Cum sa obtineti beneficii de pe urma riscurilor
riscbaniafaceri
Asadar, caracteristica pozitiva a banilor drept categorie de active de investitii consta in faptul ca beneficiati de un anumit grad de siguranta. Dar nici banii nu sunt exceptati de risc. Dupa cum am aratat mai devreme in carte, riscul investitional se refera la mai mult decat simplul risc de a pierde capital.
Exista trei riscuri de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa faceti investitii in bani.
Riscul inflatiei
Primul tip de risc pe care trebuie sa-l luati in calcul este riscul inflatiei.
Banii pastrati sub forma de lichiditati un timp indelungat isi pot pierde din valoare. Acest lucru nu se intampla pentru ca obtineti mai putin decat cele 100 de lire sterline investite, ci pentru ca, pe termen lung, inflatia preturilor tinde sa erodeze puterea de cumparare a banilor dumneavoastra.
Problema care se pune este simplul fapt ca 100 de lire sterline pe care le aveti astazi nu vor putea sa cumpere bunuri care valoreaza 100 de lire sterline peste zece ani. De fapt, daca inflatia preturilor inregistreaza o rata de 4% pe an, pretul cu care veti cumpara peste zece ani bunuri valorand 100 de lire sterline va ajunge la 148 de lire sterline. Nu avem tendinta de a urmari inflatia pe termen scurt, insa aceasta ar trebui sa va preocupe daca doriti sa va pastrati banii sub forma de lichiditati pentru o perioada mai indelungata.
Pentru a surmonta riscul inflatiei, trebuie sa gasiti un cont de economii care, dupa deducerea impozitului, va va plati o rata a dobanzii superioara nivelului inflatiei preturilor. Acest lucru este aproape imposibil pe termen lung. De aceea, este inevitabil
ca valoarea banilor dumneavoastra sa se diminueze in timp.
Riscul institutional
Cel de-al doilea tip de risc la care trebuie sa va ganditi este riscul institutional.
Aceasta inseamna ca va puteti pierde capitalul daca institutia financiara la care va depuneti banii intra in faliment si detine mai putine active decat pasive. Acum recunosc ca, daca va depuneti banii la o institutie financiara din Marea Britanie, acest lucru este putin probabil, dar nu imposibil. Vechea zicala „nu tineti toate ouale in acelasi cos“ va poate fi de folos si in acest caz – distribuiti-va economiile in mai multe locuri si veti dormi mai linistiti noaptea!
Bancile si institutiile financiare din Marea Britanie sunt protejate de un sistem de siguranta cunoscut sub denumirea de Schema de Compensatii pentru Serviciile Financiare (FSCS). Aceasta inseamna ca, in cazul in care dau faliment si nu isi mai
pot plati clientii care au depus bani, schema le va oferi depunatorilor compensatii.
Nu este vorba in niciun caz de recuperarea integrala a banilor dumneavoastra. In cazul depozitelor, valoarea maxima acordata este de 31.700 de lire sterline de persoana. In termeni practici, suma de 2.000 de lire sterline poate fi recuperata integral, iar suma de 33.000 de lire sterline, in proportie de 90%. Acest nivel de compensatie este, de regula, suficient pentru un depunator obisnuit, dar, daca depuneti sume mai mari intr-un cont al unei banci sau al unei institutii financiare, trebuie sa cunoasteti limitele acestei scheme de compensare.
Riscul sansei pierdute
Cel de-al treilea risc de care trebuie sa tineti seama se numeste riscul ocaziei pierdute.
Este vorba despre riscul de a rata oportunitatea unui profit investitional mai bun intr-un alt loc, pentru ca v-ati investit banii in lichiditati sigure si predictibile. Sa spunem ca imi depun lichiditatile intr-un cont si obtin o dobanda de 5%. As fi putut insa sa investesc acesti bani pe piata de capital si sa castig 15%. Am sentimentul ca banii investiti intr-un mod mai putin riscant m-au privat de sansa de a obtine un castig cu 10 procente mai mare.
Multi investitori prefera lichiditatile atunci cand simt ca piata va avea un randament scazut pe termen scurt, dar in final ajung sa piarda ocazia de a obtine castiguri mai mari. Este mult prea usor sa scapati ocazia daca investiti banii in lichiditati, iar pietele de investitii incep sa fie profitabile. Daca lichiditatile va ofera un anumit confort, nu este un lucru rau, dar trebuie sa fiti pregatiti pentru riscul ca profitul pe care il obtineti din lichiditati sa fie mai mic in comparatie cu profitul oferit de alte oportunitati investitionale.
Puneti in practica sfaturile celor mai importanti oameni de afaceri!
Afla mai multe din “Cum sa investesti”