Franks: Romania iese din recesiune la sfarsitul lunii martie
fmijeffrey franksguverncrizarecesiuneeconomieindicatoriconsumatorexportcrestereavanspibinsbugetcompanii
Romania va reusi sa iasa din recesiune la sfarsitul acestei luni. Cresterea economica va fi pe trend ascendent, de la un trimestru la altul. Populatia va avea parte de primele beneficii de pe urma revenirii din criza la jumatatea acestui an.
Declaratiile optimiste ii apartin sefului misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks. Acesta a declarat pentru
Mediafax urmatoarele: "Exista intotdeauna un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor foarte pozitiva. Chiar si cele negative, precum vanzarile din retail sunt mai putin negative decat erau, iar indicatorii precum increderea consumatorului s-au imbunatatit", a subliniat Franks.
Oficialul a spus ca indicatorii merg spre bine si se asteapta la o crestere modesta a economiei la sfarsitul lunii martie. Pentru a iesi din criza, Romania trebuie sa beneficieze de cresteri economice in doua trimestre la rand.
"Ma astept ca avansul economiei sa creasca gradual pe parcursul anului 2011. Cresterea din fiecare trimestru va fi ceva mai puternica decat in trimestrele trecute, astfel incat sa putem intra in 2012 cu o crestere destul de robusta", a continuat seful FMI.
Executivul si Fondul Monetar International estimeaza pentru 2011 o crestere economica de 1,5 procente. Franks crede ca pe la jumatatea anului, cetatenii de rand vor simti ca lucrurile merg spre bine.
Nu putem decat sa asteptam cu nerabdare statistica INS din 13 mai privind evolutia PIB-ului in primul trimestru din 2011. FMI precizeaza intr-un comunicat remis vineri ca pentru diminuarea deficitului bugetar sunt cruciale actiunile pentru imbunatatirea strangerii taxelor, reducerea presiunilor asupra cheltuielilor, cu precadere in sistemul sanitar si totodata reducerea datoriilor marilor companii.