ANALIZA: Cand ar fi mai bine sa renunti la consultantul tau financiar?
analizaconsultanta financiaraconsultant financiarafaceriserviciidocumente
Ai avut vreodata senzatia ca acel consultant financiar, pe care il platesti cu varf si indesat, nu se ocupa de situatia ta? S-ar putea sa fi venit momentul despartirii. Sheryl Garrett, fondatoarea Garrett Planning Network, o retea de consultanti si planificatori financiari, spune ca oamenii tin prea mult la legatura cu un asemenea sfatuitor. "Chiar si atunci cand investesti timp si energie in identificarea persoanei potrivite, colaborarea nu este mereu de lunga durata", recunoaste Garrett, comparand relatia client/consultant cu mariajul. Totusi, clientii detin mai mult control decat ar fi crezut initial. Garrett sugereaza ca in multe cazuri, "daca acest consultant nu intruneste conditiile tale, ar trebui sa ii spui ceea ce iti doresti si sa ii dai ocazia sa isi reorganizeze activitatea".
Iata 6 motive pentru care ar trebui sa te gandesti serios sa renunti la serviciile unui consultant financiar:
1. Lipsa de comunicare: Ca si in casatorie, totul se va reduce la lipsa de comunicare. De fapt, un raport Spectrem Group din 2011 arata ca principalul motiv pentru care investitorii cu dare de mana renunta sau schimba consultantii financiari este legat de un singur fapt banal: acestia din urma nu au raspuns la solicitarile lor telefonice.
Lipsa unei reactie a consilierului reprezinta, intr-adevar, o problema, dar Garrett spune ca n-ar trebui sa te astepti ca el sa iti raspunda saptamanal sau lunar, mai ales daca il platesti cu ora. Totusi, ar trebui sa primesti informari periodice.
2. Nepotrivirea personalitatilor sau principiilor: Adam Koos, un consilier financiar licentiat si presedintele Libertas Wealth Management din Dublin, Ohio, spune ca uneori clientii si consultantii nu se inteleg din cauza personalitatii lor diferite. Desigur, acest lucru este reciproc valabil.
"Asa cum clientul are dreptul sa isi aleaga cu cine va lucra, urmarind anumite principii si valori, si eu "cantaresc" persoanele cu care vreau sa colaborez", subliniaza Koos. Valorile politice sau de alta natura au un impact mai puternic decat am putea crede, asupra relatiei de business. De exemplu, daca opiniile extreme ale consultantului tau cu privire la impozite sau viitorul asigurarilor sociale sunt prea incomode, te vei simti depasit de situatie.
3. Frustrarea legata de tariful practicat: Multi investitori nu inteleg cum isi castiga existenta consilierii financiari. Pe masura ce aceasta colaborare evolueaza, vor simti ca dau bani pe nimic. Garrett precizeaza ca este firesc sa pui intrebari legate de tariful consilierului financiar si in ce masura poate fi revizuit.
4. Performanta slaba: Chiar si cei mai buni consultanti financiari pot inregistra trimestre fiscale mai putin bune. Daca activele tale se comporta modest pe o perioada prea lunga de timp, s-ar putea sa fi nevoit sa ii inlocuiesti. Potrivit lui Koos, ascensiunea generala a pietei dureaza 3 - 4 ani, in timp ce decaderea se produce intr-un singur an.
"2 - 3 ani sunt suficienti, pentru a vedea daca sfatuitorul tau financiar s-a descurcat bine, atat in perioade de scadere, cat si in timpul ascensiunii business-ului". Garrett sugereaza ca poti apela la o a doua solutie, din partea unui alt consultant financiar, daca nu esti sigur de calitatea primului. Lucreaza in interesul tau!
5. Probleme etice sau chiar legale! Ultimul lucru pe care ti l-ai dori este sa incredintezi banii tai unui escroc, precum Bernie Maddoff. "De fiecare data cand sesizezi ceva straniu cu privire la afacerea ta, daca documentele "nu arata cum ar fi trebuit sa arate", daca sfatuitorul incearca sa te manipuleze, da-l afara pe usa", ne sfatuieste Koos.
6. Un eveniment important in viata ta: Potrivit Fidelity Investments, 70% dintre vaduve abandoneaza serviciile consultantului financiar al familiei la un an de la moartea sotului. Oamenii isi schimba consilierii cand se muta, cand se casatoresc, cand divorteaza sau cand schimba locul de munca - "ori de cate ori in jurul banilor orbiteaza emotia", spune Koos, intr-o nota plastica. Uneori, aceste schimbari ii determina pe clienti sa caute un alt gen de expertiza.
Cum renuntam la serviciile unui consultant financiar?
Daca doresti sa renunti la serviciile unui consilier financiar, o scrisoare pare cel mai bun mod de comunicare, deoarece multi oameni nu se simt bine, atunci cand sunt nevoiti sa concedieze pe cineva "in persoana" sau la telefon.
Dupa cum spune si Koos, daca iti suni consilierul, va incerca sa te convinga sa-l pastrezi. Aceste scrisori reprezinta insa o raritate, spune fondatoarea Garrett, Sheryl Garrett. Foarte des, consilierii financiari afla ca au pierdut un client cand vor sa faca un transfer de bani.
Pentru a realiza o tranzitie cat mai buna, asigura-te ca noul tau consilier financiar are toate documentele de la vechiul tau consultant. Koos recomanda sa semnezi personal toate hartiile, astfel incat sa nu ratezi nicio imputernicire.
via | businessinsider.com