5 greseli in CV-uri si cum te poti feri de ele
greselicv-urileadershipfirmeprofitabilitatecifra de afaceri
Crezi ca este simplu sa redactezi un CV? Deschizi un document Word si incepi sa scrii despre calitatile tale, dupa care atasezi si o fotografie recenta. Voila, ai un CV. Gresit! CV-urile reprezinta un instrument de comunicare strategica si tine de "branduirea" propriei persoane, intr-un mod cat mai creativ.
Exista numeroase carti pe tema asta, dar nimeni nu se oboseste sa le ia in seama. Greselile despre care vorbim sunt comune, nu apar in cazuri izolate. Iata cinci dintre ele si cum te poti feri de ele.
1. Folosesti un obiectiv. De exemplu: "Vreau sa ma folosesc de experienta si educatia anterioara pentru a obtine o functie in managementul finantelor". Afirmatiile despre obiective se refera de regula la tine, dar CV-urile moderne trebuie sa fie concentrate asupra nevoilor angajatorului.
Solutie: Inlocuieste obiectivul cu un text concret si un sumar al profilului tau, raportat la dorinta ta de a rezolva problemele unei companii. Exemplu de headline: Analist financiar - "Doresc sa rezolv problemele din industrie cu ajutorul unor solutii concentrate, bazate pe date concrete. Doresc sa reduc costurile, sa imbunatatesc procesul de analiza a datelor si cel de luare a deciziilor".
2. Nu incluzi cele mai persuasive informatii in CV. Chiar daca CV-ul nu se incheie dupa prima fraza sau doua-trei puncte majore, trebuie sa te promovezi inca de la inceput.
Solutie: Daca vrei sa atragi atentia angajatorului, nu il plictisi de moarte. Atrage-i atentia in mod treptat. In loc sa vorbesti in CV despre experienta ta de 15 ani ca manager priceput, foloseste-te de un exemplu sau o realizare concreta in care ai aplicat cunostintele respective.
3. Folosesti persoana a treia. De exemplu: "Kevin Jones pune la dispozitia angajatorului experienta sa ca profesionist in domeniul managementului".
Solutie: Foloseste persoana intai. Ex: "Am o experienta de zece ani in domeniul managementului, pe care o pot folosi in vederea rezolvarii problemelor, intr-un mod cat mai productiv".
4. Includerea unei fotografii in CV. Chiar daca popularitatea profilului tau de LinkedIn va creste, daca introduci si o fotografie pe site, acest lucru nu este valabil in cazul CV-urilor. Cand vine vorba de introducerea unei poze cu tine in CV, trebuie sa te gandesti de doua ori. Cei de la resurse umane risca sa fie acuzati de discriminare, in contextul drepturilor egale.
Solutie: Nu include o fotografie. Vorbeste in cuvinte, in povesti vii. Foloseste (daca doresti) si culori, chart-uri si grafice, pentru a adauga greutate CV-ului tau.
5. Folosesti cuvinte "prafuite". De exemplu: vizionar, lider dinamic, orientat spre obtinerea de rezultate, pasionat, integru.
Solutie: Este greu sa eviti asemenea cuvinte prafuite. Pune-le intr-un context, daca nu poti renunta definitiv la ele. CU alte cuvinte, dovedeste, prin realizari concrete, ca esti vizionar, integru si harnic.
Ex: Impact al leadership-ului: "Am "condus" o misiune si m-am concentrat asupra profitabilitatii. Intr-un singur an, am fost responsabil pentru obtinerea unei cifre de afaceri de 15 milioane dolari, dupa ce firma inregistrase o pierdere trimestriala de 8 milioane dolari". (via Glassdoor.com)