11 sfaturi pentru candidatii care vor sa-si invinga temerile legate de obtinerea unui job
sfaturiangajareconditiijoburilocuri de muncarezultatemotive
Citim in fiecare zi numeroase studii si statistici despre piata muncii, unele din ele fiind de-a dreptul inspaimantatoare. In primul rand, candidatii pentru un job nu stiu cum ar trebui sa se comporte la interviul de angajare, nu stiu cum sa scrie un CV; riscurile sunt ridicate, nu-i asa? Ei bine, chiar daca drumul spre un nou loc de munca este anevoios si te poate speria, exista numeroase motive pentru care ar trebui sa-ti invingi temerile si sa spargi gheata.
Incepem cu un element de care ne temem cu totii: interviul de angajare. Studiile arata ca 92% dintre americani, de exemplu, se tem de mecanismul de selectie. Fie ca discutam despre emotii, experienta nepotrivita, intrebarile dificile, intarzierile, nepregatirea, cu totii ne temem de interviuri, dintr-un motiv sau altul. Dar nu avem de ce. Mergi la interviu cu incredere, documenteaza-te in prealabil si fii pregatit sa infrunti chiar si cele mai dificile intrebari. Pregatirea determina ca o asemenea "lupta" sa fie pe jumatate castigata.
O alta realitate de care ne temem (inutil): in medie, candidatii aloca 60 de secunde pentru fiecare anunt de angajare, pentru a decide daca aplica sau nu. Nu asa trebuie sa abordam cautarea unui job. Investeste efort in luarea unei decizii atat de importante. Afla mai multe lucruri despre compania respectiva, compara descrierea jobului cu elementele din CV-ul tau, nu te grabi. Astfel, vei avea mai multe sanse in fata angajatorului.
Ai grija de imaginea ta "sociala" - 42% dintre angajatori se gandesc de doua ori daca angajeaza un candidat, in functie de continutul social media pe care-l genereaza. Evita sa lansezi mesaje idioate, agramate, cu greseli sau fotografii compromitatoare. Ai grija de imaginea ta online.
CV-urile reprezinta o alta preocupare a candidatilor. Ei isi compromit singuri sansele de a obtine un interviu de angajare. De fapt, aproape 60% dintre angajatori sustin ca problema care ii deranjeaza cel mai mult este tehnoredactarea deficitara. 36% spun ca CV-urile sunt prea banale si nu prezinta niciun element de personalizare pentru functia respectiva. Poti rezolva usor aceasta problema. Personalizeaza-ti CV-ul in functie de anuntul de angajare si adauga acele cuvinte-cheie care vor lucra in folosul tau. Permite-le prietenilor sa-ti citeasca CV-ul si scrisoarea de intentie, pentru a sesiza eventualele erori. Nu ignora lucruri vitale, precum gramatica si coerenta textului.
Peste 25% dintre angajatori accepta doar CV-uri electronice si nu se mai deranjeaza sa arunce un ochi pe cele tiparite. Asigura-te ca ajungi in atentia sefilor acelei companii printr-o cale sau alta. Daca nu stii exact ce fel de CV iti trebuie, cere sfaturi pe email sau telefoneaza-le celor de la resurse umane. Daca nici asa nu ai fost lamurit, trimite CV-ul in ambele variante - traditionala si digitala.
Teama de negocierea salariala trebuie invinsa. Chiar daca 45% dintre angajatori se asteapta sa negociati salariul pentru o anumita functie, 50% dintre candidati accepta prima oferta care li se face. Nu te pripi. Documenteaza-te si vezi cat ai putea castiga. Multi angajatori vor aprecia acest lucru.
1,5% dintre angajatori estimeaza ca mediul de lucru va fi mai putin competitiv in urmatorii ani, conform statisticilor. Asta inseamna ca tot mai multi aspiranti vor incerca sa obtina un job. Nu te teme de concurenta. Exista multe modalitati prin care te poti face remarcat. Construieste-ti un anumit brand personal, extinde-ti prezenta in social media, ia legatura cu angajatorii pe Facebook, Twitter, LinkedIn, invata sa faci lucruri noi. Ce te diferentiaza? Numai asa vei obtine un job la care sa mergi de placere, nu neaparat pentru a obtine un venit lunar.
Peste 60% dintre adulti se tem ca-si vor pierde locul de munca. Somajul nu trebuie sa reprezinta insa neaparat o pauza dureroasa de la munca. Ofera-te voluntar, urmeaza cursuri de specializare, transforma-te in liber profesionist. Cauta-ti un nou job.
Multi candidati sunt supracalificati si acest lucru ii sperie. Studiile arata ca 75% dintre tineri considera ca aptitudinile lor sunt peste cerintele unui job entry-level. Accepta un job bun, chiar daca te simti supracalificat si pregateste-te sa avansezi in ierarhia respectivei companii.
Potrivit unui alt studiu, 64% dintre adulti sunt ingrijorati in privinta tinerilor, care ar urma sa domine forta de munca. Indiferent de generatia ta, trebuie sa apreciezi lucrurile noi pe care "vlastarii" le aduc pe piata muncii. Totusi, experienta unui "veteran" nu poate fi inlocuita sub nicio forma cu entuziasmul unui angajat tanar.
Doar 14% dintre angajati spun ca au in prezent o cariera de vis. Vei gasi cu greu un job ideal, astfel incat trebuie sa te multumesti cu orice. Chiar daca necunoscutul este inspaimantator, s-ar putea sa gasesti un nou vis, mult mai "animat" decat cel din trecut.
Dincolo de conditiile economice, interviuri, diferentele de varsta, exista si alte motive pentru care ar trebui sa te temi de drumul spre un nou job. Totusi, iti poti invinge temerile. O sa fii placut surprins de rezultate.