TOP 10: Riscurile care ameninta economia globala in 2012, potrivit Deutsche Bank
top 10economia mondialadeutsche bankgreciaitaliarecesiune
Anul acesta a fost unul foarte dificil pentru economia mondiala si probabilitatea ca 2012 sa fie cel putin la fel este foarte mare. Analistii Tom Joyce si Ram Nayak de la Deutsche Bank, cea mai mare institutie de credit germana, ne prezinta cele mai mari zece riscuri care ameninta economia in 2012.
01. Grecia iese din Zona Euro. Acest scenariu ramane in continuare foarte probabil, in ciuda schimbarii guvernului de la Atena si a introducerii unui nou pachet de masuri de austeritate.
Ce s-ar intampla in acest caz: Prabusirea sistemului bancar din Grecia, cu implicatii grave in alte state europene, in special cele de la periferie, precum Romania; pierderi masive pentru creditorii tarii.
02. Crize de lichiditate in Italia si Spania. Ambele state se afla intr-o situatie dificila si se imprumuta la costuri mari de pe pietele externe. In cazul in care randamentele la obligatiunile emise de Roma si Madrid devin prea mari, costurile vor deveni nesustenabile, iar cele doua state vor intra in criza de lichiditati.
Ce s-ar intampla in acest caz: Intreaga economie mondiala s-ar putea prabusi, deoarece cele doua state sunt prea mari pentru a fi salvate.
03. SUA este retrogradata si intra din nou in recesiune.
Ce s-ar intampla in acest caz: Si sectorul bancar din America risca sa fie descalificat de agentiile de rating.
04. Aterizare fortata a economiei chineze. O aterizare fortata in economie apare atunci cand un stat trece de la o crestere economica mare la una mult mai slaba. China are avantajul ca detine rezerve valutare uriase, de circa 3.200 miliarde de dolari. Banii vor putea fi folositi pentru atenuarea scaderii economice.
Ce s-ar intampla in acest caz: Preturile la marfuri ar scadea rapid, cu consecinte grave asupra economiei mondiale.
05. Franta isi pierde ratingul AAA. Hexagonul a fost deja avertizat de cea mai mare agentie de rating din lume, Standard & Poor's, ca risca sa isi piarda calificativul AAA in urmatoarele 90 de zile. Totusi, ministrul de Finante francez a spus ca guvernul nu intentioneaza introducerea de noi masuri de austeritate. Franta este a doua cea mai mare economie din Europa, dupa Germania.
Ce s-ar intampla in acest caz: Cresterea costurilor cu imprumuturile de pe pietele externe pentru Paris ar insemna agravarea crizei din Zona Euro.
06. Sistemului bancar european este fortat sa-si plateasca datoriile. Este vorba de deleveraging, care apare atunci cand o institutie isi plateste datoriile pentru a-si echilibra bilantul. Daca nu este capabila sa faca acest lucru, risca sa intre in incapacitate de plata (default).
Ce s-ar intampla in acest caz: Bancile ar trebui sa plateasca in jur de 2.000 de miliarde de dolari, in conditiile in care nici acum nu stau bine la capitolul capitalizare.
07. Companiile care tranzactioneaza marfuri raman fara finantare. Acest lucru s-ar putea intampla daca bancile europene decid sa reduca finantarea pentru companiile care se ocupa de tranzactionarea de marfuri.
Ce s-ar intampla in acest caz: Preturile marfurilor vor scadea.
08. Dispar instrumentele financiare considerate foarte sigure. Este vorba de monede precum francul elvetian si yenul japonez sau de metale precum aurul.
Ce s-ar intampla in acest caz: Investitorii si statele inregistreaza pierderi masive.
09. Deficitul din sistemul american de pensii continua sa creasca.
Ce s-ar intampla in acest caz: Retrogradari venite de la agentiile de rating, scaderi ale profiturilor companiilor si crize de finantare.
10. O crestere economica mai buna decat cea prognozata. Cum poate fi acesta un lucru rau? Multi investitori pariaza deseori impotriva pietei.
Ce s-ar intampla in acest caz: Pierderi masive pentru investitorii care au pariat invers.
11. BONUS. Populatia planetei se transforma in zombi. Cei care nu sunt afectati de virus se lupta sa supravietuiasca. AM GLUMIT!
Via
BI, Deutsche Bank