nu a fost gasit nici pana astazi. Cautatorii de comori sunt intrigati in continuare de averea lui Schultz.
Comoara Capitanului Kidd
Comorile piratilor sunt cele mai captivante. Marinarul scotian William Kidd a devenit din vanator de pirati el insusi pirat. In 1701, a fost spanzurat, lasand in urma o avere frumoasa. Legenda spune ca avutia lui Kidd a fost ingropata in diferite puncte ale globului. Vanatorii de comori au indicat Raul Connecticut si Clarke's Island, ca fiind posibilele "gazde" ale comorii lui Kidd. Altii merg si mai departe, sustinand ca piratul si-a ascuns comoara in Vietnam, Japonia si Republica Dominicana.
Ouale Faberge
Intre 1885 si 1917, bijuteriul curtii regale rusesti, Peter Carl, prin a sa Casa Faberge, a realizat 50 de bijuterii in forma de oua, din metale si pietre pretioase si 65 de oua "imperiale". 8 oua Faberge au fost pierdute, de la Revolutia din 1917 si pana in prezent; in acel an, tarul a fost deposedat de averea sa. Regimul comunist a pastrat ouale pretioase pana in anii '20, cand a inceput sa le vanda, multi cumparatori provenind din America. Ouale au aparut in catalogul de expozitie Lord & Taylor din 1934.
HMS Victory
Nava de razboi HMS Victory, considerata cea mai moderna ambarcatiune in vremurile sale, s-a scufundat, dupa ce o furtuna apriga a despartit-o de flota sa, in 1744. Locatia epavei a reprezentat unul din marile mistere ale istoriei. Speculatia privind o incarcatura de aur si un tun masiv din bronz a persistat timp de 264 de ani.
In 2008, cercetatorii au gasit resturile epavei navei HMS Victory la 75 mile vest de Guernsey. Compania Odyssey Marine Exploration s-a ocupat de recuperarea epavei, starnind ingrijorari privind comoara de legenda. Exista si unele ingrijorari etice, deoarece epava navei a devenit cimitir pentru cei 1.000 de membri ai echipajului, inghititi de ape.