Nu il inteleg pe domnul Isarescu
isarescubnrexporturileueximbank
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto), a declarat ca pentru Romania exporturile reprezinta o solutie de crestere economica esentiala in actuala conjunctura globala. Dar institutia pe care dansul o conduce a aratat de-a lungul timpului ca nu tolereaza deprecierea leului, astfel incat cursul valutar sa ii avantajeze pe exportatori.
Insa exportatorii s-au plans in nenumarate randuri ca leul nu reflecta starea economiei romanesti si ca este prea puternic. Ultima data cand leul a atins un nou minim in raport cu euro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, a iesit public si a spus ca declinul a fost cauzat de problemele din Zona Euro. De ce trebuia sa spuna asta? Cred ca pentru imaginea BNR. Faptul ca s-a depreciat putin a insemnat o gura de oxigen pentru exportatori.
Pai daca vrei sa creasca exporturile, trebuie sa ai si o moneda mai slaba. Japonia si Elvetia au fost afectate serios la exporturi de faptul ca monedele lor nationale s-au apreciat anul trecut in raport cu euro si dolarul.
Inteleg ca una din cele mai importante roluri ale unei banci centrale este mentinerea unui curs stabil si combaterea inflatiei. Un leu mai slab inseamna inflatie mai mare. BNR sustine acum ca isi doreste exporturi, insa nu a dat niciodata sentimentul (o banca centrala nu va spune niciodata asta) ca doreste sa devalueze, controlat, leul pentru a incuraja exporturile. In perioadele de criza este recomandata o inflatie mai mare. O spune economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru Economie.
Un studiu al Economist Inteligence Unit, publicat la jumatatea anului trecut, arata ca leul era, la momentul respectiv, supraevaluat cu 13%. "Un curs normal ar trebuie sa fie la 4,7 - 4,8 lei/euro", declara in luna iunie a anului trecut, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Mai mult, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu, avertizeaza ca fiecare apreciere cu zece bani a leului aduce o pierdere totala de 100 de milioane de euro celor 20.000 de exportatori.
Paul Krugman: Exista o singura cheie pentru rezolvarea crizei euro si aceasta a fost tot timpul sub nasul nostru >>>
Mi-ar placea ca domnul Isarescu sa ne spuna cum sustine institutia pe care o conduce exporturile. Guvernatorul ar fi putut sa detalieze subiectul la festivitatea de marcare a 20 de ani de activitate a Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank, organizata la BNR pe 28 mai a.c. Pentru ca in acest moment leul este o moneda prea puternica pentru economia Romaniei. Iar domnul Isarescu stie asta.