Vrei sa demarezi o afacere in paralel cu actualul tau job? Iata 14 sfaturi utile de la antreprenori
afacerijoburilocuri de muncasfaturiantreprenoriaplicatii
In primul rand, trebuie sa te trezesti dis-de-dimineata, pentru a-ti incepe ziua infernala. Antreprenorii tind sa dedice mai mult timp afacerii lor dupa programul normal de munca, cand energie lor este deja secata si simt nevoia sa mearga la somn. Mai bine incepi de dimineata si seara dedic-o celor dragi, ne sfatuieste Kelly Azevedo, de la She's Got Systems.
2. O distinctie clara
Esti tentat sa lucrezi in timpul programul de munca la bunul mers al afacerii tale personale, dar asta nu ajuta cu nimic firma angajatoare. Stabileste-ti unele limite clare si asigura-te ca nu le depasesti. Spune-le prietenilor si familiei ca iti rezervi timp si pentru afacerea ta, subliniaza Nathalie Lussier, de la Nathalie Lussier Media.
3. Fii inteligent. Si grijuliu!
Administrarea unei afaceri personale, in paralel cu jobul actual se desfasoara pe un teren minat; cele doua activitati se pot impaca, dar cu greu. Linia este foarte neclara. Asigura-te ca nu deterioriezi relatiile actuale profesionale, deoarece locul tau de munca este mai important decat afacerea de acasa (altfel de ce l-ai mai tine?).
4. Nu lucra singur
Chiar daca afacerea ta este la inceput si pari convins ca o vei putea gestiona, lucrurile degenereaza rapid. Un partener de afaceri dedicat reprezinta cea mai buna solutie, spune Wade Foster, antreprenor la Zapier.
5. Vino cu un plan adevarat
Daca doresti ca afacerea ta personala sa prinda aripi, trebuie sa o tratezi cu toata seriozitatea. Scrie un plan de afaceri pe 3, 6, 9 sau 12 luni. Stabileste-ti acele ore in care vei lucra doar pentru afacerea ta. Daca nu vei avea prioritati in privinta business-ului personal, acesta se va duce pe apa sambetei, explica Pete Kennedy, de la Main Street ROI.
6. Fiecare minut conteaza
Profita de noile tehnologii mobile si gestioneaza activitati precum cititul emailurilor si raspunderea la telefoane, in timp ce faci alte lucruri. Momentul in care astepti la coada la cafea este excelent pentru a raspunde la unele mesaje ale partenerilor tai de afaceri. In timp ce conduci spre casa, poti folosi handsfree-ul pentru a comunica eficient cu clientii tai, in loc sa asculti muzica, ne sfatuieste Raul Pla, de la SimpleWiFfi si UseABoat.
7. Asigura-te ca afacerea merita atentia ta
Pentru a te stradui, trebuie sa merite. Daca nu esti sigur pe tine, multumeste-te doar cu jobul traditional, nu te aventura pe un taram nesigur, spune Garrett Neiman, de la CollegeSpring.
8. Actioneaza rapid
Concentrarea este arma cea mai de pret a unui antreprenor. De asemenea, acesta nu trebuie sa astepte cainii cu covrigi in coada, ci sa actioneze rapid. Imagineaza-ti concurenta, care lucreaza fara intrerupere. Un angajament partial nu iti ofera vreo sansa de izbanda. Da-i bataie!
9. The Thin Red Line
Rezerva un timp specific pentru afacerea ta. Nu ii permite sa iti afecteze activitatea la locul de munca full time sau in cadrul proiectelor. Daca iti consuma prea mult timp, vinde actiunile sau angajeaza pe cineva care sa se ocupe de business.
10. Ai grija de sanatatea ta
Chiar daca esti tentat sa lucrezi tot timpul, trebuie sa te gandesti si la epuizarea fizica. Asigura-te ca dormi, mananci si te misti destul.
11. Lasa distractia pe alta data
Dupa munca, du-te direct acasa, unde te asteapta un birou calduros. Nu te pune sa te uiti la televizor sau sa te joci pe tableta. Trebuie sa te concentrezi asupra afacerii personale, spune Benjamin Leis, de la Sweat EquiTees.
12. Fii deschis in privinta externalizarii
Atat in afacerea ta personala, cat si la munca, vei avea mereu ceva de facut. Externalizeaza unele din activitati, pentru a beneficia de o anumita fluiditate.
13. Concentrarea, vitala
Nu poti considera afacerea ta un demers secundar. Trebuie sa o tratezi cu toata raspunderea, ca pe un job full time, care se intampla sa il desfasori dupa programul de lucru.
14. Utilizeaza aplicatiile mobile
Asigura-te ca profiti de toate resursele tehnologice disponibile pentru antreprenori. Aplicatiile mobile te pot ajuta sa ramai organizat.