„Recunosc, punctul de cotitura pentru startup-ul nostru a fost momentul in care ne-am decis sa participam la competitii”, spune Victor Popescu, CEO Gameleon. „Venture Connect a fost prima competitie cu ajutorul careia am inceput sa iesim in fata, iar la scurt timp a aparut si How to Web - Startup Spotlight, care pot sa spun ca a fost cea care a pus rotile Gameleon in miscare. In momentul in care ne-am inscris la Startup Spotlight, ne-am gandit si la marele premiu, dar am analizat foarte atent si restul premiile care se ofereau si imediat ne-a atras atentia Ixia Innovation Award. Ni s-a parut ca se potrivea proiectului nostru si ne-am decis sa accentuam in prezentarea noastra inovatia din spatele conceptului Gameleon, care poate fi asemanat unui Wordpress pentru cei care doresc sa creeze jocuri. Si am avut noroc”, a adaugat acesta.
Ixia a fost si va fi si anul acesta marele sponsor al competitiei Startup Spotlight cu premii in valoare totala de 20.000 de USD. Dupa cum explica Teodor Ceausu, Country Manager Ixia, decizia de a crea acest parteneriat a fost una care a venit in mod natural. „Una dintre dorintele mele cele mai mari este sa sprijinim tinerii antreprenorii din IT si sa ajutam mai multe companii care abia isi incep viata sa se dezvolte catre succes. Cred ca, in acest moment, piata din Romania are nevoie de acest suflu de idei proaspete si de competitia sanatoasa pe care o pot genera. In contextul Startup Spotlight, ne-am dorit mult sa avem un premiu al nostru, care sa recompenseze inovatia mai presus de orice. Prezentarea celor de la Gameleon ne-a convins aproape imediat ca ei merita premiul Ixia Innovation Award. Am fost impresionat de modul in care au imbinat capabilitatile cloud-ului cu dezvoltarea open source pentru a le oferi posibilitatea chiar si celor care nu au cunostinte tehnice, dar poate au idei pentru jocuri extraordinare, sa creeze orice joc pe care si-l isi pot imagina”, a explicat el.
Victor este convins ca participarea la Startup Spotlight si premiul pe care l-au primit de la Ixia au venit la momentul potrivit. „Premiul oferit de Ixia a facut diferenta intre a continua cu Gameleon si a spune stop joc. De asemenea, am avut norocul sa intalnim la Startup Spolight foarte multi oameni deosebiti care ne-au ajutat cu sfaturi si idei, atat pentru business in sine, cat si pentru modul in care am putea imbunatati platforma Gameleon.”
Dupa How to Web, echipa Gameleon a avut parte doar de succes, atat la nivel local, cat si international. Ca rezultat al participarii la Startup Spotlight, echipa a reusit sa obtina o finantare totala de 50.000 de euro de la Eleven, unul dintre cele mai mari acceleratoare de afaceri din Europa de Est si au reusit sa incheie un parteneriat cu SoftLayer pentru hosting-ul jocurilor create prin platforma Gameleon. In plus, Eleven i-a ajutat cu sfaturi utile de business si le-a facilitat gasirea altor investitori. De aici, a fost doar un pas pana la programul international de mentorat al companiei Mozilla – WebFWD. Viziunea pentru inovatie, experienta si perspectiva americana a echipei Mozilla i-au ajutat pe cei de la Gameleon sa-si perfectioneze produsul. Echipa a participat si la multiple alte competitii pentru start-up-uri, inclusiv Intel Global Challenge, una dintre cele mai mari competitii de planuri de afaceri din intreaga lume, dedicata ideilor inovatoare care se pot realiza cu ajutorul tehnologiei. Echipa a castigat unul dintre cele cele trei premii intai la aceasta competitie si, in urma acestui succes, au fost invitati sa ia parte in programul Microsoft BizSpark Plus, care ofera ajutor celor mai promitatoare startup-uri din intreaga lume.
„Toate experientele prin care am trecut pana acum, de la incubatoarele de business pana la competitiile regionale si internationale, ne-au ajutat sa ne vedem produsul din cat mai multe unghiuri posibil. Astfel, am reusit sa ne dam seama unde trebuie sa mai lucram si ce aspecte putem imbunatati. Ne-am dorit sa cream o platforma intuitiva si usor de folosit, dedicata comunitatii de gaming. In acest moment, suntem foarte bucurosi sa anuntam ca ne pregatim sa iesim din varianta beta cu Gameleon. Daca ar fi sa oferim un sfat altor fondatori de startup-uri, acesta ar fi sa participe la cat mai multe competitii si sa ia parte la cat mai multe incubatoare de business. In felul acesta, ei pot sa-si provoace propria viziune si sa o puna la bataie intr-o competitie deschisa. Este foarte constructiv sa primesti feedback de la oameni care au construit deja afaceri, poate chiar pe o nisa similara, sau care doresc sa investeasca si te analizeaza la rece. Experienta ne-a aratat ca e foarte important sa ramai in contact cu lumea investitorilor in fiecare moment al afacerii, iar competitiile te ajuta sa te gandesti la ceea ce ai realizat in mod obiectiv si in perspectiva. De asemenea, le-am recomanda tuturor fondatorilor de startup-uri sa se concentreze, in primul rand, pe produs si pe obtinerea unei validari din partea utilizatorilor, apoi sa caute finantare”, a spus Victor.