ANALIZA: In Romania, drepturile angajatilor sunt incalcate in mod frecvent. Ce ilustreaza clasamentul global ITUC
romaniacongolegislatia munciidrepturi angajatisindicateclasament ituc
In data de 19 mai, la Berlin, a fost prezentat un nou studiu despre tarile in care drepturile angajatilor sunt incalcate cel mai des. ITUC Global Rights Index realizeaza clasamentul a 139 de tari, in functie de 97 de indicatori internationali, pentru a stabili unde sunt protejate drepturile angajatilor, prin lege si masuri active si unde sunt incalcate cu salbaticie.
"State precum Danemarca si Uruguay sunt fruntase in privinta respectarii legislatiei muncii, in timp ce Grecia, SUA si Hong Kong se situeaza mai jos in clasament", a declarat secretarul general al ITUC, Sharan Burrow.
"Nivelul de dezvoltare nu este un indicator precis al respectarii drepturilor angajatilor", explica experta ITUC.
Este pentru prima oara cand ITUC Global Rights Index prezinta informatii atent verificate, din ultimele 12 luni, intr-un format adecvat, astfel incat fiecare guvern si companie sa vada daca legislatia muncii este respectata si pusa in practica.
Legislatia muncii din Cambodgia nu reuseste sa isi protejeze angajatii, care nu pot sa-si aleaga reprezentantii sindicali; in 2013, guvernul a raspuns cu armele in fata mitingurilor unor demonstranti care doreau salarii mai mari si conditii mai bune de munca.
Cambodgia a obtinut astfel scorul 5, cel mai slab din toate tarile, din cauza esecului guvernamental inregistrat in privinta protectiei angajatilor.
In Orientul Mijlociu, Qatarul refuza sa acorde dreptul infiintarii de sindicate in cazul angajatilor imigranti, in timp ce in America Latina, Guatemala este "un iad" pentru angajati, fara garantarea drepturilor de baza.
Informatii ingrijoratoare
In ultimul an, guvernele din 35 de tari au arestat si incarcerat angajati, ca tactica de intimidare; acesti lideri refuza acordarea drepturilor democratice, a unor salarii decente, a unor conditii mai sigure de munca si a unor joburi decente, in general.
In 9 tari, multi angajati au fost asasinati sau au disparut, acestea fiind metode de intimidare pentru ceilalti sindicalisti.
Angajatii din cel putin 53 de tari au fost concediati sau suspendati dupa ce au incercat sa negocieze conditii mai bune de munca.
Legislatia muncii si practicile in acest sens din cel putin 87 de tari exclud dreptul unor categorii de muncitori de a organiza greve.
Intr-un moment in care puterea corporatista este uriasa, rezultatele arata ca toate tarile ar trebui sa isi imbunatateasca modul de comportament fata de angajati. Doar Danemarca a obtinut scorul ZERO, cel mai bun, respectand toti cei 97 de indicatori in privinta respectarii drepturilor fundamentale ale angajatilor.
ITUC Global Poll 2014 a dezvaluit faptul ca doua treimi din oameni vor ca guvernele sa faca mai multe lucruri pentru a diminua puterea si influenta corporatiilor.
"Raportul recent al World Bank, Doing Business, sugereaza ca guvernele ar trebui sa mizeze pe reducerea presiunii de pe piata muncii", a spus Susan Burrow. "Acest nou Indice al Drepturilor semnaleaza pentru guverne si angajatori faptul ca sindicatele globale isi vor uni eforturile, vor fi solidare, in vederea garantarii drepturilor de baza ale angajatilor".
ITUC Global Rights Index acorda calificative de la 1 (cel mai bun) la 5 (cel mai slab) pe baza a 97 indicatori si tarile pot fi incadrate intr-una din urmatoarele categorii.
1) Incalcarea foarte rara a drepturilor angajatilor: 18 tari, printre care Danemarca si Uruguay
2) Incalcarea repetata a drepturilor angajatilor: 26 de tari, printre care Japonia si Elvetia
3) Incalcarea frecventa a drepturilor angajatilor: 33 de tari, printre care Chile, Ghana si Romania
4) Incalcarea sistematica a drepturilor angajatilor: 30 de tari, printre care Kenya si SUA
5) Lipsa garantarii drepturilor angajatilor: 24 de tari, printre care Belarus, Bangladesh si Qatar
5+) Lipsa garantarii drepturilor angajatilor prin incalcarea literei legii: 8 tari, printre care Republica Centrafricana si Somalia