Cum poti sa devii fermier cu bani de la UE
agriculturafonduri europeneuniunea europeanafermabanimuncafinantareconditiiproiectdosar
Vrei sa pui bazele unei ferme? Uniunea Europeana te poate ajuta. Se cauta fermieri aspiranti cu varsta pana in 40 de ani, dornici sa urmeze cateva cursuri de pregatire.
INITIATIVA si MUNCA sunt cuvintele-cheie in demersul tau de a deveni fermier. UE ofera fonduri, in baza Masurii 112-Instalarea tinerilor fermieri. In 2010, peste 1.700 de tineri au pus pe picioare o ferma cu finantare europeana.
Trebuie sa ai mai putin de 40 de ani si sa provii dintr-o familie de agricultori. In anul dinaintea depunerii dosarului-proiect de finantare trebuie sa fi lucrat cel putin 50% din timpul tau intr-o ferma-a familiei sau a altcuiva.
Poti obtine fonduri pentru infiintarea unei ferme pomicole, apicole sau de crestere a pasarilor. Exista doua intervale in care se depun proiectele: 1-29 iulie si 3-31 octombrie. Fondul total disponibil ajunge la 10 milioane de euro.
Daca indeplinesti aceste conditii, vei fi obligat sa urmezi o serie de cursuri de calificare, in primii trei ani de la primirea ajutorului financiar. Totodata, trebuie sa fii absolvent de liceu sau sa ai minimum zece clase, bineinteles cu profil agricol. Care sunt cursurile? Managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului si agricultura ecologica.
UE ofera intre 10.000 si 25.000 de euro pentru demararea unei ferme. Aceasta suma se acorda in doua transe: 60% in momentul aprobarii finantarii, iar restul de 40% la finalizarea pasilor din planul de afaceri. Pentru toate acestea trebuie sa primesti unda verde de la APDRP-Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Daca terenul in care investesti este al tau sau esti membru al unui grup de producatori agricoli, respectiv cooperativa agricola, poti primi mai multi bani pentru indeplinirea visului tau de a avea o ferma.
La prima vedere, documentatia pare simpla. Nu-i deloc asa. Trebuie sa ai grija cum intocmesti acest proiect. Orice greseala te poate costa excluderea. Iti recomandam sa apelezi la o firma de consultanta, care sa te ajute in acest demers.
Ai avut contracte de finantare cu FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), dar nu ai respectat conditiile impuse? Ti-a fost reziliat contractul in urma cu mai putin de un an? In aceste conditii nu poti lua bani de la Uniunea Europeana.
Cum intocmesti planul de afaceri? Acesta trebuie sa contina detalii privind situatia fermei preluate, o descriere a investitiilor, a programelor de training profesional si a serviciilor si detalii privind beneficiarii fondurilor europene nerambursabile. In completarea acestui tablou, trebuie sa demonstrezi ca vei fi capabil sa construiesti o ferma profitabila. Proiectul trebuie sa contina data intocmirii si cursul de schimb RON/EURO al Bancii Centrale Europene, valabil la data elaborarii acestuia.
De asemenea, Ministerul Agriculturii ofera o finantare de trei milioane de euro pentru agricultura ecologica in zonele sarace ale tarii. Romania se afla in topul primelor 20 de state ale lumii in privinta produselor agroalimentare eco.