Oratoria - una dintre cheile de aur ale succesului!
Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand aveti de sustinut o prezentare (sau, in general, cand va adresati unei audiente), pentru a va asigura ca va veti face inteles(asa), sunt urmatoarele:
Pregatirea este intotdeauna subestimata. Cu toate acestea, este unul dintre cei mai importanti factori implicati in obtinerea unei comunicari de succes. De aceea, cand este posibil, oferiti-va timpul necesar pentru a va pregati speech-ul, tinand cont de intregul proces al comunicarii (emitator, mesaj, canal, receptor, feed-back si context).
Faptul de a acorda suficienta atentie fiecaruia dintre aceste elemente va sustine o comunicare cat mai eficienta si mai bine tintita.
Pentru a fi cu adevarat pregatit(a) pentru un discurs, trebuie sa raspundeti, in prealabil, la urmatoarele intrebari:
1. Cu cine comunicati
?
Care sunt interesele auditoriului, valorile si asteptarile sale
?
Care sunt elementele care ii unesc pe ascultatori cu ceilalti oameni si, pe de alta parte, prin ce anume se diferentiaza?
2. Ce doriti sa comunicati? Una dintre modalitatile de a raspunde la aceasta intrebare este sa va puneti problema "criteriului succesului".
Cum stiti daca si cand ati reusit sa comunicati cu succes ceea ce aveati in minte?
3. Cum este cel mai bine sa comunicati? Limbajul verbal este important aici, ca si limbajul trupului. Alegeti cuvintele, mimica si gesturile tinand cont de specificul audientei. Planificati un inceput, un punct de mijloc si un final. Daca timpul si locul permit, luati in calcul folosirea unor materiale audio-video.
4. Cand comunicati? "Timing"-ul este foarte important. Dezvoltati-va acest simt! Exista un timp pentru a vorbi si unul pentru a tacea. Uneori, este mai bine sa faci o scurta pauza, decat sa lasi porumbeii sa zboare!
5. Unde comunicati? Care este contextul fizic al comunicarii? Poate aveti timp sa vizitati sala si sa modificati ceva in decor. Verificati vizibilitatea si functionabilitatea materialelor video ajutatoare.
6. De ce comunicati? Pentru a converti auzul in ascultare, trebuie sa stiti foarte bine care este motivul pentru care v-ar asculta (sa le si comunicati acest motiv daca gasiti ca este necesar).
Ce anume i-ar determina sa va asculte cu atentie? Aceasta implica faptul de a cunoaste valoarea si gradul de interes cu privire la ceea ce vreti sa prezentati.
Ultimele NOUTATI
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si