Cum sa obtii finantare pentru afacerea ta pe timp de criza
afacerifonduri europene
Cum sa obtii finantare pentru afacerea ta pe timp de criza
Angajati stresati din cauza scaderii puterii de cumparare si a nesigurantei zilei de maine (sau a sigurantei…realitatii de a fi somer). Firme care vand din ce in ce mai firav. Bugetari cu sabia lui…Damocles deasupra capului si cu foarfeca Statului la cusatura buzunarului. Bancheri in cautarea Depozitului pierdut si a Creditului (ne)performant.
Oare sa fie perioada aceasta fatidica dezvoltarii unei afaceri? Posibil. Dar, daca afacerea ta nu va muri din fasa, alta sansa nu va avea decat sa devina un succes. Acum nu mai merge cu jumatati de masura, cu “stam si noi asa si-asa”: ori e alba, ori e neagra. Cu nuantele, mai greu: criza este cea mai buna sita care sa cearna o initiativa vizionara dezvoltata intr-un plan inteligent, de ideile lipsite de fler si abordarile stangace.
Explicatiile sunt simple: conditiile de start sunt mai dificile acum, cerand din partea ta, pentru a putea sa obtii
finantare, o idee credibila, profitabila si un plan eficient si bine intocmit: fara sa respecti aceste conditii aparent simple, este aproape imposibil sa obtii fonduri in aceasta perioada in care gestionarea cu risc minim, dar si rentabila a banului a devenit obsesie pentru orice creditor. Mai departe, odata obtinut capitalul de start, afacerea ta este musai sa inceapa cu dreptul ca sa poata supravietui: ori vei vinde bine din primele luni (insemnand ca intr-adevar serviciul/ produsul a fost bine “mirosit” si dezvoltat), obtinand resurse si credibilitate suplimentare, ori vei fi nevoit sa faci o schimbare majora.
Daca ai reusit sa treci de acest punct critic, poti deja sa consideri (fara insa a te “culca pe o ureche”) ca Hermes ti-a zambit. De ce in perioade de criza succesul din acest punct este aproape sigur? Urmare a insusi faptului ca “selectia” si “perioada de test” au fost cu mult mai aspre decat in perioade “caldute”, aceasta garantand viabilitatea firmei si, de multe ori, o concurenta mai redusa. Este si una dintre “ciudateniile” perioadelor de criza ca, in anumite sectoare de activitate, numarul ofertantilor poate scadea chiar mai mult decat scade cererea, urmare a dificultatilor specifice si a anticiparilor negative. Specularea corecta a acestui fenomen poate sa iti aduca profit rapid sau, daca deja ai o afacere pe picioare, cresterea semnificativa a cotei de piata.
Dar sa revenim un pic catre partea de inceput, fiindca am scris un cuvant magic, sacru as putea zice in aceste vremuri: multi il privesc cu jind dar fara speranta, ca pe o fata morgana a “afacerii de criza”: Finantarea. Sursele de finantare ale unei afaceri noi sunt (in afara de fondurile proprii/ ale parintilor/ matusii Tamara…): creditul bancar, banii de la un investitor (actionar),
fondurile europene. Aceste fonduri europene reprezinta, in opinia noastra, o alegere interesanta: poate mai greu de obtinut (desi s-a creat, in parte, si un “mit” in acest sens) dar, odata accesate, presupun riscurile cele mai mici si permit valorificarea la maxim de catre intreprinzator a potentialului financiar al afacerii.
In cazul microintreprinderilor, avem si o veste foarte buna: finantarea acordata lor din fonduri europene este de acum 100%, fiind eliminata contributia solicitantului (asta inseamna practic risc 0 pentru microintreprinderile care aleg aceasta sursa de finantare).
In loc de concluzie, noi iti dorim sa treci criza cu bine si, daca te hotarasti sa pornesti o afacere acum, sa ai inspiratie, curaj si sa “cercetezi terenul” cu inteligenta si iscusinta unei feline in aceasta jungla al carei vanat este inca departe de a se fi epuizat.
Iti recomand acest produs
CLICK AICI, eu l-am folosit si sunt foarte multumit.
Liviu Deculescu