La multi (b)ani Fondului Proprietatea!
aniversare fpactiuni fppotential fp
Pe 25 ianuarie 2013, Fondul Proprietatea (FP) implineste doi ani de la listarea sa la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Asa cum se cazneste (sau doar vrea sa lase aceasta impresie) statul cu ofertele publice intiale la Romgaz, Hidroelectrica si Tarom si oferta publica secundara la Transgaz, la fel de anevoioasa a fost si listarea FP.
Dar a meritat cu prisosinta... insa nu si pentru cei care s-au trezit cu niste titluri de proprietate de care s-au grabit sa scape de parca le-ar fi cerut de mancare...
Total neinspirati, total neincrezatori si deloc familiarizati cu detineri de valori... mobilare, fosti proprietari de valori... imobiliare confiscate abuziv de comunisti s-au bulucit sa vanda o parte sau toate actiunile FP primite de la actualul stat.
Oferta lor se intalnea pe la colturi de strazi si pe la mica publicitate cu cererea celor care au intuit potentialul imens al FP sau numai al unor cumparari de la... de cele mai multe ori bieti batrani a unei marfi bune extrem de ieftin cu perspectiva de a o vinde in profit imens.
Odata cu listarea FP din 25 ianuarie 2011, piata neagra si cea gri au incetat sa existe, FP ajungand pe piata cat se poate de alba a BVB pe care a... inverzit.
In istorica zi de 25 ianuarie 2011, volumul tranzactionat de actiuni FP a fost de 333,2 milioane, iar pretul de inchidere a fost de 0,6495 de lei.
Acesta a si fost maximum istoric. A urmat si un incredibil minim istoric de sedinta, de... 0,3950 de lei, in data de 9 august 2011, dupa care o revigorare la 0,6140 de lei, pe 2 martie 2012.
Dar, in deocamdata scurta lui viata la BVB, FP a fost mereu subevaluat. Cu toate acestea a generat lichiditate uriasa, fiind mai mereu pe prima pozitie.
BVB ar fi fost si la propriu si la figurat mult mai saraca fara FP si poate ca, in ringul bursier, ar fi ramas si mai putini brokeri si mai putin investitori.
Din pacate, romanii au meteahna de a se incrunta cand, chipurile, li se vinde tara, dar nu misca un deget sa si-o (ras)cumpere ei. Iar FP este - cu toata insolventa Hidroelectrica - un amalgam excelent de participatii la companii romanesti cat se poate de profitabile, din care isi trage profitul propriu pe care, mai departe, il distribuie actionarilor sub forma de dividende.
Ce era sa faca strainii de care, chiar si in secolul 21, chiar si ca membri cu drepturi depline in Uniunea Europeana, multi romani se tem ca de bombe?
"Nu vreti voi sa fiti proprietari pe 20% din Petrom? Nu va face cu ochiul, chiar daca inca nelistata, a voastra Romgaz? Tusiti daca aveti indirect o participatie la Transgaz, prin intermediul carora intra gaz in toate masinile de gatit si-n combinatele din Romania.
Va doare-n cot de Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Transelectrica, fara de care becurile voastre, computerele voastre, smartphone-urile voastre nu pupa un watt? Sa fiti sanatosi! Noi stim cat valoreaza toate aceste companii si nu vrem sa ratam ocazia"... si-or fi zis cat se poate de simplu investitorii straini.
Si, ce sa vezi, in doi ani de la listare, FP a atras 750 de milioane de euro investitii straine noi. In aceeasi numai doi ani, investitorii institutionali nerezidenti au ajuns sa fie principalii cumparatori de actiuni FP, iar, in decembrie 2012, participatia lor a crescut de la 52,2%, de la 51,88% la finalul lunii noiembrie...
La sfarsitul anului trecut, investitorii institutionali straini controlau 54,6% din drepturile de vot la FP. Ei au fost foarte constienti tocmai de proverbul pe care romanii l-au uitat: "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n traista!"
Asadar, la multi ani si la multi bani, FP!