11 produse care-ti ucid inteligenta. Incet si sigur...
alimenteinteligentacreieralzheimeralcoolsarezaharactivitate cerebralasistem nervos centraltensiune arterialariscnutritionistijunk foodsanatatecelule nervoasedopaminaoxigen
Cand vine vorba de alimentatie, lucrurile sunt destul de complicate.
Exista trei categorii de oameni. Primii se gandesc prea putin la acest aspect si cara in propriul "ghiozdan" ceea ce au la indemana, satisfacandu-si ori pofta, ori potolindu-si foamea. Nu le pasa de aspect, nici de repercusiunile negative asupra propriului organism. Apoi, mai sunt cei care au o grija permanenta fata de alimentatie, dar care au intrat intr-un fel de obsesie greu de stapanit. Si mai exista oameni la granita, din categoria asa-zisului normal. Daca folosesc toate informatiile primite in propriul avantaj, stiind sa faca de fiecare data o selectie imediata si inteligenta a acestora, inseamna ca au optat pentru o viata echilibrata.
Avem alimente-aliate impotriva kilogramelor in plus, super-alimente care stimuleaza functia cognitiva, imbunatatind memoria, dar si alimente care au un efect devastator asupra sanatatii, in general, si a functionarii creierului, in mod special. Pe acestea din urma, nutritionistii le-au impartit in 11 categorii. Care sunt acestea?
1. Zaharul si produsele zaharoase. Neindicate nu numai pentru o talie supla, dar consumate pe termen lung pot conduce la o multitudine de probleme neurologice. Acestea interfereaza cu memoria, afectand capacitatea de invatare. Recomandarile sunt pentru evitarea produselor precoapte ce contin zahar, siropului de porumb si a produselor bogate in fructoza.
2. Alcoolul. Afecteaza ficatul pe termen lung, provocand un fel de ceata pe creier. O confuzie mentala, care actioneaza asemenea unui nor cu impact negativ asupra capacitatii de a gandi clar si a memoriei. Echilibrul creierului este destabilizat. Simptomele sunt reversibile, cu conditia stoparii consumului de alcool sau limitarii la cel mult unu-doua pahare pe saptamana.
3. Mancarea nesanatoasa (junk food). Un studiu recent, efectuat la Universitatea din Montreal, a aratat ca fast-foodul modifica substantele chimice in creier, ceea ce duce la simptome asociate cu depresia si anxietatea. Este afectata productia de dopamina, substanta generatoare de fericire. A sentimentului general de bunastare. Raspunzatoare de vigilenta, motivare si invatare. Este importanta evitarea tuturor alimentelor care contin grasimi excesive.
4. Alimentele prajite si procesate. Contin substante chimice, coloranti, aditivi, arome artificiale, conservanti, cu un rol nefast asupra comportamentului si functionariil cognitive. Alimentele prajite sau prelucrate distrug celulele nervoase situate in creier. E adevarat ca unele uleiuri sunt mai periculoase decat altele.
5. Alimentele prefierte. Sunt neindicate pentru intretinerea sistemului nervos central. In timp, cresc riscul dezvoltarii unor afectiuni degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimerul.
6. Alimentele foarte sarate. Afecteaza tensiunea arteriala si sunt foarte greu de suportat pentru inima. Cantitatile mari de sodiu afecteaza capacitatea de a gandi. Mai mult, consumul de alimente sarate si de nicotina, este dovedit stiintific, are acelasi efect ca si drogurile, acestea determinand simptome de sevraj dure, creand dependenta.
7. Cerealele. Cu exceptia cerealelor integrale 100%, care sunt foarte bogate in fibre si cunoscute pentru prevenirea tensiunii arteriale.
Un consum regulat de cereale mareste riscul unei imbatraniri premature, ducand la experiente de pierdere a memoriei. Se recomanda sa optam pentru paine din cereale integrale.
8. Proteinele prelucrate. Proteinele, piatra de temelie a muschilor, sunt foarte importante pentru buna functionare a corpului. Carnea este cea mai bogata sursa de proteine de inalta calitate, dar trebuie evitate toate sursele proteinelor procesate: hot-dog, salam, carnati...
In timp ce proteinele naturale ajuta organismul, protejand sistemul nervos, proteinele prelucrate au un efect contrar. Cel mai indicat a fi consumat este pestele natural. Izvoare de proteine de inalta calitate sunt somonul, produsele lactate naturale, nucile si semintele.
9. Indulcitorii artificiali. Uneori, oamenii care tin diete apeleaza la inlocuirea zaharului, pentru micsorarea numarului de calorii. Insa indulcitorii fac mai mult rau decat bine. Folositi perioade mai mari de timp pot conduce la leziuni cerebrale.
10. Nicotina. Desi nu este un produs alimentar, nicotina face ravagii in creier prin limitarea fluxului sanguin, impiedicand si fluxul regulat al glucozei si oxigenului. Nicotina provoaca nu numai o respiratie urat mirositoare, o imbatranire prematura, crescand riscul cancerului pulmonar, dar afecteaza si functia neurotransmitatorilor de constrictie a vaselor capilare mici, foarte importante pentru o irigare corect a creirului.
11. Grasimile trans. Sau grasimile nesaturate. Provoaca o serie de probleme, incepand cu cele de inima, valorile crescute ale colesterolului, obezitatea si terminand cu creierul. Cresc riscul accidentelor vasculare cerebrale. Afecteaza reflexele. In timp, duc la contractia creierului, deteriorand arterele, similar bolii Alzheimer. Pentru a preveni acest lucru, trebuie evitate.