3 lucruri pe care sa NU le uiti cand decizi sa iti schimbi jobul
jobcriteriischimbareresure umanerisc
Nu totul se rezuma la marimea salariului si la siguranta locului de munca, atunci cand iei decizia sa iti schimbi jobul, spun specialistii in resurse umane.
Sunt destul de multe surse de risc atunci cand decizi sa faci o schimbare in cariera ta profesionala si sa treci intr-un domeniu nou: chestiuni financiare, potentialul de viitor, familia, relatiile cu colegii, nevoia de a invata abilitati noi, stabilitatea companiei si multe altele.
In mod evident, toate aceste aspecte sunt factori de care va trebui sa tii cont atunci cand iei decizia schimbarii jobului si este bine sa te gandesti ca reducerea riscurilor asociate ar fi un lucru bun, potrivit unui articol din Harvard Business Review.
Expertii in HR sustin ca, in cazul multor cariere, reducerea la minimum a acestor riscuri este mult mai putin importanta decat luarea in considerare a altor parti esentiale ale deciziei de schimbare in cariera ta:
Criteriul fericirii: la urma urmei, succesul tau in cariera profesionala este determinat nu doar de indicatori precum salariu, functie, reputatie, ci si de faptul ca iti place ceea ce faci.
Desi esti foarte subiectiv, acest factor al fericirii are adesea un impact semnificativ fata de celelalte aspecte ale carierei profesionale, intr-o asemenea masura, incat o persoana care are o cariera aparent stralucita se poate simti totusi nefericita, sau invers.
Factorul atitudine: un alt factor care iti marcheaza si impulsioneaza cariera este capacitatea ta de a invata si de a te adapta continuu, de a face fata unor situatii noi, unor personalitati diferite si surprizelor care apar mereu, si sa profiti la maximum de ele.
Expertii in resurse umane sustin ca este esential sa ai atitudinea necesara pentru a vedea surprizele ca fiind ceva binevenit si pentru a le folosi ca pe o parghie in cariera ta profesionala.
Riscul: ideea esentiala este ca succesul in cariera ta nu inseamna sa-ti reduci riscurile. Este vorba, mai degraba, de a te asigura ca ai parte de cat mai multa fericire intr-un mod care sa iti permita, in acelasi timp, sa dai peste surprize si sa ai curajul de a intra pe teritorii noi.
Specialistii sustin ca pentru a face asta, s-ar putea sa trebuiasca nu sa eviti riscurile, ci sa iti asumi niste riscuri si mai mari, dar in mod treptat si gandit bine.