Nu va mai panicati! Un leu slab este bun pentru Romania
leueconomieeurobnrexporturi
De fiecare data cand leul se depreciaza in raport cu euro la un nou record, presa scrie imediat, de parca ar veni apocalipsa. Moneda nationala, daca ar reflecta starea reala a economiei si nu ar fi tinuta "la aparate" de Banca Nationala, ar trebui sa fie si mai slaba.
Un leu slab nu este bun pentru cei care au credite in euro la banca sau platesc utilitati in aceasta moneda. Pentru economie insa, o moneda mai slaba decat euro este benefica. Ea ii avantajeaza pe exportatori.
State precum Grecia, Spania sau Portugalia sunt intr-o situatie dificila acum tocmai pentru ca folosesc o moneda prea puternica pentru posibilitatile lor, pe care nu o pot devalua. Astfel, aceste tari sunt sufocate la export de catre Germania.
Nu inteleg nici de ce BNR simte nevoia de fiecare data cand scade leul sa intervina. Recent a transmis un comunicat in care a spus ca declinul leului este cauzat de problemele din Zona Euro. Ma intreb ce ar vrea Banca Centrala? I-ar conveni un leu foarte puternic? Ca imagine, da. Le-ar conveni si politicienilor, ca doar suntem in an electoral. Insa un leu prea puternic ar pune pe butuci economia romaneasca si asa fragila.
BNR ar trebui sa stie care este cursul optim leu/euro (si real, tinand cont de starea economiei) pentru Romania si sa incerce, folosindu-se de rezerve, sa il mentina acolo.
Economisti precum Liviu Voinea sau Ilie Serbanescu au spus in repetate randuri ca leul este prea puternic pentru potentialul economic al Romaniei.
Ok, sa zicem ca avem un leu foarte puternic si exporturi slabe. Fara exporturi se duce productia industriala pe apa sambetei. In cele din urma economia se va deterioara si va creste numarul somerilor. De aici vom avea un efect de domino in intreaga economie. Ce preferati, un loc de munca care sa va permita sa va platiti rata la banca (chiar daca e mai mare decat in urma cu cateva luni) sau sa fiti someri si sa nu aveti nicio sursa de venit, desi leul este puternic si rata la banca e mai mica? Exporturile ne-au scos din bucluc in 2011 si vor face acest lucru in continuare.
Mai mult, un leu slab face importurile scumpe si creste cererea pentru bunurile fabricate in Romania.