3 elemente cheie ale unui plan de afaceri
plan de afacericum sa concepi un plan de afacericum sa incepi o afacere
Atunci cand concepi un plan de afaceri, ai doua optiuni: fie sa consideri acest plan ca fiind un element esential al succesului viitoarei tale afaceri, fie sa il consideri un chin si sa iti doresti sa il termini cat mai repede posibil. Planul de afaceri va fi complet inutil daca ramane pe birou, fara a fi consultat pe masura ce afacera ta se dezvolta.
Considera planul de afaceri ca fiind esential in atingerea obiectivelor de business. Acesta are rolul de a-ti oferi o imagine clara cu privire la directia in care vrei sa se indrepte afacerea, de a te ajuta sa stabilesti obiective masurabile si de a le confrunta apoi cu rezultatele reale.
Chiar daca planul de afaceri este necesar indeosebi pentru a atrage investitori sau parteneri de afaceri si pentru a obtine credite bancare, acesta poate face mult mai mult decat atat: te poate conduce spre succes.
Cum ar trebui sa arate un plan de afaceri bine pus la punct? Iata cateva sfaturi esentiale:
1. Planul de afaceri trebuie sa exprime o viziune clara
Gandeste-te la adevaratele motive pentru care ai ales sa incepi aceasta afacere. Ce ti-ai dorit sa realizezi cel mai mult? Ai fost condus de o pasiune arzatoare sau ai fost pur si simplu motivat de castigurile financiare?
O pasiune bazata doar pe goana dupa profit, careia ii lipseste pasiunea, va sfarsi cel mai probabil intr-un esec dupa primul an de activitate. Trebuie sa pornesti o afacere de care sa fii cu adevarat pasionat pentru a reusi intr-o lume extrem de competitiva.
2. Planul de afaceri trebuie revizuit in mod regulat
Prima versiune a planului de afaceri nu va fi nici pe departe stralucita. Dupa ce ti-ai pus afacerea pe picioare, vei descoperi ca trebuie sa modifici planul existent si sa ii aduci unele imbunatatiri. La inceput, pornesti de la niste presupuneri si estimari care se pot sau nu adeveri.
Nu uita ca lumea afacerilor este o aventura continua si ca trebuie sa inveti cum sa ajustezi planul de afaceri conform cerintelor pietei. Remember that you’re embarking on a new adventure, and you must learn to adjust the sails.
3. Planul de afaceri trebuie sa fie detaliat
In planul de afaceri ar trebui sa incluzi tot ce tine de viitoarea afacere. Care este piata tinta? Care sunt concurentii tai directi? Cum vei face fata concurentei? Cum vei ajunge la clienti si cum vei scoate profit? Trebuie sa efectuezi cercetari de piata inainte de a lansa o afacere.