E oficial: S-a renuntat la ora de vara. Ora de iarna va fi valabila tot anul
ora de varaora de iarnafus orarparlamentul europeanschimbare de fus orar
Parlamentul European a decis renuntarea la impartirea anului in ora de vara si ora de iarna. Rezolutia a fost votata de majoritatea deputatilor, urmand ca Romania si restul statelor membre sa o adopte, dupa ce isi vor da acordul.​
Dintre cei 549 de deputati prezenti in Parlamentul European, o majoritate de 384 a votat sa se renunte la cele doua fusuri orare de peste an, de iarna si vara. Prin urmare, ora de vara ar urma sa fie scoasa din practica, iar ora de iarna sa fie valabila pe intreg parcursul anului.
Decizia oficialilor din PE a fost generata de faptul ca Lituania a cerut Uniunii Europene, la sfarsitul anului trecut, renuntarea la ora de vara. Aceasta si-a justificat solicitarea prin faptul ca aceste schimbari ii afecteaza pe cetateni, majoritatea considerandu-le enervante si inutile.
De asemenea, si organizatii precum Asociatia impotriva dublei ore de vara (ACHED),
au militat pentru eliminarea orei de vara, sustinand ca schimbarile de ora au un efect nociv asupra sanatatii.
Eurodeputatii considera ca este mai indicata valabilitatea orei de iarna pe toata durata anului, bazandu-se pe studiile care atesta ca organismul uman sufera un disconfort considerabil pe parcursul perioadelor cand orele se modifica, avand nevoie de foarte mult timp de acomodare la noul program.
Citeste si: Afla ce alimente e indicat sa consumi pentru un somn odihnitor
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare serioasa care sa ofere o perspectiva clara asupra avantajelor si dezavantajelor situatiei date, si sa prezinte "daca este necesara" o revizuire a directivei care o organizeaza in cadrul Uniunii Europene (UE).
Ora de vara se aplica, in Romania, in ultima duminica din martie si se incheie in ultima duminica din octombrie, la fel ca in toate tarile europene, iar 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism.
Mecanismul trecerii la ora de vara a fost implementat pe considerente economice, ora fiind data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare, cat mai mult posibil, cu ajutorul luminii naturale, economisindu-se in acest sens energie electrica.