Romanii lasa aproape 200 milioane de lei in strainatate
taxeimpozitemunca in strainataterambursare taxe
Cel putin 2,3 milioane de romani traiesc si muncesc in strainatate, arata datele oficiale. Conform statisticilor neoficiale, acest numar ajunge pana la 4 milioane. Numarul romanilor care parasesc tara a crecut din anul 2014, datorita eliminarii restrictiei pe piata muncii in toate tarile Uniunii Europene.
Potrivit managerului “RT Tax”, Adriana Ciupe, multe persoane care lucreaza in strainatate nu stiu ca pot sa isi ramburseze taxele pe care le-au platit in plus si lasa milioane de lei in tarile straine.
Conform informatiilor primite de la Adriana Ciupe, cetatenii au inceput sa isi ramburseze taxele mai activ. Totusi, aproximativ 60% din persoanele care au lucrat legal in strainatate nu si-au rambursat banii. Unii dintre acestia parasesc Romania doar pentru a munci sezonier si, dupa ce termina munca, se intorc in tara. Daca au lucrat legal, acestia pot sa isi ramburseze taxele pe care le-au platit in plus.
Potrivit datelor RT Tax, suma rambursabila medie este de 3624 lei, iar romanii lasa aproximativ 200 milioane de lei in tarile straine in fiecare an, acestea fiind rezultatul taxelor nerambursate. Aceasta suma de bani poate fi usor rambursata in Romania.
“Cea mai mare problema o reprezinta nesiguranta rambursarii taxelor. Deoarece restrictile asupra romanilor care doresc sa lucreze in Europa au fost ridicate doar in 2014, multi cetateni nu stiu despre aceasta oportunitate. As dori sa ii indemn pe romani sa isi ramburseze taxele platite in plus si sa nu isi lase banii munciti din greu in strainatate. Pentru cei care nu sunt siguri daca merita, trebuie sa mentionez ca platitorii de taxe care primesc ca salariu mai putin ca salariul mediu sau salariu minim pe economie din tara straina, primesc, de obicei, 100 % din impozitul platit. O suma rambursabila aproximativa este de aproape doua ori mai mare decat venitul mediu din Romania. De asemenea, aceasta procedura este de multe ori obligatorie, astfel persoanele care nu completeaza declaratiile fiscale pot primi amenzi” – ne spune A. Ciupe.
Rambursarea taxelor este benefica nu doar contribuabililor, dar si economiei Romaniei, deoarece expatriatii care vin inapoi au tendinta de a cheltui banii in tara natala.
Rambursarea taxelor este un proces natural si legal. Fiecare persoana care lucreaza in strainatate primeste un venit si plateste taxe din acel venit. La sfarsitul anului fiscal sau dupa terminarea muncii si parasirea acelei tari, un angajat trebuie sa completeze un formular fiscal catre serviciul fiscal strain. Dupa ce au trimis acel formular, personalul serviciului fiscal strain examineaza datele personale introduse si calculeaza suma taxelor platite in plus. Daca apare ca s-a platit in plus, acea persoana primeste o rambursare de taxe.
Foto: pixabay.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing