Plante miraculoase: Maca, viagra naturala a incasilor
macamedicina naturalaperualternative la viagra
Maca, o planta radacinoasa din familia Brassicaceae, creste de peste 2.000 de ani in Anzii peruvieni, dar doar de cateva decenii este utilizata datorita numeroaselor ei proprietati medicinale. Virtutile plantei au inceput sa fie cunoscute pe scara larga din 2001, cand Cienciano, un mic club de fotbal din capitala peruviana Cuzco, a reusit sa invinga celebrul club argentinian River Plate, in Cupa sud-americana de fotbal. Randamentul jucatorilor de la Cienciano, intact pana in ultimul minut de joc, i-a surprins pe toti observatorii. Motivul acestei andurante? Consumul de maca inainte de intrarea pe teren.
Maca mai este cunoscuta sub numele stiintific de Lepidium peruvianum sau sub denumirile populare de ginseng peruvian, huto-huto, chichira sau viagra cholo. In prezent, chiar si NASA utilizeaza aceasta planta pentru a creste rezistenta astronautilor. Conform profesorului Jorge Alonso, presedintele Societatii Latino-Americane de Fitomedicina, in lume exista circa 130 de specii de maca, din care 15 cresc pe teritoriul peruan, dar ea se reproduce si pe inaltele platouri andine din Chile, Bolivia si Columbia. Este o planta extrem de rezistenta, capabila sa supravietuiasca si sa se reproduca in conditii climatice extreme. De peste un deceniu, in Peru se realizeaza teste clinice in scopul studierii mecanismelor sale de actiune, a modului de administrare, a eventualelor efecte secundare si a proprietatilor partii comestibile.
Potentator al calitatii vietii sexuale
In plus fata de calitatile sale energizante, maca amelioreaza randamentul sexual al barbatilor, iar la femei creste fertilitatea si diminueaza simptomele menopauzei. Planta este, in egala masura, un bun adjuvant pentru afectiunile de prostata si pentru tulburarile cognitive (memorie, reflexe, invatare) la nivel cerebral si constituie un excelent aport nutritional pentru organism.
Maca este un cocteil de vitamine (A, B1, B2, B5, B12, C, D si E) si de oligoelemente (magneziu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, cositor, aluminiu, zinc, bismut, fosfor, iod si fier). Este un aliment energetic, revigorant, bogat in proteine, carbohidrati, lipide, minerale si cuprinde 7 din cei 8 aminoacizi esentiali.
Produs emblematic al Republicii Peru
In antichitate, popoarele andine o consumau din abundenta pentru imbunatatirea capacitatilor fizice si mentale si o foloseau si in alimentatia animalelor. Dovezi antropologice de cultivare a plantei maca s-au intalnit in Peru din anul 1600 i. Hr. Ea era considerata de catre incasi drept un dar al zeilor.
Comisia Nationala pentru Produsele Drapel (COPROBA), organism guvernamental din Peru a declarat planta maca drept unul dintre produsele emblematice ale statului peruan, alaturi de alte produse precum: sparanghelul, bautura alcoolica pisco, fructul lucuma, camelidele sudamericane (lama, alpaca, guanaco), gastronomia peruana si ceramica de Chulucanas.