Companii precum retailerul de produse electronice HHGregg Inc, agentia de inchirieri auto Avis Budget Group Inc si Sprint Nextel folosesc teste de personalitate pentru a gasi cei mai buni candidati; managerii HR ii "testeaza" pe acestia in privinta seriozitatii, caracterului extrovertit si a altor caracteristici, care ar putea fi utile in vederea "sudarii" unei cariere (sau dimpotriva, compromiterii unei cariere, in cazul defectelor majore).
Psihologia intra in joc. Candidatii ar putea da raspunsuri "potrivite" pentru respectiva companie, dar nu-si vor recunoaste nicicand defectele sau comportamentele deviante. Astfel, exista un mare grad de opacitate in privinta intrebarilor si a masuratorilor in sine, spun cercetatorii.
Mai mult, producatorii acestor teste spun ca un singur raspuns nu spune nimic si cantareste "ceva" doar daca este comparat cu altele. Pentru cele mai bune rezultate, companiile realizeaza o lista cu aptitudinile celor mai buni angajati ai sai, pe care o compara cu cea a candidatilor.
Iata o mostra de asemenea teste de personalitate (
via WSJonline).
1. La televizor, prefer sa urmaresc un film de actiune, nu un program artistic.
A) Des
B) ?
C) Rar
Aceasta intrebare, din 16PF, al 16-lea chestionar cu teste de personalitate, se adreseaza preferintei candidatului pentru logica, in detrimentul sentimentelor si intuitiei, spune Ralph A. Mortensen, psiholog la editura care publica testele, IPAT (Institute for Personality and Ability Testing). Un individ orientat spre un film de actiune ar putea fi mai concentrat asupra faptelor, un plus in cazul joburilor analitice. Cei care raspund "Rar" ar putea avea personalitati mai creative. Daca raspund B, nu va spun prea multe: s-ar putea sa faca ambele lucruri in aceeasi masura sau nu sunt siguri exact in ce proportie.
2. Adevarat sau fals: Oamenii se asteapta deseori la prea mult de la mine.
Cineva care raspunde Adevarat ar putea fi coplesit de situatie si nu mai crede in talentul sau.
3. Adevarat sau fals: Imi plac petrecerile si socializarea.
Un raspuns Adevarat ar fi potrivit, indicand o personalitate comunicativa. Dar in privinta "independentei", nu "miroase a bine". Ar putea insemna ca "mergi odata cu turma", spun psihologii. "Daca vrei sa faci parte dintr-un grup, urmezi acel grup".
4. Alege una din afirmatiile urmatoare, care reflecta cel mai mult punctul tau de vedere. Apoi, din cele ramase, alege-o pe cea care reflecta cel mai putin punctul tau de vedere.
A. Nu sunt nevoit sa imi definesc sau sa imi controlez agenda zilnica de lucru.
B. Nu este necesar aproape niciodata sa ranesc sentimentele celor din jur.
C. De obicei, sunt prima persoana care demareaza o conversatie cu persoanele straine.
D. Nu as calca niciodata peste alti oameni, pentru a-mi asigura succesul.
5. Adevarat sau fals: Fac multe lucruri mai bine decat cei pe care ii cunosc.
Raspunsul "Adevarat" ar putea indica increderea in sine, poate chiar aroganta, in timp ce "Fals" ilustreaza nesiguranta si modestia.
6. Adevarat sau fals: Nu ma deranjeaza daca mi se spune ce sa fac.
Un candidat care raspunde "Adevarat" ar putea urma ordinele cu strictete; pe de alta parte, el este incapabil sa actioneze pe cont propriu. Un raspuns "Fals" ar sugera autonomie sau o dificultate in gestionarea activitatii acelui posibil angajat.
7. Raspunde la urmatoarea afirmatie folosind o scala de la 1 la 5 (mai adevarat sau mai fals).
"Este dificil atunci cand primesti laude".
Aceasta afirmatie, din cadrul WorkPlace Big Five Profile 4.0, analizeaza nivelul de modestie si mandrie, foarte util, atunci cand alegi oameni pentru vanzari, de exemplu, care trebuie sa fie increzatori in ei si in succes. Mandria este importanta, dar modestia este pretuita mai mult in mediile academice.