Romania a ajuns la fundul sacului. Teodorovici vorbeste despre restructurari masive in sectorul bugetar
recesiune economicaremus borzadarius valcoveugen teodorovicideficit bugetartaxeimpozite
Zilele trecute, Fondul Monetar International, a transmis Romaniei un avertisment cu privire la pericolul in care se afla tara noastra, fiind la un pas de intrarea intr-o recesiune economica, daca autoritatile nu intervin asupra deficitelor si nu reduc cheltuielile publice.
Fondul Monetar International spunea, saptamana trecuta, ca Romania are nevoie sa reduca de urgenta cheltuielile bugetare si deficitele. Una dintre problemele semnalate de FMI vizeaza noua lege a pensiilor. Potrivit oficialilor europeni, noua lege a pensiilor ar aduce o cheltuiala suplimentara de aproape 4% din PIB, ceea ce ar face ca finantele guvernamentale sa se confrunte cu o presiune uriasa. Fondul considera ca aceasta lege deja aspru criticata in Romania ar impovara semnificativ generatiile viitoare. O alta problema semnata de FMI vizeaza atingerea unei tinte a deficitului bugetar de 2.75% in acest an, lucru ce ne-ar pune putin la adapost, fiindca altfel, suntem victime sigure in fata unei recesiuni economice.
Citeste aici mai multe detalii despre
recomandarile FMI pentru Romania
Dupa ce reprezentantii FMI au transmis raportul cu analiza si recomandarile privind situatia economica a Romaniei si perspectiva unei recesiuni, in cazul in care autoritatile continua in aceeasi directie cu masurile antieconomice, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a facut cateva declaratii care par sa dea dreptate analizei FMI. Oficianul de la Finante spune ca Romania poate in doi ani de zile sa elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, daca vor fi restructurate zonele in care banul public este cheltuit intr-un mod nejustificat.
"Le spunem si celor de la Fondul Monetar International ca Romania poate cam in doi ani de zile sa isi stinga deficitul de 28 de miliarde de lei. Suma nu este mare, daca stam cu totii sa vedem acele zone in care banul public se cheltuie intr-un mod nejustificat” a spus ministrul.
Oficialul spune ca Romania trebuie sa accelereze investiitile, in paralel cu scaderea cheltuielilor publice.
"Este nevoie de accelerarea investitiilor, mai ales in zona publica, in transporturi sau in sanatate, pentru a face cresterea economica sustenabila. Inca mai sunt de facut eforturi, in noul context politic lucrurile se aseaza, oamenii se apuca de treaba, incep sa isi reia increderea in economia din Romania. Un euro in proiecte de infrastructura aduce doi euro in economie", a completat Teodorovici.
Va amintim ca bugetul general consolidat a incheiat anul trecut cu un deficit de 27,3 miliarde lei (5,85 miliarde euro), reprezentand 2,88% din PIB.
Declaratii asemanatoare cu cele ale ministrului de Finante au fost facute si de Remus Borza, succesorul lui Darius Valcov in functia de consilier economic al premierului, dupa ce acesta din urma
si-a dat demisia.
"Trebuie redus numarul de ministere, trebuie redus numarul de institutii. Este o enorma birocratie, o enorma cheltuiala de bani, bani care trebuie sa mearga in autostrazi si scoli. Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, in vreme ce, in institutiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani multi.
Este nevoie de un plan de restructurare sever. In administratie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru ca PIB-ul s-a dublat, in ultimii sapte ani. Dar nu si bugetul. 16 miliarde de euro evaziune este enorm si apoi injuram ca noi nu avem autostrazi. Asa ca toata lumea trebuie sa plateasca taxe", spune Borza.
Totodata, Borza spune ca in Romania nu se aplica un regim fiscal echitabil intre categoriile de contriabili, fiindca unii au impozit pe venit, altii sunt scutiti. Aici, probabil se refera la IT-isti, care sunt privilegiati de plata acestui impozit, desi au cele mai mari salarii din tara. Si Ludovic Orban, presedintele PNL, a declarat ca este de acord cu principiul de echitate fiscala, in sensul in care toti cetatenii care obtin venituri sa plateasca impozit, fara ca unii sau altii sa fie privilegiati, mai presus de restul.