Cu siguranta ca iti vor binele. Totusi, nu este cazul sa te lasi bantuit de disperare. Persoanele introvertite au multe aptitudini, foarte apreciate de angajatori. Daca nu ai recunoscut deja ca esti un introvertit, te-ai putea recunoaste in urmatoarele caracteristici.
Introvertitii prefera sa gandeasca, inainte de actiona. Ei isi reincarca bateriile in singuratate, cu maxima discretie. Au nevoie de timp pentru a-si formula ideile, inainte de a le comunica audientei.
Ei prefera profunzimea, nu superficialitatea; discutam despre relatii profesionale si informatii. Un introvertit prefera sa aiba cateva relatii valoroase, nu sute de contacte inutile in agenda telefonului. Introvertitii analizeaza lucrurile in detaliu, mai ales daca au un interes deosebit.
Creativitatea, strategia si calmul sub presiune reprezinta cateva din calitatile unui introvertit. Constiinta de sine este primul pas in scopul aprecierii acelor calitatii si in scopul depasirii granitelor care nu iti permit sa-ti dezvolti cariera profesionala.
1. Intalneste-te fata in fata cu oamenii. Ideea unei prezentari in fata audientei te sperie, te intimideaza, un introvertit este panicat, intr-un asemenea context. Ei nu se tem sa comunice, dimpotriva, si-ar dori sa discute cu fiecare in parte. Introvertitii sunt buni ascultatori, sunt persoane placute. Secretul maximizarii aptitudinilor de ascultare a celorlalti nu tine de stresul privind ceea ce o sa spui in continuare. Cerceteaza in prealabil persoana cu care vei discuta si intocmeste o lista de intrebari, pe care sa i le adresezi. Scrie intrebarile si foloseste-te de ele. Introvertitii se lasa prinsi in propriile ganduri. Setul de intrebari le va permite sa aiba mai multa incredere in propriile forte.
2. Nu esti timid. Introvertitii nu sunt atrasi de discutiile marunte si deseori acest lucru conduce la perceptia ca sunt timizi sau chiar neprietenosi. Inlatura aceste prejudecati prin dezvoltarea unui "repertoriu" de intrebari, pe care sa le pui atunci cand vrei sa discuti la nivel "formal". Acest aspect este important mai ales atunci cand intalnesti pentru prima oara o persoana. Social media reprezinta un punct de plecare in cadrul unor asemenea discutii.
3. Vorbeste despre ideile tale. Introvertitii sunt foarte creativi, au idei multe, pe care le tin insa doar pentru ei. Au nevoie de timp, pentru a se decide. La un interviu de angajare, nu vei avea timp sa procesezi toate ideile si raspunsurile si sa formulezi un raspuns satisfacator. Cu putina planificare, un introvertit poate anticipa unele scenarii, pentru care sa se pregateasca in avans.
4. Evita supraaglomerarea. Cand este posibil, rezerva-ti timp pentru a-ti reincarca bateriile. Programeaza-ti cu atentie interviurile, asigura-te ca te prezinti acolo cu o stare psihica buna.
5. Telefonul este prietenul tau. Introvertitii prefera sa trimita SMS-uri sau emailuri, nu sa poarte discutii la telefon. Daca un apel telefonic te "ia" pe nepregatite, solicita un minut, in care sa iti pui materialele in ordine.
6. Puterea pasiunii. Introvertitii sunt pasionati de multe lucruri si cand au ocazia sa vorbeasca despre acestea, o vor face cu mare incredere. Cauta oportunitati prin care sa iti expui pasiunile, in cadrul interviului de angajare si in reteaua de networking. Incearca sa "dirijezi" discutia catre aceste arii de activitate, preferate de tine. Astfel, vei putea sa strecori si informatii despre realizarile tale.
7. Prima regula: Intelegerea. Introvertitii stiu sa exploreze dorintele angajatorilor, sa vada ce gol vor sa "umple" cu ajutorul acestui loc de munca scos la "mezat". Studiaza compania, pune intrebari despre ea, chiar daca stii raspunsul (astfel, vei demonstra ca esti informat). Interviul de angajare trebuie sa cuprinda un schimb reciproc de informatii.
8. Scopul scuza mijloacele. Lisa Petrilli, autorul lucrarii "Ghidul introvertitului spre succesul in afaceri si leadership", scrie despre cum pot relationa introvertitii. Intr-o postare pe blog, isi aduce aminte de experienta sa ca introvertit, in cadrul unei conferinte. Petrilli sugereaza ca introvertitii isi pot depasi temerile. De asemenea, a descoperit ca introvertitii nu sunt singuri - nici oamenii din jur nu doresc, de cele mai multe ori, sa comunice asa, "cu una, cu doua". Totusi, cand a facut un "efort" si s-a prezentat cuiva, a descoperit ca acea persoana a fost dornica de discutii.