Nu de politica ne este lehamite, ci de inexistenta ei
sila de politicapoliticaclasa politicapoliticieni
In ultimul timp, din cauza a ceea ce este numit mult prea pretentios "clasa politica", oameni de rand, oameni iesiti din rand, oameni de afaceri si oameni de stat degeaba au ajuns sa-si declare lehamitea fata de... politica.
Acest dezgust se rezuma la indemnul "Sa terminam cu politica!" Daca nu ne termina ea pe noi mai intai... Politica vine de la grecescul polis care insemna oras, oras-cetate, oras-stat, iar politica reprezenta si trebuie sa reprezinte totalitatea normelor care guvernau si guverneaza un oras-stat si, acum, un stat.
Prin urmare, lipsa politicii, in general, si... defalcat, lipsa politicii economice, politicii sociale, politicii externe, inseamna anarhie, ce altceva?
In ajunul referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei, un patron spunea ca oamenii de afaceri trebuie sa faca profit, nu politica...
De parca profitul pe care il face sau nu-l face domnia sa si altii, si, de fapt, toti oamenii de afaceri nu ar depinde de politica si de politicile statului in care activeaza firmele si companiile. De fapt, tocmai de aceeasi hulita politica depinde insasi existenta unei firme.
In functie de politica unui stat, poti infiinta usor sau greu o firma. In functie de cat de greu sau de usor infiintezi o firma si de piata pe care activeaza, depinde si numarul lor, numarul mult doritelor dar cam sufocatelor initiative private, initiative de antreprenoriat, adica de a intreprinde ceva. In functie de politica de taxe si impozite, poti mentine in viata firma sau poti sucomba, cu ea cu tot. In functie de ce politica face statul, depinde calitatea pietei muncii...
In Romania, sila de politica este resimtita tocmai din cauza ca statul si politicienii nu prea fac - asa cum ar trebui - politica celor care ii platesc, adica mediu de afaceri si populatie.
De fapt, desi se numesc politicieni si sunt la butoanele administratiei, ale economiei, nu prea fac politica deloc. Unul dintre motive ar fi ca mai mult se cearta intre ei si cu tabara adversa. Pe urma, mai mult apar pe la televizor sau in media scrisa decat muncesc efectiv.
Cu cronometrul in mana, se poate lesne vedea cat timp aloca aparitiilor televizate si din media scrisa, mai ales ca numarul amandurora este extrem de mare pentru o tara ca a noastra.
Prin urmare, si timpul, de cele mai multe ori pierdut, pe la televiziuni, este foarte mare. Cu tot cu girofar, si tot te omoara numai drumurile de la un studiou la altul, d'apai timpul petrecut, efectiv, in emisie.
Pe urma, mai sunt si discutiile, nevazute, dar usor de intuit, cu aliatii politici. Intrucat, dupa cum se vede din ce in ce mai des, telefoanele multor demnitari sunt ascultate, din nou, tre' sa se duca pana la interlocutori. Si asta consuma timp.
Cand probabil iti aduci aminte ca esti ministru sau prim-ministru, te uiti la ceas si la cer si, ce sa vezi, este deja seara. De fapt, tu nici macar nu o percepi ca atare, pentru tine, este... prime-time si, mai mult ca sigur, iar ai intalniri pe sticla...
Si asa trec zilele, pe nesimtite, pentru tine. Zile in care firme si cetateni asteapta sa le faci... politica, sa creezi conditii, proiecte nationale pentru mai multe locuri de munca, pentru indulcirea regimului de taxe si impozite, pentru sisteme de irigatii, pentru reducrea hartogarelii.
Prin urmare, nu de politica ni s-a facut lehamite, ci tocmai de... inexistenta ei, de inlocuirea ei cu dispute in care... politicianul nu urmareste interesul public, ci sa demonstreze taberei adverse ca este mai tare decat ea; de baterea pasului pe loc, de discutii fara rezultate concrete si de reluarea acestora tot fara rezultate concrete.
Dar a gandi si a mai si spune ca viata ta, a locului tau de munca, a firmei tale, a magazinasului deschis intr-un garaj de bloc, a mall-ului sau a hypermarketului nu are nicio legatura cu politica este ca si cand ai spune ca, daca nu ai automobil propriu, putin iti pasa de cat costa litrul de benzina sau de motorina...