Sfat de la agricultorii de profesie: cultivati cimbru, este afacerea anului!
cimbrucultivare cimbruagricultura ecologica
Venit minim de 8.000 lei la hectar, 2-3 recolte pe an, conditii ecologice, munca decenta si satisfactia lucrului implinit. Asta puteti obtine dintr-o activitate aparent banala si fara viitor: cultivarea cimbrului. Cititi mai jos ce spun specialistii in agricultura despre o noua Idee de Afacere.
Informatii oferite de Dragos Serban, expert Club Agricultura.ro.
Saptamana trecuta, un crescator de pasari a intrebat, pe forumul Club Agricultura.ro, cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice.
Am luat drept exemplu cultivarea cimbrului, unde, dupa un calcul sumar, mie mi-a iesit un venit minim de 8000 de lei pe hectar. Cum am ajuns la aceasta cifra?
Potrivit fisei tehnologice, recoltarea cimbrului de cultura se face inainte de inflorire, in momentul cind plantele au ajuns la maturitate tehnica. Daca se intarzie recoltatul, apar florile, tulpinile se lemnifica si frunzele imbatrinesc. In anul I de cultura nu se obtine decat o singura recolta, care se strange spre sfarsitul lunii septembrie. Incepand din anul II se pot obtine doua chiar si trei recolte. Timp de 3-4 ani, incepand cu anul II de cultura, se obtin recolte mari si constante (1,8-2,5 t/ha).
.....detalii aici
Uscarea cimbrului recoltat se face la soare sau la umbra, in poduri bine uscate, curate, aerisite sau in alte incaperi unde cimbrul de asaza in straturi subtiri pe rame, prelate, hirtie. In cazul uscarii artificiale, temperatura de uscare este de 33-35°C. Randamentul la uscare este cca. 4/1, dintr-o tona de produs masa verde se obtin 250 kg planta uscata.
Rezulta, asadar, pentru o productie medie de 2 tone masa verde, 500 de kg cimbru uscat.
Scadem 100 de kilograme si le trecem la pierderi. Ramenm, deci, cu 400 de kg cimbru uscat recoltat de pe un hectar.
In magazine gasim cimbru uscat si maruntit cu 1-3 lei plicul de 20g. Mergand pe varianta minima (1 leu plicul), rezulta 50 de lei kilogramul produs finit. Scadem costurile de ambalare, marja distribuitorului, presupunem ca aceste costuri reprezinta peste jumatate din valoare si noi vindem cimbrul uscat cu 20 de lei kilogramul, nu cu 50.
In aceste conditii, venitul minim obtinut de pe un hectar cultivat cu cimbru este de...
citeste mai departe pe Bio Product.ro