Joburile care ne ingrasa
caloriigreutatejoburialimentefructelegume
De fapt, orice job care presupune statul la birou ne distruge sanatatea. De asemenea, monitorul calculatorului ne distruge vederea.
Sedentarismul determina luarea in greutate. Unele profesii prezinta un procent mai mare de "risc", atunci cand vorbim despre adaugarea unor kilograme in plus; suntem compromisi de o combinatie nefericita, care contine o alimentatie nesanatoasa, un stres continuu si alte elemente.
Intr-un studiu realizat in randul a 3.600 de angajati full-time, CarrerBuilder si Harris Interactive au descoperit ca 55% dintre acestia se considera supraponderali si 41% recunosc deschis ca "au pus pe ei" de cand au jobul respectiv. Dintre cei care s-au ingrasat, 59% au adaugat in jur de 5 kg, in timp ce 30% s-au ingrasat cu 9 kg.
Iata cele opt meserii in care riscam sa ne ingrasam cel mai mult:
1. Asistent administrator
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 69%
2. Ingineri
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 56%
3. Profesori si instructori
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 51%
4. Asistent medical
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 51%
5. Manager IT sau administrator de retele
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 51%
6. Avocat, judecator, consultant juridic
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 48%
7. Operator masinist, operator linie asamblare
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 45%
8. Om de stiinta
Angajati care spun ca sunt supraponderali: 39%
Angajatii spun ca factorii care contribuie la ingrasare sunt: sedentarismul (56%), consumul alimentelor in conditii de stres (35%), mancatul in oras (26%), mancarea nesanatoasa de la birou (17%), omiterea meselor din cauza constrangerii timpului (17%), aniversarile la locul de munca (17%).
Pentru a nu ne ingrasa, CareerBuilder ofera si cateva sfaturi:
Plimbati-va. Coborati din autobuz cu o statie inainte de locul de munca si mergeti pe jos. Urcati scarile, deplasati-va pentru a discuta cu un coleg, nu ii trimiteti emailuri.
Hidratati-va. Bautul apei ne taie pofta de mancare si ne ajuta sa reducem caloriile acumulate in urma consumului bauturilor dulci.
Veniti cu pachet "de acasa". Un sandwich sanatos este intotdeauna binevenit, in comparatie cu mancarea nesanatoasa de catering sau cea de la "automat".
Mancati fructe si legume. Consumati cat mai multe fructe si legume, nu va lasati tentati de "automatul" cu batoane de ciocolata, sandwich-uri si sucuri carbogazoase.
In ultima instanta, tineti o "condica a caloriilor". Daca doriti sa va mentineti greutatea sub control, notati-va undeva cat si ce ati mancat, pentru a va ajusta comportamentul "culinar".