Ajutorul de minimis ar putea ajunge la 4.000 de IMM-uri. Doar daca s-ar dubla plafonul
minimisajutor financiarinvestitiiimmcnipmmr
Peste 4.000 de IMM-uri ar putea beneficia de ajutorul de minimis daca acesta s-ar dubla, asa cum vor oficialii de la Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
“Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat sa intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face ca numarul beneficiarilor sa creasca de 2,5 ori, chiar si fara acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de intreprinderi”, a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, fata de media de 62.500 euro/beneficiar luata in calcul in H.G. nr. 274/2013.
Romania trebuie acordate ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, care contribuie la dezvoltarea sau modernizarea acestora, la crearea de noi locuri de munca si la cresterea PIB-ului.
“Maximalizarea efectelor schemei de ajutor se poate face prin imbunatatirea procedurii dar si prin eliminarea criteriului prioritatii datei depunerii cererii si inlocuirea principiului -Primul venit, primul servit-, cu evaluarea calitativa a cererilor de ajutor de minimis”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
El spune ca, trebuie instituite unele criterii de performanta pentru evaluarea cererilor, raportate la: sectoarele de activitate prioritare si competitive la nivel national/european; numarul de locuri de munca realizat; gradul de inovabilitate - noile tehnologii; cifra de afaceri etc.
“Nu in ultimul rand, evaluarea cererilor de ajutor trebuie facuta de catre o comisie de specialitate, constituita din reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei - structura pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, precum si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”, a afirmat oficialul.
Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 500 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 125 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 milioane lei, pentru anul 2015.