Business Days: Lipsa unei educatii de calitate restrange oferta de specialisti in afaceri
business daysantreprenorioameni de afacerispecialisti afaceri
Oamenii de afaceri din regiunea de vest a Romaniei si-ar dori un sistem de educatie mai performant, potrivit unei recente cercetari in randul antreprenorilor din aceasta zona, cercetare realizata in judetele Timis, Arad si Bihor de platforma de business networking Business Days, organizatorul evenimentelor cu acelasi nume.
In ceea ce priveste provocarile intampinate de afacerile din vestul tarii, in perceptia celor chestionati – antreprenori, manageri de top, manageri si profesionisti (experti si consultanti) – acestea tin in primul rand de fiscalitate, de birocratie si de coruptie, arata sondajul Business Days, realizat ca parte a unei cercetari de identificare a nevoilor antreprenorilor din aceasta regiune. Aceasta s-a derulat pe un esantion de 270 de antreprenori, top manageri, manageri si profesionisti (experti) selectati din trei judete puternic dezvoltate economic din regiunea de vest a Romaniei: Timis, Arad si Bihor.
Initiativa vine in anticiparea Timisoara Business Days, eveniment traditional de business networking care va reuni in orasul de pe Bega, in perioada 6-7 aprilie 2016, peste 1.000 de oameni de afaceri din Timisoara, intreaga regiune de vest si zona transfrontaliera limitrofa granitelor cu Serbia si Ungaria.
Din lista celor 22 de probleme cu care se confrunta mediul de business au mai fost insa nominalizate dificultatea de a gasi si a angaja personal calificat si lipsa de pregatire a candidatilor. O surpriza relativa a fost scorul sub medie inregistrat de costurile cu forta de munca, una dintre dificultatile cel mai adesea mentionate in ultimii ani de oamenii de afaceri.
Costurile cu personalul (care in Romania inseamna mai ales taxe si impozite pe salarii si pe celelalte beneficii materiale acordate angajatilor) au avut in medie un scor mai mic decat indicatori precum „lipsa unei educatii formale de calitate”, „lipsa unei culturi antreprenoriale sanatoase” si „lipsa unei educatii de business de calitate”. Faptul reflecta, pe de o parte, evolutia economica pozitiva a regiunii de vest, dar si decalajul din ce in ce mai accentuat dintre oferta sistemului de educatie si cererea de pe piata muncii, disparitie resimtita acut de antreprenori.
Cu privire la ceea ce ii intereseaza atunci cand intra in contact cu alti antreprenori, majoritatea oamenilor de afaceri din vestul Romaniei sunt interesati sa isi largeasca orizontul de idei, precum si retelele de clienti si parteneri de business, arata sondajul.
In topul intereselor exprimate de antreprenori au mai fost mentionate, dupa posibilitatea de a schimba idei, de a gasi noi clienti si parteneri, posibilitatea de a afla noutati, ocazia de a intalni personalitati sau oameni cu un nivel inalt de decizie, largirea sferei de cunostinte, actualizarea si dezvoltarea retelei de contacte, informarea in legatura cu ultimele tendinte in industrie, dar si ocazia de a intalni antreprenori din acelasi domeniu, precum persoane cu interese comune.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro