Despre afaceri, cu sinceritate...
idei de afacerimarketingbusinessplancapitalproduseserviciicompaniefinantareinvestitieprofitbani
Cu pasi mici si repezi, asa trebuie sa inaintezi in afaceri. Orice impuls necugetat poate provoca un esec. Sunt convins ca va trec prin minte mii de idei de afaceri, pe care le constientizati sau nu. Din atatea planuri, oamenii concretizeaza unul sau doua.
Avem sau nu fler, asta-i intrebarea! Daca vrei sa demarezi un business, urmeaza cu strictete sfaturile urmatoare si completeaza-le cu certitudinile din realitate. N-am niciun interes sa te mint. In oricare domeniu, socoteala de acasa nu se impaca armonios cu cea din targ. De asemenea, nu e o noutate faptul ca vom fi nevoiti mereu sa adaptam planul de afaceri la realitatea dura "din strada".
Idei de afaceri
Orice afacere porneste de la o idee, mai mult sau mai putin rationala, mai mult sau mai putin nebuneasca. Multi oameni nu au insa o idee fixa despre cum ar vrea sa arate businessul lor. Ei vor sa devina patroni si atat. Dar nu ajunge! Un amator are multe optiuni: poate cumpara o franciza sau o afacere deja existenta, poate studia ideile altora pentru a porni motorul propriei companii. Ai ales ideea de afaceri? Greul de-abia incepe!
Planul de afaceri
Intocmirea unui plan de afaceri fiabil este urmatorul tau pas, cel mai vital. Numai asa ceilalti pot evalua potentialul businessului tau. Investitorii vor dori sa citeasca detaliile planului, inainte sa te finanteze. Chiar daca te autofinantezi, tot trebuie sa ai un plan de afaceri, care sa cuprinda strategiile si proiectiile financiare. Un element de baza in business plan este planul de marketing. Aici explici strategiile de marketing pe care le vei folosi pentru a-ti promova produsele si/sau serviciile. Numai prin previziuni rationale vei reusi sa anticipezi succesul sau esecul afacerii tale in urmatorii ani. Planul de afaceri va reflecta totodata si capitalul necesar investitiei in compania ta.
Finantarea
Cu planul de afaceri la indemana, esti pregatit sa cauti finantare. Majoritatea afacerilor mici n-au alta solutie in afara de familie si prieteni, investitori sau imprumuturi bancare. Fiecare dintre aceste variante implica alte conditii. Investitorii si chiar familia sau prietenii vor vrea "o parte" din "cascaval", adica din afacerea ta. Imprumuturile bancare nu implica asemenea cerereri, dar te impovareaza cu dobanzi, cheltuieli in plus, care iti pot diminua profitul. Solutia ideala este bineinteles autofinantarea, dar cine se mai incumeta la asa ceva?
Porneste motorul afacerii tale!
Ai planul, banii si entuziasmul aferent. Esti gata? Inca nu, cel putin pana reusesti sa "rezolvi cu actele". Birocratia din Romania a ucis multe spirite intreprinzatoare, care acum privesc de pe margine cum fac altii bani. Domnule antreprenor, trebuie sa aveti nervii tari! Veti adopta o forma legala. Fie veti stapani singur compania, fie in parteneriat, fie la nivel de corporatie. In orice situatie cautati sa aveti o identitate bine definita.
Atentie, se deschid usile!
Urmeaza statia Profitului! Dai bani, castigi bani. E simplu ca
buna ziua. Sau nu. Unde o sa ai biroul? Acasa sau inchiriezi/cumperi un spatiu? Ai nevoie de angajati sau vei lucra de unul singur? Cine va asigura contabilitatea? Afacerea ta e inca un copil. Ea trebuie sa ajunga la maturitate. Iti vei lua multe ghiolduri, vei fi luat la ochi de concurenta. Unii te vor sapa, altii te vor iubi. Unii te vor lingusi, altii te vor critica. A avea o afacere e echivalentul vietii unui mare actor. Nu mai ai intimitate, esti invidiat, multi iti vor binele, altii raul. Dar cel mai bine e ca nu ai stat pe margine, asteptand ceva de la cineva. Cainii nu umbla cu gogosi in coada! In afaceri, trebuie sa fii pregatit pentru orice: succes, esec, rutina, dragoste, ura. Exact ca-n viata!