Actionarul-angajat si angajatul-actionar
actionariangajati actionariartego targu jiuelectromagneticacompabvb
Recent, muncitori de la uzina Dacia din Mioveni au declansat o greva spontana ca o pana de cauciuc. Dupa o zi si jumatate de vociferari, muncitorii au reluat lucrul.
Nu se stie exact daca au fost de acord cu majorarea salariala de 5% propusa de patronat si nici daca acesta ii va da in judecata sau daca va recupera in alt fel pierderea de vreo 22 de milioane de euro cauzata de greva neanuntata.
Dacia nu mai este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Daca ar mai fi fost, nu strica pentru angajati sa detina actiuni ale companiei in care lucreaza...
Chiar daca este greu de crezut, exista societati comerciale care mai sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si care au ca actionar majoritar - adica proprietar - sau semnificativ, salariati si asociatii de salariati, deveniti patroni prin metoda MEBO.
Sunt cazuri putine, izolate, dar care demonstreaza ca, avand ambitie si muncind, apar si rezultate bune, in loc de greve si falimente.
Printre companiile profitabile detinute de salariati si asociatii ale acestora, se numara Compa Sibiu (CMP), Electromagnetica Bucuresti (ELMA) si Artego Targu Jiu (ARTE).
Producatorul de componente auto Compa Sibiu, din care salariatii detin 54,6%, a anuntat, pentru 2012, un profit de 22,5 milioane de lei, in crestere cu 14% fata de anul 2011.
De asemenea, producatorul de echipamente electrice si energie electrica Electromagnetica Bucuresti, la care asociatia salariatilor detine 30%, a inregistrat, anul trecut, un profit net in crestere cu 5,8%, la 16 milioane de lei.
Conducerea le propune actionarilor distribuirea unor dividende de 2,7 milioane de lei, adica a 17% din profitul net. 12,46 milioane de lei vor fi alocati pentru investitii, dar acestea nu vor fi singurele sume menite sa imbunatateasca activitatea si profitul pe termen lung.
In cazul Artego, aceasta s-a intrecut pe sine. Producatorul de benzi din cauciuc, detinut in proportie de putin peste 70% de asociatia salariatilor, a reusit chiar sa fie revelatia anului 2012 la bursa, pretul actiunilor sale crescand de nu mai putin patru ori.
In contul anului 2012, Artego a reusit un profit net de 11,7 milioane de lei, de 2,7 ori mai mare decat cel din 2011, din venituri de peste 219 milioane de lei.
In consecinta, conducerea companiei le propune actionarilor distribuirea unui dividend brut peste asteptari: 0,5953 lei/actiune.
Salariatii-actionari, actionarii-salariati vor fi recompensati cu mai bine de 4 milioane de lei din cele 5,9 milioane repartizate pentru dividende.
La pretul din piata, de la inchiderea de joi, de putin sub 7 lei pe actiune, dividendul asigura un randament de 8,5%.
Aceste companii sunt cazuri fericite in care, de la bun inceput, salariatii-actionari au fost mult mai responsabili avand acest statut, stiind ca muncesc nu numai pentru salariu, ci fiind proprietari ai unor bucatele din firmele la care lucreaza.
Au fost mult mai responsabili si au stiut, de la acelasi bun inceput, ca, si in functie de munca lor, vor fi participanti la profit sau la... pierdere...
In cazul lor, daca au avut nemultumiri, nu a fost nevoie sa faca greve, proteste, sa sara sa-i bata pe sefi, sa-i critice, sa-i sechestreze.
Toate nemultumirile si multumirile si-au gasit cadru de manifestare in Adunarea Generala a Actionarilor nu in fata "intreprinderii" nu ocupand drumuri nationale...
Din pacate, se intampla ca, in unele companii, nelistate, netranzactionabile, cu actiunile concentrate intr-o mana sau doua, angajatii sa aiba impresia ca e musai sa fie participanti la profit, iar, cand este vorba de reducerea activitatii sau de pierderi, fluiera in consecinta...