10 bogatasi foarte zgarciti din istorie
avocatibanitestamentistorieromamoarte
Cunoastem cu totii povestea zgarcitului Ebenezer Scrooge, care a fost vizitat de cele trei spirite ale Craciunului. In timp ce Scrooge era foarte avar vizavi de ceilalti si ceva mai generos cu propria-i persoana, urmatorii zece bogatasi din istorie n-au ezitat sa traiasca de pe azi pe maine, in deplina frugalitate.
Cato cel Tanar din Utica (Cato Minor, Marcus Porcius Cato Uticensis) a fost cunoscut pentru moralitatea sa, intr-un moment in care politicienii de la Roma erau in procent de 99% corupti. Ei promiteau o viata mai buna si dupa ce erau alesi, ignorau poporul (ca si politicienii zilelor noastre).
Cato nu a fost insa un asemenea om politic. El a avut mai multe functii, a dus o politica conservatoare si a refuzat sa primeasca mita sau sa apeleze la faradelegi, pentru a obtine mai multi votanti. Intre timp, Cato a devenit unul dintre preferatii poporului.
Cato nu traia in lux. Averea sa era de milioane, dar Cato era modest. Cand a trebuit sa-si ia o casa, a ales-o pe cea mai ieftina. Cato bea cel mai ieftin vin din Italia si calatorea intr-o caruta pana in Muntii Apenini, pentru a lua marfuri la preturi mai bune. Politicianul bea apa din raul Tiber si consuma lapte, cand ii era foame; de asemenea, Cato bea vin pentru ca era sanatos, nu pentru a-si etala statutul social.
Cato manca doar cat sa ii tina de foame si uneori isi testa propriile puteri: de exemplu, obisnuia sa alerge pana la epuizare si chiar daca afara ploua torential, el alerga fara haine pana acasa. Oricine imprumuta bani de la Cato o facea o singura data. Daca nu se tinea de cuvant in privinta returnarii, Cato nu ii mai dadea bani si a doua oara.
Singura ocazie in care Cato a cheltuit mai multi bani a fost la inmormantarea fratelui sau.
Joseph Nollekens a fost unul dintre cei mai de seama sculptori ai secolului 18. Cea mai buna sursa pentru biografia sa este lucrarea scrisa in 1828 de executorul testamentului acestuia. El a renuntat la o proprietate de 200.000 lire sterline, care astazi ar fi valorat cateva milioane. Sculptorul manca doar cea meai ieftina mancare si se tocmea cu vanzatorii de legume si fructe pana la ultimul banut. Mancarea sa preferata era "cea mai ieftina" si vinul sau favorit era "apa din Tamisa".
Michelangelo Buonarotti a fost unul dintre cei mai renumiti sculptori din perioada renascentista, un pictor si un arhitect desavarsit si totusi, in ciuda averii acumulate, s-a privat de multe placeri ale vietii. Nu ii pasa de gustul mancarii. Manca doar ce era mai ieftin. Bea apa si cel mai ieftin vin.
Casa sa era modesta, plina de sobolani si iarna, Michelangelo nu isi izola peretii plini de fisuri, ci se imbraca mai gros. Candva, artistul a declarat ca nu a fost muscat nici macar de un purice, astfel incat nu se temea de sobolani. Purta aceleasi haine murdare, pe care le spala candva la rau, se spala in baile publice si folosea incaltamintea pana cand se deteriora definitiv, expunandu-i degetele de la picioare.
Ephraim Lopes Pereira d'Aguilar s-a nascut in 1739 la Viena, fiind fiul unui baron din Sfantul Imperiu Roman. Acesta a luat titlul tatalui sau si s-a casatorit cu fiica unui alt bogatas, ajungand sa aiba o avere de 200.000 lire sterline. La moartea sa, avutia a fost mostenita de cele doua fete ale acestuia. D'Aguilar nu avea incredere in banci si isi tinea banii "la ciorap", ascunsi in diverse cotloane.
Dupa ce a pierdut o plantatie uriasa in America, in urma Revolutiei Americane, a devenit si mai frugal. Astfel, el bea doar apa si manca doar paine, timp de mai multe luni.
Si-a vandut toate proprietatile si s-a mutat intr-un sopron, pe care l-a poreclit "Ferma Infometarii". Baronul a descoperit ca oile sale mananca iarba pana la nivelul solului; astfel, D'Aguilar a decis sa consume radacinile. A pastrat doar cativa porci si cai, precum si cateva vaci si pasari. A doua sotie a divortat de el dupa ce acesta a refuzat sa-i cumpere orice fel de cadou sau obiect de bucatarie, desi detinea o avere colosala.
In 1765, a fost ales administrator al sinagogii portugheze locale, dar a refuzat sa isi ia postul in primire, pana cand a fost amenintat ca va trebui sa achite o mica amenda. A preferat sa administreze lacasul, decat sa plateasca banii respectivi.
Andrew Carnegie (FOTO) este cel mai aproape de "idealul" lui Ebenezer Scrooge. Averea lui Carnegie s-ar fi transpus azi in 300 miliarde dolari. El ramane al doilea cel mai bogat om din istoria umanitatii, ajustat la inflatie, fiind depasit doar de John Davison Rockefeller.
Carnegie a obtinut bani buni cu US Steel Industry, prima corporatie din lume care a reusit sa obtina o capitalizare de piata de un miliard de dolari. Carnegie si-a pastrat insa banii in seifuri, pe care le admira din cand cand. El manca doar cand ii era foarte foame.
Ii placea sa mearga la vanatoare si daca rata animalul dupa primul foc de arma, nu il mai tragea si pe al doilea, considerand ca i-a trecut sansa si munitia este scumpa.
In ultima parte a vietii sale, Carnegie si-a dedicat viata cauzelor filantropice. Intr-un articol intitulat "Gospelul Avutiei", Carnegie a scris ca bogatasii trebuie sa ii ajute si pe cei saraci.
Edward Steubendorf a murit in 1891, la varsta de 56 de ani, desi detinea o mica avere de 9.000 de dolari (215.561 dolari in banii zilelor noastre). El a locuit intr-un apartament minuscul, neincalzit, din Manhattan.
Steubendorf isi cumpara doar mancare ieftina si apoi se izola in casa. Daca dorea cineva sa discute cu el, trebuia sa insiste... In noaptea mortii sale, barbatul nu a sunat la doctor. A chemat un avocat, care a realizat testamentul. Sotia sa a mostenita averea, in timp ce apartamentul a ajuns la administratorul cladirii respective. Steubendorf a murit de foame, fiind siderat de preturile mari la alimente din 1891. Daca ar fi mancat un mar si ar fi baut un pahar de suc de portocale, cu o noapte inainte de deces, soarta lui Steubendorf ar fi fost alta, a precizat doctorul. Un mar si un pahar de suc puteau fi cumparate cu 3 centi in acele vremuri.
Tiger Woods este foarte zgarcit. In ciuda averii sale, refuza sa lase bacsisuri pe masura statutului. Are o avere de 600 milioane de dolari si totusi lasa bacsisuri de 5 dolari in restaurantele de lux.
Chiar si dupa o masa de 1.000 de dolari, Woods lasa un bacsis de 5 dolari. Refuza aproape intotdeauna sa ofere autografe si candva a spus: "Daca nu platesc pentru autografe, doar n-o sa le dau unul gratuit!".
Fratii Collyer s-au nascut in 1881 si 1885 si au murit la o saptamana distanta unul fata de celalalt, in 1947. Situatia lor a fost una nebuneasca, psihotica.
Homer, fratele cel mare, a absolvit Dreptul la Columbia University. Langley, celalalt frate, ar fi obtinut o diploma de inginer, la aceeasi universitate, desi acest fapt nu s-a dovedit niciodata. Fratii Collyer erau inteligenti si detineau o avere care astazi ar fi echivalat cu 3 milioane de dolari. Totusi, barbatii au cazut in capcanele nebuniei.
Tatal lor i-a abandonat si s-a mutat intr-o casa noua, fiind urmat de sotie; in aceasta situatie, fratii au ramas singuri in casa din Harlem. Dupa moartea parintilor, in ciuda averii mostenite, barbatii au adus bunurile acestora in locuinta din Harlem, unde au locuit pentru tot restul vietii. Niciunul nu s-a casatorit.
Vecinii au devenit rautaciosi si obisnuiau sa sparga geamurile, sedusi de gandul ca acolo s-ar ascunde o mare avere. Langley a pus insa capcane in casa, astfel incat nimeni sa nu patrunda. Dupa 50 de ani petrecut in acea locuinta, fratii au adunat 130 tone de gunoi din tot New York-ul. Langley construia capcane "elaborate", care constau in gramezi de ziare suspendate la o inaltime de zece metri.
Autoritatile le-au taiat utilitatile, dupa neplata repetata a facturilor. Dupa ce locuinta a ajuns in paragina, fratii au refuzat sa mai achite ipoteca la banca. Primaria a decis sa ii evacueze, moment in care Langley a semnat un cec de 6.700 dolari, pentru plata tuturor datoriilor (90.000 de dolari in banii zilelor noastre). Aceste evenimente au avut loc in 1942.
Cinci ani mai tarziu, fratii au decedat. In data de 21 martie 1947, un miros ingrozitor i-a deranjat pe vecini, astfel incat politia a fost chemata la fata locului. Oamenii legii nu au putut trece de gramezile de gunoaie. Intr-un final, au ajuns la cadavrul lui Homer, care se infometase cu zile.
Homer nu era singura sursa a mirosului de mort; trei saptamani mai tarziu, Langley a fost gasit decedat la zece metri de locul in care fusese descoperit fratele sau. Langley a murit strivit de gramezile de gunoaie si ziare din casa, in timp ce incerca sa ii aduca lui Homer un sandwich cu unt de arahide. Gunoiul din locuinta fratilor enigmatici valora 2.000 de dolari. In ciuda averii lor, Homer si Langley au preferat sa moara in mizerie.
Hetty Green este o legenda a bursei. Ea a fost denumita "Vrajitoarea de pe Wall Street". Femeia prefera sa poarte o rochie neagra, singura din garderoba sa. La momentul mortii, in 1918, avea o avere de 200 milioane de dolari (4 miliarde de dolari in banii zilelor noastre).
Green a fost una dintre cele mai inteligente femei din lumea afacerilor. In ciuda avutiei sale, refuza sa cheltuiasca bani. Matusa sa lasase doua milioane de dolari sub semn de mostenire, pentru a ajuta orfelinatele si copiii din spitale. Green a contestat testamentul, aducand unul adiacent, in care toti banii ii erau incredintati chiar ei; in consecinta, Green a inceput sa recupereze sumele donate orfelinatelor si copiilor bolnavi.
"Vrajitoarea" a locuit in biroul ei de pe Wall Street, pentru a economisi folosirea utilitatilor in propriul apartament si a consumat numai terci. Intr-o zi, a calatorit cu trasura din New York pana-n Iowa, pentru a colecta o datorie de 350 dolari. Cand a ajuns acolo, barbatul care ii datora banii respectivi decedase. Green a recuperat banii de la vaduva lui. Femeile nu calatoreau singure in acele vremuri, dar Green detine un revolver si o pusca, imprumutate de la un coleg de pe Wall Street.
Green a fost o scorpie si urmatoarea poveste dovedeste din plin acest fapt. La un moment dat, fiul ei, Ned, si-a rupt un picior si necesita o interventie chirurgicala, pentru a evita amputarea. Green l-a dus intr-un spital de stat pentru oamenii fara adapost si a declarat ca este saraca. Doctorii l-au tratat, dar in cele din urma si-au dat seama cu cine au de a face si au cerut bani. Cand antreprenoarea a declarat ca nu este Hetty Green, medicii au amenintat ca suna la politie, moment in care bogatasa a platit spitalizarea si l-a dus acasa pe Ned, incercand sa-l trateze cu leacuri "babesti". Acestea nu au functionat si dupa cativa ani de chin, doctorii au fost nevoiti sa-i amputeze piciorul tanarului Ned.
Cu cativa ani inainte sa moara, la varsta de 81 de ani, Green a suferit o hernie teribila, refuzand sa achite un tratament de 150 de dolari. Femeia a murit in urma complicatiilor, dupa o cearta cu menajera sa, legata de pretul la lapte...
John Elwes ar fi fost inspiratia lui Charles Dickens pentru teribilul personaj Ebenezer Scrooge. Elwes a facut parte din camera inferioara a Parlamentului intre 1772 si 1784 si a decedat la varsta de 75 de ani, in anul 1789. El a mostenit averea de la tatal si unchiul sau, in valoare de 350.000 lire sterline (19 milioane lire sterline in banii zilelor noastre).
Bogatasul ii imprumuta compulsiv pe ceilalti si acestia nu ii mai returnau banii. De asemenea, valoarea investitiilor lui Elwes a crescut dupa moartea acestuia. Le-a lasat averea fiilor sai ilegitimi, in cumul de 500.000 lire sterline (28 milioane lire sterline in banii zilelor noastre).
Barbatul a trait insa toata viata cu 50 lire sterline pe an. Elwes obisnuia sa miroasa ingrozitor si uneori se imbaia in Tamisa. Cumpara cea mai ieftina mancare si bea doar apa. Manca luni intregi din carcasa unui cerb, chiar si dupa instalarea putrefactiei; de cele mai multe ori, gatea carnea mai mult timp, dar asta nu impiedica imbolnavirea. Nici servitorii nu stateau mult timp la casa lui Elwes, din cauza conditiilor mizere. Mergea prin ploaie, refuza sa cumpere o umbrela si se aseza la masa in hainele ude, evitand sa consume lemnele de foc, pentru a le usca.
Bogatasul avea insa o menajera permanenta, care a declarat ca ar fi vazut cum Elwes a consumat o pasare moarta, adusa de sobolanii din Tamisa. Menajera a murit in urma extenuarii si infometarii. Din cauza deteriorarii, casa lui Elwes a luat foc si cosul de pe acoperis s-a prabusit. Prin "ochiul" din tavan se vedea acum cerul, dar nici vorba ca Elwes sa plateasca pentru reparatii!
Bogatasul si-a cumparat mai multe proprietati, in care nu a locuit. El refuza sa se incalzeasca cu lemne, preferand sa se imbrace mai gros. Purta aceleasi haine pana cand oamenii strazii il confundau cu un cersetor si ii dadeau bani, pe care Elwes ii pastra fara remuscari.
Pe patul de moarte, in loc sa cheme un doctor, Elwes a chemat un avocat, pentru a realiza un testament de 800.000 lire sterline.
"Ebenezer" l-a imprumutat pe un prieten cu 7.000 lire sterline, pentru a paria pe o cursa de cai in Newmarket. In ziua cursei, Elwes a venit calare pe propriul cal, in loc sa inchirieze o caruta, calatorind din Suffolk pana la Newmarket, timp de 14 ore. Calul respectiv a pierdut cursa si a cazut lat pe circuit. In timpul calatoriei sale, Elwes a refuzat sa isi cumpere mancare, preferand sa consume o clatita, pe care o tinea de doua luni in buzunar...
Elwes obisnuia sa mearga la serviciu calare pe cal; in buzunar, avea doar cateva oua fierte, pe care le manca la pranz. In ultimii ani de viata, a mancat saracacios, a dormit in frig si nu a detinut niciun obiect de mobilier. Elwes a murit in data de 26 noiembrie 1789 din cauza varstei inaintate si a expunerii la temperaturi foarte scazute. (via listverse.com)