In ce masura este angajatorul obligat sa creasca valoarea tichetelor de masa la 9,35 lei?
legislatiamuncii.rotichete de masavaloare nominalalegislatieangajatoriangajati
Potrivit articolului 2 din Norma de aplicare a Legii 142/1998 referitor la acordarea tichetelor de masa, angajatorii, alaturi de sindicatele sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze care tin de acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa.
Potrivit portalului
LegislatiaMuncii.ro, clauzele trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
1. numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de legislatie, luand in considerare posibilitatile financiare proprii ale salariatilor;
2. numarul de zile lucratoare ale lunii pentru care angajatii primesc tichete de masa;
3. criteriile de selectie privind stabilirea angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in functie de elementele specifice activitatii lor;
In aceste conditii, valoarea nominala a tichetului de masa este stabilita de catre sefi, alaturi de sindicate sau reprezentantii salariatilor, in limita celei prevazute de legislatie si in functie de posibilitatile financiare ale salariatilor.
Valoarea nominala inscrisa pe tichetele de masa nu poate trece de valoarea stabilita de lege.
Legea impune o limita maxima a valorii nominale a tichetului de masa, nu si una minima. Drept consecinta, angajatorii si sindicatele vor mentiona clar valoarea nominala a tichetului de masa, fara a trece de limita maxima stabilita de legislatia in vigoare.
Citeste continuarea articolului pe LegislatiaMuncii.ro >>>