Incheierea contractelor comerciale
contractecontracte comercialeafaceri
De ce aveti nevoie de contracte?
Contractul este un act juridic civil concretizat in acordul de vointa a doua sau mai multe persoane, incheiat in scopul de a crea, a modifica sau a stinge intre ele drepturi si obligatii.
Orice contract se bazeaza pe un acord de vointa. Dumneavoastra sunteti de acord sa creati, modificati sau stingeti drepturi si/sau obligatii.
Prin contract se infaptuiesc cele doua componente ale vietii economice: productia si circulatia marfurilor prin intermediul banilor. Cel mai des intalnit, in domeniul comercial, este contractul din continutul caruia rezulta ca de la data perfectarii lui se nasc drepturi si obligatii reciproce si interdependente intre parti. Aceasta inseamna ca in schimbul obligatiei de a livra un produs, cealalta parte se obliga, reciproc si interdependent, sa plateasca un pret.
Ati intalnit un client bun, dispus sa accepte pretul pe care l-ati solicitat si doriti sa-i plasati imediat serviciile sau marfurile solicitate.
Dar sunteti sigur ca este un partener de afaceri de incredere?
Ca va plati pretul, stabilit de comun acord, in termenii stabiliti?
Poate ca are dificultati financiare si va puteti trezi ca ati livrat marfa unei persoane cu care ori nu ati incheiat un contract ori ati incheiat unul nu foarte acoperitor si, ca urmare, constatati ca nu aveti toate datele exacte pentru a va recupera banii.
Este drept, rapiditatea incheierii tranzactiilor reprezinta o conditie a succesului in activitatea comerciala. De aceea, profitand de necesitatea incheierii contractului in mare graba, este indicat sa aveti pregatite mai multe
contracte comerciale cadru, in functie de nevoia tipului de afacere pe care doriti sa o incheiati.
Contractele trebuie sa fie concepute cu mare grija si atentie pentru a va proteja interesele si drepturile dumneavoastra, astfel incat sa respectati cadrul legal si normele moralei, si nu in fraudarea partenerului (daca doriti sa faceti afaceri bune, si pe viitor, cu acesta sau cu alti parteneri).
Va intrebati, si pe buna dreptate, ce tip de contract comercial cadru va trebuie, „deoarece eu fac tot felul de afaceri...“.
Cu privire la tipurile de contracte comerciale, de regula se disting urmatoarele
grupe:
1) contracte de vanzare-cumparare (cel mai important contract atat pe planul comertului intern, cat si in relatiile comerciale internationale);
2) contractele de intermedieri (contractul de mandat, contractul de comision, contractul de agency);
3) contractele de concesiune (contractul de concesiune exclusiva, contractul de franchising);
4) contractele de transfer de tehnologie (contractul de licenta, contractul de knowhow, contractul de consulting-engineering);
5) contractele de finantare a operatiilor comerciale (contractul de leasing, contractul de factoring) etc..
Maniera de incheiere si prevederile esentiale ale unui contract Legea nu prevede, in mod expres, ca un contract sa fie realizat respectand o anumita formula sau conditii speciale. Un contract poate fi scris si pe un petec de hartie. Este foarte important sa fie acoperitor si sa reflecte clar acordul de vointa al partenerilor de afaceri.
Ca sa puteti fi
parte dintr-un contract, trebuie sa indepliniti cateva
conditii firesti:
- sa aveti capacitatea si calitatea de a contracta;
- sa puteti consimti in mod valabil (nu de forma) in cazul in care va obligati la ceva;
- contractul sa aiba un obiect determinat (nu vise, spre exemplu);
- contractul sa aiba o cauza licita (nu pentru a frauda, spre exemplu).
De cate ori este vorba de mai multe parti intr-un contract, este foarte important ca, pentru eficienta acestuia, partile contractului sa urmareasca la incheierea lui cateva elemente esentiale.
Mai multe modele de contracte gasiti pe E-juridic.ro