Care sunt motivele pentru care tinerii isi dau demisia de la primul job
tineridemisiemotivejobmerite
Principalul motiv care il face pe un tanar din tara noastra sa demisioneze de la primul loc de munca, cu toate ca il obtine cu mare greutate, este cel putin surprinzator: simte ca nu ii sunt recunoscute meritele si eforturile depuse la job.
Pentru 22% dintre tinerii romani este suficient faptul ca sefii nu-i apreciaza la adevarata valoare ca sa reintre in somaj, se arata intr-un studiu recent.
Un al doilea motiv de demisie pentru studentii si absolventii aflati la primul job este legat de perspectivele de cariera. Acestea sunt considerate nesatisfacatoare (21%), in timp ce un al treilea motiv de renuntare se refera la lipsa oportunitatilor de dezvoltare (14%).
Potrivit studiului regional "Primii pasi in piata muncii" realizat de compania Deloitte, studentii din alte tari est-europene au diferite motive prioritare pentru renuntarea la primul loc de munca.
De exemplu, in Albania, tinerii sunt dispusi sa isi dea demisia mai ales daca nu vad nicio marire salariala in primul an (27%). De asemenea, celelalte motive de renuntare la job sunt: lipsa de recunoastere a meritelor profesionale, in cazul a 15% dintre tineri si stresul de la job, pentru 14%.
Studentii din Cehia renunta la primul job din cauza relatiilor negative de la locul de munca (75%), motiv urmat de recunoastere insuficienta a meritelor (65%), precum si odata cu aparitia unei oferte financiare mai bune (53%).
Aparitia unor relatii negative cu colegii si sefii reprezinta cel mai des invocat motiv de demisie si in Estonia (21%), urmat de lipsa oportunitatilor de dezvoltare (15%). In plus, presiunea de la serviciu (14%) este in topul motivelor din Lituania.
Iata de ce isi dau demisia tinerii de la primul job:
- nu imi sunt recunoscute meritele - 19%
- nu am oportunitati de dezvoltare - 13%
- perspectivele de cariera sunt proaste aici - 11%
- relatiile negative de la locul de munca - 10%
- am primit o oferta financiara mai buna - 9%
- stresul este prea mare - 9%
- nu se anunta nicio crestere de salariu - 6%
- nu am timp pentru viata personala - 5%
- fac o munca de rutina - 4%.
Necunoastere Codului muncii, a atributiilor si responsabilitatilor ce le revin conduce la cresterea ratei de demisie in randul acestora.
Codul muncii actualizat poate fi consultat in Portalul dedicat Legislatiamuncii.ro