4 sfaturi pentru cei care vor ca CV-ul lor sa nu ajunga la cosul de gunoi
sfaturicvcv-urisocializareprogramecalculator
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu CV-ul tau, dupa ce il introduci online? "Gaura neagra", vortexul in care ramane documentul este, de fapt, un sistem ATS (applicant tracking system). Fiecare companie mare sau medie, organizatie guvernamentala sau firma de recrutare utilizeaza asemenea software-uri, pentru a administra volumul mare de CV-uri primite.
Robin Schlinger, detinatorul Robin's Resumes, ofera unele solutii pentru cei care vor sa evite "minele anti-personal" asociate introducerii unui CV pe un site de recrutare. Pentru a te asigura ca CV-ul tau nu ajunge la "cosul de gunoi" virtual, tine cont de urmatoarele ponturi:
1. Segmenteaza CV-ul in sectiuni clare si foloseste un paragraf de inceput pentru fiecare
Software-ul ATS extrage unele cuvinte-cheie din documentul respectiv. Acesta aduna informatiile relevante si le pozitioneaza in baza de date.
Chiar daca ai calitatile necesare, experienta pe care o cauta un angajator, daca informatia ta nu este localizata in sectiunea corecta a CV-ului, "robotul" nu o va identifica. In cel mai rau caz, iti vei diminua rapid sansele de a fi luat in considerare de catre angajator.
Informatiile esentiale sunt legate de: Informatii de Contact, Sumar, Experienta Profesionala, Educatie, Training, Certificari, Aptitudini, Experienta.
Schlinger sugereaza folosirea termenului "Experienta Profesionala", in detrimentul "Istoricului muncii" sau "Experientei", mai ales daca te afli de ceva timp in somaj. Cand faci aceasta mentiune, orice activitate, chiar si cea de voluntariat, rezoneaza cu functia pe care doresti sa o ocupi. De asemenea, aptitudinile tale trebuie sa aiba legatura cu informatiile din CV si profilul de LinkedIn.
De-a lungul CV-ului, foloseste cuvinte-cheie si fraze din anuntul de angajare, ori de cate ori este posibil, pentru a descrie experienta acumulata si realizarile tale.
2. Software-urile ATS nu sunt asemanatoare
Exista multe sisteme disponibile, in zilele noastre, de la solutii pentru marile companii, pana la cele folositoare unui singur birou de recrutare si resurse umane. Fiecare program stocheaza informatiile in propriul mod si ofera diferite functii utilizatorilor finali.
"Unele ATS-uri pot citi doar fisiere text sau Word 2003. Multe nu pot citi tabele sau grafice, unele nu pot scana fontul italic si nici cuvintele subliniate si multe vor prefera fonturile standard, in detrimentul celor "inflorite". Folositi un font de genul "Helvetica".
Pastrati formatarile cu liniute, casute, grafice si fotografii color pentru un CV adiacent, pe care il puteti furniza personal. Schlinger sugereaza sa te prezinti la interviul de angajare cu doua CV-uri, unul tiparit si altul special conceput pentru programele de selectie. "Iata o copie pentru dumneavoastra si inca una pentru baza de date a companiei".
3. Mit: Poti evita "gaura neagra" cauzata de ATS prin networking
Chiar daca networkingul este o parte indispensabila a drumului spre un job intr-o companie, multe din aceste entitati solicita ca toate CV-urile, indiferent de cum sunt obtinute, sa fie puse intr-un sistem ATS, pentru a evita discriminarea si alte probleme juridice.
4. Mit: Poti evita "socializarea profesionala" prin intermediul programelor de calculator folosite la selectia candidatilor
Adevarul? Indiferent de sistemul ATS utilizat, managerii HR vor angaja oameni pe care ii cunosc sau care le sunt prezentati, in care au incredere. Daca te "nimeresti" bine, un angajator te-ar putea selecta. Dupa ce studiati sugestiile lui Schlinger, veti intelege mai bine regulile unui sistem automatizat de selectie a candidatilor si le veti putea folosi in avantajul vostru.