Cum cred romanii ca se poate iesi din criza
eurobarometrustudiuromanicrizamasurieducatieinvestitiiinfrastructura
Daca guvernantii ar lua in considerare opinia romanilor privind relansarea economica, ar creste degraba investitiile in educatie. Aproape jumatate dintre romani considera educatia ca principal factor menit sa reporneasca motoarele economiei nationale.
Conform Eurobarometrului publicat ieri de Uniunea Europeana, 47% dintre romani sunt de parere ca imbunatatirea educatiei si cresterea nivelului de pregatire profesionala ar putea creste si performantele economice. De remarcat ca, pe aceasta problema, procentul este asemanator cu media din cadrul UE.
Dupa educatie, cea mai importanta masura pentru iesirea din criza este "facilitarea infiintarii unei companii". 32% dintre concetatenii nostri au optat pentru aceasta varianta, media la nivelul UE fiind de 33%.
In plus, 24% dintre romani considera necesare investitiile in infrastructura, in vreme ce media europeana este de 10%, asta si datorita faptului ca multe dintre statele UE nu se confrunta cu probleme deosebite la acest capitol.
O alta masura priveste cresterea numarului de ore de lucru, propusa de 8% dintre cei chestionati, fata de 6% cat este media la nivelul Uniunii.
Una peste alta insa, Eurobarometrul arata ca 46% dintre romani sunt multumiti de viata lor actuala. Asta in ciuda faptului ca doar 4% sunt de parere ca economia merge bine.
In topul europenilor multumiti de viata lor se afla danezii (97%), suedezii (96%) si olandezii (96%). Mai nemultumiti decat romanii sunt doar portughezii (45%) si bulgarii (38%).
Sondajul a fost efectuat pe un esantion national de 1.001 persoane, cu varsta peste 15 ani, datele fiind culese in perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010. Marja de eroare este de +/- 3%.