Povestea lui Dimitrie Vicovanu, ceasornicarul din New York
povestedimitrie vicovanunew yorkceasurimagazinreparatii
Ceasul de mana ar putea parea demodat, in zilele noastre. Vrei sa stii cat este ora? Te uiti pe ecranul telefonului mobil. Dar mai exista inca oameni care detin un ceas clasic, al carui mecanism este mai firav decat inima unei vrabiute.
The New York Times relateaza povestea ceasornicarului
Dimitrie Vicovanu (foto), care repara Rolex-uri si Patek Philippe-uri in Manhattan.
Domnul Vicovanu are 73 de ani si este de moda veche. Batranul nu se multumeste cu reparatul ceasurilor, ci stie si sa le restaureze. Se asigura ca toate componentele sunt inlocuite cu altele originale, nu accepta compromisuri ieftine.
Daca acestea nu se mai fabrica, sunt inlocuite cu piese identice, lucrate manual. Un ceas elegant poate contine pana la
400 de componente si restaurarea acestuia nu poate fi efectuata de amatori.
"Rotita unui ceas este foarte sensibila si daca o montezi gresit, n-o sa se potriveasca", a declarat Vicovanu.
Itzhak Perlamn si Bill Cosby si-au adus ceasurile "bolnave' la Vicovanu, un adevarat "chirurg" in domeniul ceasornicariei. Cand vaduva unuia dintre cei 27 de oameni morti in urma prabusirii unui avion in Flushing Bay (Aeroportul La Guardia) (1992), i-a dat lui Vicovanu ceasul imbibat cu apa al raposatului ei sot, un Omega vechi de 50 de ani, ceasornicarul a reusit sa-l restaureze.
Potrivit New York Times, la Vicovanu vin pentru sfaturi multi ceasornicari din California, pentru a se consulta in vederea cumpararii de componente. Dupa ce un ceas Patek Philippe din anii '30, vandut de casa de licitatii Sotheby's din New York, care nu mai functiona de decenii bune, a fost adus la Vicovanu, si-a recapatat "tic-tac"-ul.
"Unii ceasornicari actioneaza ca niste macelari", a declarat John Reardon, responsabil pentru buna functionare a ceasurilor de la Sotheby's. "Dupa ce trece prin mana lor, ceasul valoreaza mai putini bani".
"Dimitrie este omul potrivit pentru noi. Avem nevoie de talentul sau, pentru a ne pastra colectiile intacte", a precizat Reardon.
In New York, exista multi ceasornicari, dar numai cativa se pricep cu adevarat la arta readucerii la viata a unor ceasuri clasice. Batranul Vicovanu are ochiul format pentru cele mai mici imperfectiuni ale carcaselor pretioaselor obiecte si a spus ca "nimeni nu poate lucra toata ziua uitandu-se printr-o lupa". "Te doare capul", explica ceasornicarul din New York.
Vicovanu s-a indragostit de ceasuri in Romania
Ceasornicaria a devenit un hobby pentru domnul Vicovanu in anii sai de adolescenta, petrecuti in Romania, unde ambii sai parinti erau profesori. Era curios sa vada cum functioneaza ceasul ieftin de mana al bunicului sau, astfel incat l-a demontat bucata cu bucata. Ba mai mult, a reusit sa-l monteze la loc, exact cum era. Mai tarziu, a ajuns sa repare ceasurile colegilor si profesorilor de la universitate, meserie din care si-a asigurat un venit.
Cariera sa a inceput insa in domeniul arheologiei, activand in cadrul unui muzeu din Iasi. A invatat arta restaurarii ceasurilor de colectie sub egida guvernului comunist condus de Ceausescu, care l-a trimis la Laussane, in Elvetia, sa studieze.
Nu s-a mai intors in Romania si in 1977 a reusit s-o ia cu el si pe fata sa, Daniela. Au emigrat in SUA in 1979. Doi ani mai tarziu, l-a urmat si sotia sa, Agurita. Aceasta a murit in urma cu un an.
Vicovanu castiga
175 de dolari pentru simpla curatire a unui ceas, in timp ce reparatiile complicate pot ajunge si la
2.000 de dolari. In magazinul sau din West 47th Street nu doar repara, ci si vinde ceasuri de colectie.
"Master of Time" este administrat de fiica sa, Daniela. Batranul isi repara ceasurile intr-un atelier din Queens. Acolo, 20.000 de componente sunt asezate si organizate cu cea mai mare atentie posibila.
In ambele locuri, Vicovanu are truse cu instrumente microscopice - imbracate in pulbere de diamant, surubelnite mici
de nu le vezi, un miniferastrau cu diamant etc. Pentru a confirma buna functionare a unui ceas, Vicovanu apeleaza la un aparat care masoara parametrii mecanismului, intocmai unei electrocardiograme, efectuate la inima. Datele sunt tiparite pe hartie si analizate de batranul ceasornicar.
"Fiecare ceas trebuie curatat si uns dupa patru ani de functionare, altfel nu va mai functiona cum trebuie", a adaugat Vicovanu, explicand ca uleiul devine ca un "lipici" pentru mecanismul respectiv.
Pentru Vicovanu, cea mai mare bucurie este atunci cand este solicitat de cei de la Sotheby's , pentru a studia un ceas Cartier suflat cu aur din 1885, care nu vrea sa se deschida (batranul a descoperit cheia acestuia sub un ornament minuscul din aur).
Dar ceasornicarul are si supararile lui. De exemplu, multe ceasuri sunt "distruse" de aparatele cu raze X din aeroporturi. Vicovanu poarta la mana un ceas Bulova Accutron din 1969, in valoare de 400 dolari, care a ramas precis. "Trebuie sa ajustez ora potrivita, ori de cate ori returnez un ceas", a mai spus batranul.
Printre cele mai curioase ceasuri din colectia sa se numara un Patek Philippe din 1917. Ceasul a fost fabricat pentru soferi, avand ora 12.00 pozitionata in locul orei 03.00, pentru a fi mai usor de urmarit cand acestia manevreaza volanul masinii.
Cel mai scump ceas din colectia sa este un Patek Philippe din platina, in valoare de
19.000 dolari. "Este o investitie", a precizat Vicovanu. "Va deveni tot mai valoros, odata cu trecerea timpului".
Si in afacerea sa, desigur, timpul este esential.