UNTRR cere Guvernului o implicare activa care sa impuna transparenta si predictibilitate politicilor comerciale ale petrolistilor si furnizorilor de carburanti
untrruniunea nationala a transportatorilor din romaniacarburantipreturipetrolfalimentguvern
"Cresterile de pret repetate si frecvente aplicate de catre furnizorii de carburanti aduc in pragul falimentului transportatorii rutieri si populatia Romaniei, nevoita sa plateasca tot mai mult chiar si pentru produsele de prima necesitate", precizeaza UNIUNEA NATIONALA A TRANSPORTATORILOR RUTIERI DIN ROMANIA.
Transportatorii se intreaba "de ce trebuie sa ne raportam permanent la preturile carburantilor din tarile dezvoltate europene, in care functioneaza economii puternice, stabile, care asigura populatiei veniturile necesare pentru a suporta preturile mari la carburanti si cresterile succesive?"
Are Romania actualmente o retea de autostrazi aidoma celei din Austria, Germania sau Franta, unde transportul comercial se desfasoara la viteze medii de doua ori mai mari? "Cum ii punem pe transportatorii rutieri romani in conditii de competitie egale cu cei straini, numai egalizand pretul combustibililor?", spun reprezentantii UNTRR.
Potrivit transportatorilor, cresterea de 10% a pretului la carburanti in 2 luni, din care numai 2% este datorat cresterii accizei, creeaza un soc in fluxul de lichiditate al companiilor de transport, care le falimenteaza.
Lipsa de predictibilitate si de transparenta privind construirea pretului carburantilor pune in dificultate orice plan de activitate in acest sector, obligandu-i pe transportatori la marje neacceptate de catre beneficiari de la o zi la alta, asa cum se explica majorarile de preturi la carburanti.
"Oare politica macroeconomica a Executivului nu are niciun fel de strategie in sectorul transportului rutier, care inseamna sute de mii de joburi, de familii intregi care castiga cu greu banii din aceasta activitate economica si miliarde de euro varsate an de an la bugetul statului din taxe si impozite?", se mai intreaba UNTRR.
Nicio economia nu a devenit puternica, nicio ramura economica nu s-a construit "durabila" in conditii de piata si capitalism "salbatic", asa cum se dezvolta acum in Romania, sub deviza "piata regleaza totul intr-o economie libera", precizeaza transportatorii.
"In aceste conditii, cerem noului Guvern al Romaniei o implicare activa care sa impuna transparenta si predictibilitate politicilor comerciale ale petrolistilor si furnizorilor de carburanti, astfel incat transportatorii rutieri sa poata transfera diferentele de cost catre beneficiari, in acest mod evitandu-se colapsul unui intreg sistem logistic", conchide UNTRR.