Care tara e mai saraca, una cu datorie publica de 40% din PIB sau una cu datorie de 110% din PIB?
taradatorie publicanew york timesromaniasua
Citeam presa internationala pentru a vedea reactiile la arestarea lui Adrian Nastase. Nu despre asta vreau insa sa scriu aici, ci despre un lucru care ma irita de ceva vreme. Ziarul New York Times, considerat a fi standardul mondial in materie de jurnalism, scrie aproape in fiecare material despre Romania ca aceasta este "o tara saraca". Nu inteleg de ce simte nevoia publicatia sa precizeze mereu acest lucru.
Da, nu suntem o tara bogata, insa mi s-a cam luat sa citesc acest cliseu. Dar stiu ca nici o tara saraca nu suntem. Este o diferenta intre o tara saraca si una cu cetateni cu venituri mici, in opinia mea.
Stau si ma intreb, care tara este mai bogata, Romania, care are o pondere a datoriei externe in PIB de circa 40% sau SUA, care are o pondere a datoriei externe in PIB de 110%? Mai mult, deficitul bugetar al Romaniei s-a situat undeva la 4,3% din PIB in 2011, in timp ce acelasi indicator a sarit in SUA de 11%.
SUPERPUTERE PE DATORIE: Vezi cu cat s-au imprumutat PRESEDINTII SUA in ultimii 80 de ani >>>
Cine-i mai bogat, un datornic vandut care conduce Mercedes-Benz (care le apartine, de fapt, creditorilor sai) sau un om cu venituri modeste, dar cu un nivel al datoriei redus, care conduce un Renault Clio, proprietate personala? Eu as inclina sa spun ca a doua persoana este mai bogata.
Cand ai o pondere a datoriei externe in PIB de peste 100% inseamna ca toata avutia tarii tale, tot ce detii, ai facut pe datorie. Sunt banii altcuiva.
Mi-ar placea sa vad, la comentarii, care este opinia dumneavoastra legata de acest subiect.