Venit de freelancer in Romania: 3.500 dolari lunar
freelancerelance.comromaniavenituri
Un freelancer roman poate castiga peste 3.000 de dolari pe luna, mai ales daca stie sa lucreze bine cu Adobe Photoshop, este muncitor si obtine recomandari bune de la companiile cu care lucreaza.
Anton Daniel din Galati s-a inscris in 2009 pe portalul de freelancing Elance.com, unul dintre cele mai populare pe plan global.
”In Galati castigam in jur de 12 milioane pe luna (lei vechi - n.r.) si munceam peste opt ore pe zi. Acum lucrez
in jur de cinci-sase ore si castig 3.000-3.500 de dolari pe luna. Poti sa castigi si 5.000 de dolari pe luna, dar ar insemna sa nu mai ai viata personala”, a afirmat Anton.
Galateanul are o experienta de peste cinci ani in design 2D/3D si are un tarif de
17 dolari/ora. Din fiecare 1.000 de dolari castigati, ii raman la final in jur de 600 de dolari net.
Elance.com ii cere o taxa care poate ajunge la maxim 8,75% din venituri, iar daca vrei vizibilitate mai platesti o suma lunara cuprinsa intre cinci si 20 de dolari.
Urmeaza apoi taxele care se efectueza automat din transferurile bancare, apoi impozitele din Romania. In 2012, din circa 20.000 de dolari brut, a ramas cam cu 15.000 dolari net, lucrand 5-6 ore pe zi.
Daniel Simion s-a inscris si el in 2009 pe Elance.com si este specializat pe Adobe After Effects si Adobe Photoshop. Pretul afisat este de 22 dolari/ora, dar poate varia.
”Pretul poate diferi in functie de amploarea unui proiect, de complexitatea acestuia, de cat de bine ma inteleg cu firma respectiva. De la 22 dolari/ora poate cobori la 16-17 dolari/ora”, a afirmat Simion.
La inceput, romanul a fost destul de sceptic in ceea ce priveste obtinerea de venituri substantiale de pe Elance.com. A avut nevoie de trei-patru luni pana a fost angajat pentru primul proiect, iar banii au inceput sa vina.
Cu un program de cinci-sase ore pe zi
poate castiga lejer 3.000 de dolari pe luna. Banii ajung la freelancer in maxim 24 de ore de la finalizarea proiectului.
Fiecare persoana primeste feedback-uri si review-uri, vizibile pe site de catre orice companie. Cu cat este ratingul si experienta persoanei respective mai mare, cu atat creste si tariful.
In perioada 2007-2012, freelancerii online romani au obtinut
venituri de 16.4 milioane dolari prin intermediul Elance.com. Numai in 2012, romanii inscrisi pe platforma respectiva au castigat 5 milioane dolari.
Pe piata site-urilor pentru freelanceri mai activeaza nume precum odesk.com, freelancer.com, vworker.com, project4hire.com, forums.digitalpoint.com, jobs.smashingmagazine.com sau sitepointmarket.com.