Elemente ce influenteaza valoarea unei intreprinderi
drepturiobligatiimediul economicvaloripiata
In demersul de evaluare a unei intreprinderi, trebuie luati in considerare cel putin urmatorii factori care pot influenta semnificativ valoarea unei intreprinderi:
A. Drepturile, privilegiile sau conditiile aferente dreptului de proprietate, indiferent daca sunt detinute de o societate pe actiuni, de o societate cu raspundere limitata sau de un proprietar individual.
Drepturile de proprietate sunt stabilite in diferite documente legale. In diferite tari, aceste documente pot fi paragrafe din actele constitutive, statute, acorduri de asociere, acorduri intre actionari etc.
Drepturile si obligatiile proprietarului participatiei sunt inscrise in documente ale intreprinderii. Unele drepturi si conditii pot fi continute intr-un contract de proprietate sau intr-un schimb semnat de corespondenta, iar aceste drepturi pot fi sau nu transferabile catre un nou proprietar.
Fii expert in management financiar si asigura succesul afacerii printr-o analiza financiara riguroasa! Detalii aici >>>
Documentele pot contine restrictii cu privire la transferul dreptului de proprietate, precum si prevederi asupra tipului de valoare care trebuie adoptat, in eventualitatea transferului dreptului respectiv. De exemplu, documentele pot stipula ca dreptul care este transferat trebuie sa fie evaluat ca o fractiune pro-rata din valoarea totala a actiunilor emise, chiar daca dreptul care este transferat reprezinta o participatie minoritara. In fiecare caz, drepturile aferente proprietatii care este evaluata, ca si drepturile atasate oricarui alt tip de participatii, trebui luate in considerare inca de la inceput.
B. Natura intreprinderii si istoricul ei. Deoarece valoarea rezulta din beneficiile obtinute de viitorul proprietar, istoricul este important pentru ca poate reprezenta un reper pentru asteptarile privind beneficiile viitoare ale intreprinderii.
C. Mediul economic ce ar putea afecta intreprinderea in cauza, inclusiv mediul politic si politica guvernamentala. Probleme ca rata de schimb valutar, rata inflatiei si rata dobanzii pot afecta in mod diferit intreprinderile care functioneaza in diverse sectoare ale economiei.
D. Conditiile si perspectiva domeniului de activitate, care pot afecta intreprinderea in cauza.
E. Activele, datoriile, capitalul si situatia financiara ale intreprinderii.
Pentru estimarile valorii de piata a intreprinderii, trebuie facute corectii uzuale ale inregistrarilor financiare, in scopul de a reflecta cat mai corect realitatea economica, atat in ceea ce priveste fluxul de venit cat si bilantul contabil.
Corectiile situatiilor financiare trebuie facute asupra datelor financiare raportate, pentru elementele relevante si semnificative in procesul de evaluare. Corectiile pot fi adecvate pentru urmatoarele motive:
- Corectarea veniturilor si cheltuielilor la niveluri care sunt reprezentative in mod rezonabil, pentru continuarea activitatilor de exploatare;
- Prezentarea pe o baza consecventa atat a datelor financiare ale intreprinderii in cauza, cat si celor ale intreprinderilor luate ca baza de comparatie;
- Convertirea valorilor inregistrate in valori de piata;
- Corectarea activelor si datoriilor din afara exploatarii, precum si veniturile si cheltuielile aferente acestora;
- Corectarea veniturilor si cheltuielilor neeconomice.
Fii expert in management financiar si asigura succesul afacerii printr-o analiza financiara riguroasa! Detalii aici >>>
F. Capacitatea intreprinderii de a obtine profit si de a plati dividende.
G. Daca intreprinderea detine sau nu valori/active necorporale. Valoarea necorporala poate fi sub forma de active necorporale identificabile, cum ar fi brevete de inventie, marci comerciale, drepturi de autor, know-how, baze de date etc. De asemenea, valoarea necorporala mai poate fi continuta in active neidentificabile, adesea numite fond comercial.
Daca intreprinderea detine active necorporale, trebuie sa existe o asigurare ca valoarea activelor necorporale este reflectata in totalitate si ca activele necorporale identificabile au fost sau nu evaluate in mod separat.
H. Tranzactiile anterioare in care au fost implicate drepturile de proprietate ale intreprinderii in cauza.
I. Marimea relativa a participatiei care trebuie evaluata. Exista diferite nivele de control sau de lipsa a controlului, in functie de marimea participatiilor. In unele cazuri, controlul efectiv poate fi obtinut cu mai putin de 50% din drepturile de vot.
Chiar daca o singura persoana detine peste 50% din drepturile de vot si are controlul operational, pot exista anumite decizii, cum ar fi dizolvarea intreprinderii, care pot fi aprobate cu peste 50% din drepturile de vot, precum si decizii care pot fi aprobate cu votul tuturor actionarilor.
Este esential a fi avute in vedere restrictiile legale si conditiile mentionate de legislatia tarii in care intreprinderea respectiva isi desfasoara activitatea.
J. Alte informatii de piata, cum ar fi ratele rentabilitatii investitiilor alternative, avantajele conferite de controlul detinut, dezavantajele lipsei de lichiditate etc.
K. Cotatiile de piata ale actiunilor tranzactionate pe o piata reglementata, ca si preturile de achizitie ale participatiilor sau ale intreprinderilor implicate in acelasi domeniu de activitate.
Fii expert in management financiar si asigura succesul afacerii printr-o analiza financiara riguroasa! Detalii aici >>>
Adesea, in special in tranzactiile privind achizitii de intreprinderi, este dificila sau chiar imposibila obtinerea unor informatii adecvate. Chiar daca preturile de tranzactie pot fi cunoscute, evaluatorul nu are posibilitatea sa stie ce garantii si concesii a acordat vanzatorul, ce conditii au fost oferite sau primite, daca din societate au fost luate, inainte de achizitie, fonduri sau alte active sau ce impact a avut regimul de impozitare asupra tranzactiei.
Intotdeauna informatiile comparabile trebuie utilizate cu atentie si, inevitabil, trebuie facute numeroase corectii. Cand se utilizeaza cursurile pietei bursiere, trebuie sa se aiba in vedere ca aceste cotatii sunt rezultate din tranzactiile efectuate pentru participatii minoritare. Pretul pentru achizitionarea unei intreprinderi in totalitatea ei reprezinta 100% din valoarea intreprinderii. Trebuie facute corectii (ajustari) pentru diferentele existente intre diferitele niveluri de control.
L. Orice alte informatii considerate relevante.