Unul din zece IMM-uri ia bani de la banca, restul se scormonesc in buzunare
imm-uriconsiliuintreprinderieconomiefinantare
Perioada de criza a fost un adevarat teren minat pentru IMM-urile din Romania, din punct de vedere al finantarii. Faptul ca micii intreprinzatori nu au avut de unde sa ia finantare a fost doar una dintre problemele pe care acestia le-au avut in ultimii cinci ani.
Pe langa aceasta, nici taxele pe care autoritatile s-au grabit sa le impuna nu au ajutat prea mult. Daca multe dintre miile intreprinderi nu au intrat in insolventa, au intrat in economia neagra, cea pe care tot autoritatile incearca sa o “albeasca”, dar prin metode care nu au nici un efect.
Asa s-a ajuns la concluzia ca doar una din zece companii a avut parte de finantare de la stat sau de la banca. Peste 91% dintre intreprinderile mici si mijlocii care activeaza in Romania se autofinanteaza, este de parere Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Un procent de 91,27% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania se autofinanteaza. Acest lucru a reiesit in urma unei anchete realizate pe un esantion de 1.858 de intreprinzatori din intreaga tara”, a mai spus Nicolescu.
Potrivit acesuia, procentul a ajuns la aceasta cota dupa ce acrescut, numai in ultimul an, bine de 16 procente. Se poate spune ca aceasta crestere este corelata si cu scaderea creditarii cu alte cinci procente.
Pentru a mari sansele de existanta a IMM-urilor pe piata economica din Romania, Consiliul a venit o serie de opt propuneri.
Desi risca sa intre pe terenul sectorul bancar care este mai opac decat oricare alt segment economic din Romania, Nicolescu spune ca una din propunerile Consiliului tine de cresterea transparentei si competitiei in sectorul bancar.
Putin probabil ca aceasta sa fie realizabila avand in vedere ca in unele dati, sistemul bancar pare ca de fapt este un cartel, in care cuvinte precum “transparenta” si “concurenta” nu prea au ce cauta.
CNIMMPR a mai propus pentru ajutarea IMM-urilor si sprijinirea accesului la consultanta pentru acestea si valorificarea, intr-o masura mai mare, a garantiilor acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare.
"Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, a promis ca la inceputul lunii octombrie va fi organizata o intalnire intre reprezentantii institutiilor bancare si cei ai mediului antreprenorial. La aceasta intalnire va participa si premierul Victor Ponta", a mai spus Ovidiu Nicolescu.
Intalnirea are ca principal scop cresterea gradului de transparenta a relatiilor dintre banci si IMM-uri.
Desi de mai multi se tot cauta solutii pentru ajutarea IMM-urilor, acestea raman, de fiecare data, fara sprijinul autoritatilor. Sunt vazute ca un risc de credit neperformant pentru banci, sunt vazute ca fiind o sursa de evaziune pentru economie, in schimb, nimeni nu spune ceea ce este evident: IMM-urile reprezinta 70% din economia Romaniei.