Tresa - un business de familie de succes
tresaincaltaminte de protectieimbracaminte de protectiecasticenturi de siguranta
Intr-un mediu economic dominat de marile corporatii straine, micile afaceri romanesti sunt, mai degraba o raritate, decat norma. Mai adaugam si legi sau guverne schimbate de pe o zi pe alta, iar povestea antreprenorului roman devine roman de fictiune. Sa pastrezi afacerea in familie, predand stafeta intre generatii, si deja poti concura orice volum de-al lui J. K. Rowling.
Cu toate acestea, un numar important din afacerile romanesti sunt afaceri de familie. Iar pentru cele nascute in ultimii 20 de ani si care si-au dat testul de maturitate, urmeaza acum procesul de succesiune la generatia a doua.
La nivel mondial, statistica nu este foarte prietenoasa cu aceasta tranzitie, doar 50% din companiile de familie reusind succesiunea la a doua generatie. Pe langa asta, in Romania se mai adauga o particularitate: educatia generatiilor de conducere in perioade total diferite. Pe de o parte, avem generatia fondatorilor, educati in perioada comunismului, pe de alta parte, succesorii crescuti in capitalism, cu educatie si viziuni, de multe ori, dramatic diferite.
Cu toate provocarile, exista insa exemple de afaceri de familie romanesti care au trecut aceste teste.
Un astfel de exemplu este
Tresa, furnizorul national de
echipamente de protectie.
Infiintata in 1993 de Gheorghe Ghita, compania, denumita initial Geve Com, a furnizat scule, materiale si echipamente pentru marile firme de constructii din Bucuresti si tara. Printre proiectele cu rezonanta in care au participat, se numara National Arena, Plaza Romania, Afi Cotroceni sau autostrada Bucuresti - Constanta.
In ciuda problemelor si insolventelor sonore din piata constructiilor, afacerea a crescut an de an la peste 2.000.000 de euro, avand si suportul celor doi fii, Mihai si Florin, care s-au alaturat treptat companiei. Experienta si relatiile din domeniu ale tatalui, alaturi de digitalizarea proceselor si specializarea in echipamente de protectie, introduse de fii, au deschis noi oportunitati pentru Tresa. Astfel, compania a reusit sa incheie contracte de echipare cu marii jucatori din noi segmente de piata, precum industrie, logistica sau salubritate.
“Au fost multe momente in care am avut perspective diferite fata de tata - povesteste Florin - insa, de fiecare data, diferentele ne-au ajutat sa luam cele mai bune decizii. Dupa noi, am fi schimbat totul peste noapte si asta ne-ar fi costat enorm. Intr-un final ne-am impartit clar obiectivele si zonele de responsabilitate, iar lucrurile au devenit mult mai simple.”
Astazi, dupa 24 de ani de existenta, Tresa ofera solutii complete de protectie in lucru, de la
incaltaminte de protectie si
imbracaminte de protectie la casti si centuri de siguranta. Administrata integral de cei doi fii, afacerea de familie a trecut deja testul schimbului de generatii.