Echipa Py4School: Credem ca tehnologiile open source sunt printre cele mai bune mijloace de a sustine dezvoltarea continua a unei persoane

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Echipa Py4School: Credem ca tehnologiile open source sunt printre cele mai bune mijloace de a sustine dezvoltarea continua a unei persoane Echipa Py4School: Credem ca tehnologiile open source sunt printre cele mai bune mijloace de a sustine dezvoltarea continua a unei persoane
de Manager.ro la 24 Mar. 2014 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
roseduinterviusilicon valleypythonpy4schoolfacultatea de automatica si calculatoare

Asociatia ROSEdu, impreuna cu UPB, au organizat un program de 6 saptamani de training special de programare pentru profesorii de informatica si elevii a 5 mari licee din Capitala (Colegiul National Sf. Sava, Colegiul National Gheorghe Lazar, Colegiul National Mihai Viteazul, Lauder si Liceul Teoretic Eugen Lovinescu), ca parte a unei initiative a asociatiei de a atrage mai multi elevi catre domeniul informaticii si programarii.

Scopul trainingului a fost invatarea unui limbaj de programare nou (Python), care le permite profesorilor sa abordeze domeniul intr-un mod cat mai practic si corelat cu ceea ce se cere in prezent la locul de munca.

Datorita acestui limbaj, elevii pot sa deprinda mai repede abilitati concrete de programare, utile atat pentru admiterea la facultatile de profil, cat si pentru viitoarele joburi in domeniu.



Mihnea Dobrescu-Balaur (foto 1) este coordonatorul echipei Py4School. Acesta este student in anul 4 la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Pasionat de limbaje de programare si tehnologii open source, incearca sa popularizeze limbaje moderne si usor de invatat precum Python. Este membru al comunitatii ROSEdu din 2011 si este implicat in organizarea cursurilor extracuriculare desfasurate in facultate.

Mihai Tabara (foto 2) este membru al echipei Py4School. Mihai este student in anul II in cadrul masterului de Ingineria Sistemelor Internet la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Pasionat de algoritmi, structuri de date si educatie, lucreaza de doi ani in industrie pe Python si tehnologii open-source. Este membru al comunitatii ROSEdu din 2009 si este implicat in organizarea Linux Install Fest, Curs de Dezvoltare Libera si Py4School.

Razvan Deaconescu (foto 3) este profesor al UPB. Acesta este interesat de orice se leaga de educatie, open source si tehnologie. Activeaza din 2006 in cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, in Facultatea de Automatica si Calculatoare, pe subiecte de sisteme de operare si retelistica. Este membru fondator al Asociatiei ROSEdu si este implicat in coordonarea de activitati, legatura cu facultatea si cu alte comunitatii.

Recent, cei trei baieti au acordat un interviu pentru Manager.ro. “Alaturi de echipa Py4School, am gasit moduri prin care sa facem programarea interesanta pentru elevii de liceu, avand grija in acelasi timp sa le prezentam profesorilor lucruri noi si interesante”, spune Mihnea, coordonatorul echipei Py4School.
 
Care este scopul ROSEdu?
 
Scopul ROSEdu este sa creeze medii de formare si educatie in jurul valorilor si tehnologiilor open source. Misiunea ROSEdu este de a forma, sprijini si extinde educatia pe baza valorilor open source. Comunitatile IT in general si open source in particular sunt cadrul ideal pentru dezvoltarea celor care vor construi viitorul. ROSEdu isi doreste sa fie o astfel de comunitate, implicata activ in mediul educational IT din Romania.
 
Vorbiti-ne despre programul vostru, Py4school.
 
Py4School este un program ce isi propune initierea elevilor si a profesorilor de liceu in programarea cu limbajul Python. Prima editie a avut la sfarsitul anului trecut si a fost structurata in sase sedinte, dintre care primele cinci au fost structurate pe modelul curs + laborator, iar cea de-a sasea a fost un hackathon, in care participantii au lucrat in echipe propriile proiecte. O lista cu aceste proiecte este disponibila aici.
 
Intentia este sa le prezentam atat profesorilor, cat si elevilor o alternativa la limbajele de programare C si Pascal, avantajul principal fiind ca Python le permite si celor care nu isi doresc sa participe la olimpiada de informatica sa experimenteze in domeniul programarii pe calculator.
 
Pe cine doriti sa ajutati? Care considerati ca sunt lipsurile sistemului educational si de ce se plang companiile in legatura cu absolventii facultatilor de la noi?
 
Dorim sa ii sustinem pe toti cei care urmaresc sa desfasoare activitati in mediul calculatoarelor, programarii si tehnologiei informatiei, fie la nivel de cariera, fie la nivel de hobby. Credem ca tehnologiile, comunitatile si valorile open source sunt printre cele mai bune mijloace de a sustine dezvoltarea/educatia continua a unei persoane.
 
Actionand la nivelul Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, nu putem sa spunem ca ne-am confruntat cu situatia in care companiile sa nu fie multumite de nivelul absolventi. Cred ca mediul in care activam are un nivel destul de bun de cunostinte dobandite in timpul studiilor. 
 
Nu credem ca suntem cei mai in masura sa ne pronuntam asupra lipsurilor sistemului educational, pentru ca am lucrat la un nivel local si nu am resimtit probleme mari. Credem insa cu tarie ca tehnologiile deschise pot fi un factor important de dezvoltare a sistemului educational si ca ar trebui sustinute in acest scop.

Vorbim de surse deschise, date deschise, de site-uri precum Khan Academy, Coursera, code.org sau altele care ofera un spatiu cvasiinfinit de resurse. Predarea de notiuni in scoli trebuie sa integreze aceste tehnologii pentru ca elevii/studentii sa faca fata provocarilor de peste doar cativa ani.
 
Povestiti-ne cate ceva despre limbajul de programare Python. De ce ar trebui aprofundat?
 
Python este un limbaj dinamic, de nivel inalt. In termeni non tehnici, principalele avantaje pentru persoanele carora ne adresam sunt:

* rezultatele dorite pot fi obtinute cu mai putine linii de cod (de multe ori, sub jumatate)
 
* codul este usor de citit, deoarece sintaxa foloseste numai cuvinte si operatori aritmetici
 
* trecerea de la algoritm la cod executabil se face rapid
 
* are o aplicabilitate mare, fiind raspandit atat in programarea aplicatiilor web, cat si intr-o serie intreaga de aplicatii stiintifice sau de gaming. Avantajele mentionate fac din Python un limbaj de programare potrivit pentru cei care sunt la inceput si vor sa obtina rezultate rapid. In acelasi timp, Python le ofera elevilor o perspectiva buna in viitor, limbajul fiind folosit activ in industrie, in companii precum Google, Mozilla, Yahoo si Dropbox.
 
Ce te-a invatat experienta de coordonator al echipei Py4School? Povesteste-ne cate ceva despre tine. 
 
Mihnea: Py4School a fost o sansa de a fi implicat intr-un program educational, experienta de care nu as fi avut parte in mod normal la facultate. Alaturi de echipa Py4School, am gasit moduri prin care sa facem programarea interesanta pentru elevii de liceu, avand grija in acelasi timp sa le prezentam profesorilor lucruri noi si interesante. Astfel, cred ca mi-am imbunatatit abilitatile de comunicare si de prezentare, aspecte ce sunt foarte importante atat in timpul facultatii, cat si dupa.
 
Mihai, esti student in anul II in cadrul masterului de Ingineria Sistemelor Internet la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Ce urmeaza sa faci pe viitor si ce inseamna pentru tine Linux Install Fest si Py4School? 
 
Mihai: Viteza mare si ritmul alert de dezvoltare a tehnologiei informatiei isi au originea, printre altele, in infuzia de programatori tineri, cu varste de pana la 30 de ani, care aduc un plus de creativitate si multa energie. Exista deja chiar si modele romanesti care au confirmat faptul ca pana la 25-26 de ani poti avea deja o ‘cariera in spate’ (vezi povestile baietilor de la Summify sau Talentbuddy). Personal, sunt la finele unui ciclu universitar de 6 ani, pe parcursul caruia facultatea m-a ajutat, atat prin colectivul de profesori, dar mai ales prin cel de studenti, sa ma dezvolt profesional, sa fac ceea ce imi place si sa iau deja contact serios cu industria prin stagii si colaborari cu firme atat in tara, cat si in afara. Asa incat pentru anii care urmeaza nu mi-am fixat neaparat vreun punct de reper organizational, financiar sau de pozitie. Pur si simplu imi doresc in continuare sa lucrez in medii cu oameni de la care am ce invata, in care pot sa cresc valoric si in care sa fac ceea ce-mi place.
 
ROSEdu a avut, in toti acesti ani, un rol foarte important si anume acela de a crea oportunitati. Cu oameni si pentru oameni. Linux Install Fest si Py4School sunt doar doua din multimea de proiecte pe care ROSEdu le desfasoara. Pentru mine, ele sunt acum o buna oportunitate sa ofer inapoi comunitatii ceea ce am primit si eu la randul meu: indrumare, sprijin si posibilitatea de afirmare.
 
Programul Py4School a avut ceva mai special pentru mine prin faptul ca am lucrat exclusiv cu elevi de liceu. Diferenta relativ mica de varsta dintre noi a facut ca transferul de cunostinte sa se faca mult mai usor si oarecum natural. A fost chiar motivant sa vedem, de exemplu, elevi de clasa a noua sau a zecea care, la capatul a sase saptamani de cursuri, au implementat aplicatii de tipul: chat interactiv, joculete 2D, motoare de cautare sau joc de invatat limbi straine prin asocieri de imagini cu cuvinte. La urma urmei, nu stiu exact daca ar trebui sa fiu mandru sau speriat de faptul ca in 5-10 ani, copiii astia ne vor scoate la pensie :)
 
Cum v-a venit ideea infiintarii Asociatiei ROSEdu? Vorbiti-ne despre activitatea dvs. in cadrul UPB. Cum ati caracteriza colaborarea cu studentii? Aveti un sfat pentru cei care doresc sa urmeze Facultatea de Automatica si Calculatoare? In ce masura pot aplica ei cunostintele in vederea gasirii unui job de succes si ce ar trebui sa cunoasca, in primul rand?
 
Razvan: Asociatia ROSEdu a pornit in mod natural de la prezenta de 2 ani si jumatate a comunitatii ROSEdu. O comunitate creata de studenti, formata majoritar de studenti si lucrand pentru studenti. Nu a fost o idee de infiintare, lucrurile s-au intamplat mai degraba de la sine.
 
Colaborarea cu studentii este excelenta. Recunosc ca ma simt privilegiat ca sunt parte a Facultatii de Automatica si Calculatoare. Are o reputatie deosebita care atrage cei mai buni studenti in fiecare an; pe langa asta, cred ca mediul de aici (colectiv didactic, colaborari cu firme, activitati studentesti, evenimente de tot felul) asigura o pregatire foarte buna a studentilor. In mare parte avem studenti si cadre didactice foarte implicate si aceasta se simte: multi studenti invata de placere, nu vad scoala ca pe o obligatie, ci ca pe o oportunitate. Si asta nu poate decat sa ma bucure.
 
Pentru cei care vor sa urmeze Facultatea de Automatica si Calculatoare nu am un sfat, ci doar o confirmare: Veniti unde trebuie. Dovada stau parerea foarte buna a studentilor despre nivelul facultatii, reputatia in Romania si in strainatate, rezultatele la concursuri studentesti, colaborari cu firme, stagii la firme de calibru locale si internationale (precum Google, Facebook, Mozilla), carierele de succes ale absolventilor.
 
Constructia actuala a programei din cadrul facultatii, coroborata cu activitatile extra-curriculare (profesionale si sociale), cu stagii si colaborari in cadrul firmelor, asigura o pregatire acoperitoare si pentru toate gusturile. Nu cred ca trebuie sa cunosti ceva anume, dar e bine sa cunosti ceva bine si sa fii pasionat de acel lucru. Dincolo de cunostinte, atitudinea este cea care face diferenta: vointa, implicare, entuziasm, optimism. In facultate, un student va intalni o multime de lucuri utile; daca gasesti acele lucruri care iti starnesc entuziasmul, atunci stii ce vei face in continuare si vei obtine o pozitie pe masura dorintelor.
 
Aveti de gand sa ramaneti in Romania, dupa finalizarea studiilor si a altor proiecte?
 
Razvan: Da. Activez profesional in Romania din 2006 si nu ma vad facand lucrurile pe care le fac altundeva.
 
Mihnea: Da. Am locuit in afara tarii cu ocazia internship-urilor si a programului Erasmus, iar experienta este una foarte interesanta, insa prefer sa fiu “acasa”.
 
Mihai: Nu. O sa fac nota discordanta de data asta. Dupa ce-mi termin studiile, vreau sa plec 1-2 ani. Am avut sansa sa calatoresc si sa locuiesc in afara tarii in ultimii ani, fie cu ocazia internship-urilor, fie in vacanta si mi-a placut. Din punctul meu de vedere, e o sansa buna pe care parintii mei nu au avut-o si de care pot profita doar la varsta asta, cand n-am inca obligatii majore care sa ma ‘tina legat’. Vreau sa plec, sa ma definesc profesional si sa ma intorc apoi acasa, sa contribui cu experienta acumulata in implementarea unor proiecte.
 
In ce masura se preteaza modelul Silicon Valley la mediul business din Romania?
 
Razvan: Nu stiu daca modelul Silicon Valley este cea mai buna tinta si nu stiu daca este fezabil. Silicon Valley se bazeaza pe “venture capital” care este rar in Romania si in Europa. Oricare ar fi aceasta tinta, cred ca un obiectiv principal este valorifica potentialului uman pe care il avem: cat mai multe persoane creative/inteligente/pasionate sa ramana in tara si sa lucreze aici. Nu poti face lucruri bune cu oameni nepotriviti. Daca ai oamenii potriviti, toate piesele se asaza de la sine la locul lor.

Mihnea: Nu cred ca putem vorbi chiar de Silicon Valley deocamdata, insa este de remarcat faptul ca incepe sa se puna accentul pe creat produse noi care aduc valoare. Impresia mea pana de curand era ca in Romania se intampla in mare parte outsourcing si putina creatie. Din fericire, mai nou exista programe precum Innovation Labs care cred ca ajuta mult in sensul acesta, de “mic Silicon Valley”.

Mihai: Subscriu la ce au spus Razvan si Mihnea. Modelul Silicon Valley e poate prea complex din punct de vedere financiar pentru Romania, insa se preteaza foarte bine pe resursa umana existenta la noi. Premisele de la care plecam sunt din ce in ce mai promitatoare. Cu o buna pregatire, cu indrumare si cu sprijin, in viitorul apropiat, ideile vor prinde incet contur si vor incepe sa se materializeze. In continuare la ceea ce a amintit Mihnea, eu as saluta aici si programul Stagii pe bune care ajuta studentii sa fie mai aproape de industrie si viceversa. Cu cat programele devin mai competitive si studentii mai bine pregatiti, cu atat toata lumea are de castigat pe termen mediu si lung din asta.
 
Exista alte companii pentru care v-ati dori sa lucrati? Care sunt acestea?

Razvan: Sunt foarte multumit cu loc in care ma aflu si cu lucrurile pe care le fac. Nu am un nume de companie cat mai degraba doua profile. Fie o entitate educationala (universitate, institut) in zona IT, strans conectata la mediul IT si la care sa fie dominanta gandirea pe termen lung (si sa aiba si finantarea pentru asa ceva), fie o companie mica (maxim 40-50 de persoane), dinamica, lucrand intr-o zona bine definita, cu un mix de oameni cu experienta si persoane tinere si entuziaste.

Mihnea: Nu imi doresc in mod special sa lucrez la o anumita companie acum, insa sunt destule companii pe care le admir. De exemplu, imi place Mozilla datorita misiunii pe care o urmareste si a caracterului open source. Space X este o alta companie care mi se pare remarcabila, datorita inovatiei. Mai sunt si altele.

Mihai: Pana acum am lucrat in companii cu caracter open source si pentru moment, as vrea sa raman pe aceasta directie. Cu toate astea, nu pot sa ascund faptul ca mi-as dori, la un moment dat, sa incerc si un gigant din industrie (e.g. Google, Facebook, Twitter), in special pentru impactul pe care il ai, ca inginer, asupra utilizatorilor.

Ultimele NOUTATI

Afaceri sustenabile la tara: cum sa incepi o ferma de produse bio
Companii

Afaceri sustenabile la tara: cum sa incepi o ferma de produse bio

today15 Nov. 2024
Cum sa incepi un mic business in 2025: ghid pas cu pas
Companii

Cum sa incepi un mic business in 2025: ghid pas cu pas

today15 Nov. 2024
Mugur Isarescu, declaratie rara: Leul nostru este supraevaluat
Economie

Mugur Isarescu, declaratie rara: Leul nostru este supraevaluat

today15 Nov. 2024
Un analist economic il contrazice pe Isarescu: Romania nu va intra la dieta, ci direct la terapie intensiva, cu interventia chirurgilor FMI
Economie

Un analist economic il contrazice pe Isarescu: Romania nu va intra la dieta, ci direct la terapie intensiva, cu interventia chirurgilor FMI

today14 Nov. 2024
Ghidul soferului. Cum sa iti repari bateria masinii: sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a bateriei
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Ghidul soferului. Cum sa iti repari bateria masinii: sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a bateriei

today14 Nov. 2024
Cum sa castigi bani din social media: ghid pentru incepatori
Social Media

Cum sa castigi bani din social media: ghid pentru incepatori

today14 Nov. 2024
Top 4 trucuri pentru a-ti personaliza stilul personal
Life Style

Top 4 trucuri pentru a-ti personaliza stilul personal

today14 Nov. 2024
Se schimba zborurile cu WizzAir. Ce trebuie sa stie toti romanii care vor sa calatoreasca in periaoda urmatoare
Economie

Se schimba zborurile cu WizzAir. Ce trebuie sa stie toti romanii care vor sa calatoreasca in periaoda urmatoare

today14 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Mugur Isarescu, declaratie rara: Leul nostru este supraevaluat
Economie

Mugur Isarescu, declaratie rara: Leul nostru este supraevaluat

today15 Nov. 2024
Un analist economic il contrazice pe Isarescu: Romania nu va intra la dieta, ci direct la terapie intensiva, cu interventia chirurgilor FMI
Economie

Un analist economic il contrazice pe Isarescu: Romania nu va intra la dieta, ci direct la terapie intensiva, cu interventia chirurgilor FMI

today14 Nov. 2024
Ghidul soferului. Cum sa iti repari bateria masinii: sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a bateriei
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Ghidul soferului. Cum sa iti repari bateria masinii: sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a bateriei

today14 Nov. 2024
Cum sa castigi bani din social media: ghid pentru incepatori
Social Media

Cum sa castigi bani din social media: ghid pentru incepatori

today14 Nov. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x