Dislexicii intampina probleme la citire si scriere, in privinta cifrelor, memoria lor pe termen scurt este afectata (astfel incat nu pot duce la bun sfarsit sarcinile de munca) si sufera de pe urma “segmentarii” – au probleme de organizare si management al timpului propriu.
In urma problemelor mentionate, angajatorii ar putea crede ca salariatii lor sunt incompetenti, cand, de fapt, ar trebui sa schimbe ceva in viata acestora, deoarece sufera de afectiuni destul de grave si din pacate, nevazute.
Ce obligatii ar putea avea angajatorul
Dislexia este considerata in Marea Britanie, de exemplu, o dizabilitate, iar angajatorii nu pot discrimina candidatii din cauza dislexiei. Angajatorii trebuie sa modifice intr-un fel locul de munca, astfel incat angajatii cu dislexie sa poata lucra eficient, fara sa intampine dificultati. In unele cazuri, o schimbare minora ii va permite angajatului cu dislexie sa isi atinga potentialul maxim, sa devina mult mai valoros pentru companie.
Cand devine dislexia o problema?
Angajatii dislexici au strategii, prin care isi controleaza deficienta. Din pacate, in unele circumstante, afectiunea le va compromite activitatea. Aici includem:
-Schimbarea sarcinilor de munca: Schimbari majore care presupun ca dislexicii sa isi asume alte responsabilitati, fapt ce genereaza dificultati;
-Noile tehnologii: Adaptarea la noile tehnologii reprezinta o problema pentru dislexici, dar si o eliberare, deoarece poate duce la imbunatatirea activitatii si cunostintelor lor;
-Promovarea: O promovare poate fi “fatala” pentru un dislexic, deoarece un se va putea obisnui cu noul job, noile responsabilitatii, cel putin pe termen scurt.
Ce puteti face, in calitate de angajator?
Experimentati ce este mai bine pentru angajatii dislexici. Schimbarile vor fi facute in patru mari directii: training, tehnologie, organizare si management.
1. Training
Orice angajat care va avea o noua functie sau va folosi un nou echipament are nevoie de instruire, ce-i drept. Acest lucru este valabil mai ales in cazul celor cu dislexie. Ei au nevoie de mai multa atentie, de indrumari scrise. Multe cursuri de training nu sunt realizate pentru dislexici si nu ii iau in considerare. Chiar si pentru unele schimbari mici, un angajat dislexic va avea nevoie de mai multe sedinte de training, pentru a asimila informatia. Pentru un training intensiv, trainerul trebuie sa stie ca “elevul” are dislexie, sa foloseasca metode specifice.
2. Noile tehnologii
Tehnologia explodeaza in fiecare zi si exista numeroase elemente tehnologice, care pot veni in sprijinul celor cu dislexie. Aici includem software-uri si hardware-uri care fac diferenta pentru dislexici, mai ales cand vine vorba de scris, citit, socotit. De exemplu, un dislexic poate descrie un soft de recunoastere vocala ca fiind “revolutionar” si ii va permite sa isi atinga adevaratul potential la locul de munca.
3. Schimbarile organizationale
Angajatorul trebuie sa ii ajute pe salariatii dislexici sa fie organizati. O schimbare minora reprezinta un hop foarte adanc pentru ei. Un sistem de comunicare eficient le va fi de mare folos (aici apelam din nou la tehnologie: PDA-uri, tablete, Palm-uri, smartphone-uri BlackBerry etc).
4. Schimbarile de management
Poti face diferenta printr-o administrare mai buna a staff-ului dislexic. Memoria lor pe termen scurt si problemele “secventiale” pot fi combatute prin instructiuni mai clare, oferite angajatilor dislexici. De exemplu, cand le oferi instructiuni “pe rand”, in loc sa ii “mitraliezi” cu ele sau cand le oferi pe email sau in scris, ei se vor putea “aduna” si iti vor raspunde in timp util. Unii angajati dislexici sunt distrasi de zgomotul sau zumzetul excesiv. Ei nu se pot concentra foarte bine si trebuie sa aiba putine lucruri “pe cap”, pentru a face fata tensiunii de la munca. Un job bine organizat le va fi insa de mare folos si se vor putea concentra cum se cuvine, pentru a oferi cele mai bune performante. Managementul reprezinta aria in care poti experimenta cel mai bine ce i se potriveste cel mai bine unui angajat dislexic, din punct de vedere al organizarii.
Ce este un angajat dislexic?
Cel mai important este ca angajatul sa inteleaga natura unui dislexic. Dislexia nu este o alegere, facuta de angajat, ci o realitate cu care este nevoit sa se confrunte zi de zi. Multi dislexici s-au confruntat cu discriminarea in viata lor si un pic de optimism ii va ajuta sa renasca din propria cenusa.
De asemenea, dislexicii sunt afectati in masuri inegale de afectiune. O metoda nu poate functiona pentru toti dislexicii. Un dislexic poate avea probleme cu numerele, in timp ce altul poate excela la matematica, dar are deficiente in alt domeniu. Nu exista reguli exacte pentru dislexie, doar cele legate de umanitatea din fiecare om.
De asemenea, angajatorul trebuie sa fie deschis, sa trateze fiecare caz de dislexie in randul angajatilor in mod individual.
Avantajele dislexiei
Am putea crede ca dislexia are doar dezavantaje, dar sa nu itam ca oameni celebri, precum Winston Churchill, Richard Branson si Albert Einstein, au suferit de dislexie. Aceleasi functii ale creierului care determina problemele dislexice contribuie la “cultivarea” altor aptitudini: creativitate sporita, gandire excelenta si capacitatea de a rezolva unele probleme complicate, viziune excelenta si orientare in spatiu, capacitate buna de comunicare si dexteritate buna (unii dislexici sunt foarte priceputi la activitatile manuale).
Aceste calitati (daca sunt cultivate cum se cuvine in companie) pot aduce mari beneficii. Legislatia europeana presupune ca angajatorii sa aiba locuri de munca adaptate nevoilor adultilor dislexici (dyslexia-friendly workplaces) asigurand nevoile dislexicilor pentru desfasurarea optima a muncii (conditii de munca, tehnologie de ajutor etc).