Durerea va putea fi eradicata? Neurosavantii incearca sa modifice circuitele creierului pentru a reusi
eradicare dureredurere cronica
Cercetatorii au descoperit moduri prin care circuitele creierului pot fi remodelate pentru a trata durerea cronica. Intelegerea modului in care creierul functioneaza este esentiala in dezvoltarea acestor noi tratamente.
Savantii doresc sa elimine analgezicele periculoase, precum opioidele, prin crearea unui cu totul nou tip de tratament, care implica anumite modificari la nivel cerebral, acolo unde durerea este procesata, scrie
Futurism.
Studiul ar putea ajuta aproximativ 25 de milioane de oameni care experimenteaza durere cronica.
Conform lui David Linden, profesor de neurostiinte la Universitatea John Hopkins, creierul are capacitatea de a controla durerea.
"Creierul poate spune, 'hei, asta e interesant. Mareste volumul la aceasta informatie de durere care vine'. Sau poate spune 'oh nu, da volumul mai incet la asta si acorda-i mai putina atentie".
Vedem acest lucru in circumstante dramatice, precum soldatii care nu realizeaza ca sunt raniti in timpul luptei.
Atunci cand cercetatorii de la Brown University au dorit sa vada cum fenomenul de sus este posibil, au gasit ca unii oameni sunt capabili sa filtreze durerea: "Exista o coordonare intre partea frontala a creierului, care este regiunea care exercita controlul executiv, si partea senzoriala a creierului, care filtreaza informatia din mediul extern", a precizat Stephanie Jones, cercetatoare in cadrul studiului. Aceasta a descoperit ca cei cu durere cronica pot benefica in urma unor tehnici de meditatie care le permite sa remodeleze durerea si raspunsul creierului la impuls.
Studiul face parte dintr-un context mai larg, unde cercetatorii din intreaga lume incearca sa contribuie la imbogatirea cunostintelor despre cel mai complex organ. Un lucru a devenit cert, asa cum precizeaza Ian Cook, cercetator la UCLA: "creierul este un organ impresionant de schimbator. De fiecare data cand oamenii invata ceva nou, exista schimbari fizice in structura creieruluicare pot fi detectate", spune cercetatorul.